Adana ONLİNE DEPREM DEĞERLENDİRME YAZILIMI

ONLİNE DEPREM DEĞERLENDİRME YAZILIMI

18.09.2016 - 12:05 | Son Güncellenme:

.

ONLİNE DEPREM DEĞERLENDİRME YAZILIMI

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)-Teknokent’te hizmet veren yapı destek mühendislik firması internet üzerinden binanızı kendi başınıza değerlendirebileceğiniz bir uygulama geliştirdi.
ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Yapıdestek Mühendislik firması kurucu ortağı Prof. Dr. Ahmet Türer, yaptığı açıklamada, sismik durum tespiti ve risk analizinin, nüfusunun büyük bölümünün birinci ve ikinci seviye deprem bölgelerinde yaşadığı ve kaliteli bina inşa edilmesi konusunda kötü geçmişi olan ülkemiz için oldukça önemli bir konu olduğunu belirterek, son yıllarda ivme kazanan kentsel dönüşüm hareketi ile tekrar gündeme geldiğini ifade etti. Türer, "Dünyada, yapının depreme dayanıklılığının belirlenmesi için kullanılan uzun, detaylı, malzeme testleri, analitik modelleme ve uzmanlık isteyen detaylı yöntemlerin yanı sıra, basit sorulara verilen cevaplarla yaklaşık durum tespiti için geliştirilen metotlar da mevcut" dedi.
Yapıdestek Bina Risk Analiz Sistemi’nin, mevcut ulusal ve uluslararası en güncel teknik bilgi ve şartnameleri kullanarak mevcut yapıların hızlı ve yaklaşık deprem değerlendirmesini, bina oturanlarının kullanabilmelerinin yanında belediyelerin kullanımına açmak amacıyla hazırlandığını belirten Türer, şunları kaydetti:
"Hızlı değerlendirme yöntemlerinde, basit sorulara verilen yanıtlarla binanız için bir değerlendirme puanı hesaplanıyor ve otomatik olarak hazırlanacak bir rapor size sunuluyor. Bu rapor dahilinde en az dört farklı analiz sonucu bulunuyor. Bu sonuçlara göre bina sakinleri tarafından izlenecek yol daha kolay belirleniyor. Risk analiz sistemi ayrıca bina sismik durum envanteri tutmak isteyen kamu kurumları ve belediyeler tarafından da kullanılabilecek şekilde yazıldı. Kayıtlı binalar içinde arama yapma ve raporlara istenen an erişme özellikleri bulunmakta. Halen geliştirilen Risk Analiz Sistemi’ne yakın zamanda daha gelişmiş ön değerlendirme yöntemlerinin de eklemeyi planlıyoruz."
Deneme aşamasında olan sistemin şimdilik ücretsiz olduğu ve ’analiz.yapidestek.com.tr’ adresinden erişilebildiği ifade edildi.