Gündem Online Sabıka Kaydı Belgesi Alma, GBT ve Yargıtay Dosya Sorgulama İşlemleri

Online Sabıka Kaydı Belgesi Alma, GBT ve Yargıtay Dosya Sorgulama İşlemleri

06.04.2015 - 14:01 | Son Güncellenme:

GBT sabıka kaydı sorgulama işleminin nasıl yapıldığını ve GBT sabıka kaydı sorgulama işleminin tüm detaylarını haberimizde bulabilirsiniz.

Online Sabıka Kaydı Belgesi Alma, GBT ve Yargıtay Dosya Sorgulama İşlemleri

Türkiye’de gerçekleştirilen pek çok işlemde genel olarak gereksinim duyulan belgelerin başında sabıka kaydı belgesi geliyor. Özellikle de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın sigortasız işçi çalıştırma durumlarında gerçekleştirmekte olduğu ağır yaptırımlar dolayısı ile sadece işe başvuru işlemlerinde dahi vatandaşlardan sabıka kaydı belgesi de istenebiliyor. Bu şekilde resmi devlet kurumları ve özel kuruşlar ile gerçekleştirilecek pek çok işlemde gereksinim duyulan belgelerin başında gelen sabıka kaydı belgesi nedeni ile de Adalet Bakanlığı’nın ilgili kurumlarına oldukça yoğun bir şekilde talepte bulunuluyor.

Haberin Devamı

GBT – SABIKA SORGULAMA

YARGITAY DOSYA SORGULAMA

Tüm Türkiye genelinde sadece bir gün içerisinde vatandaşlar tarafından Adalet Bakanlığı’nın ilgili kurumlarına 45 binden fazla sabıka kaydı sorgulama başvurusunda bulunulması dolayısı ile kurum içerisinde işleyişin ağırlaşması, vatandaşların sabıka kaydı belgelerini daha zorlu işlemler ile alabilmeleri ve bu konuda uzun vakitler harcamak zorunda kalıyor. Bu gibi pek çok nedenden dolayı Adalet Bakanlığı tarafından dijital ortam üzerinde yeni bir hizmete başlandı. Özellikle de gelişen internet teknolojisini en etkin şekilde kullanmakta olan Adalet Bakanlığı sayesinde dijital ortam üzerinden sabıka kaydı sorgulama işlemleri kolay bir şekilde yapılarak, sabıka kaydı belgesi alınabiliyor.

Haberin Devamı

Adalet Bakanlığı tarafından dijital dünyada hizmete açılan online sabıka kaydı sorgulama hizmetine e-Devlet sistemi üzerinden ulaşılabiliyor. Özellikle de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından dijital ortamda yer alan tüm devlet kurumları ve online hizmetlerini tek bir portal üzerinde toplamak amacı ile Başbakanlık adına geliştirilen e-Devlet sistemi üzerinden Adalet Bakanlığı’nın sunduğu bu online sabıka kaydı belgesi alma hizmetlerinden yararlanılabiliyor. Ancak diğer tüm e-Devlet sistemi işlemlerinde olduğu gibi bu sabıka kaydı belgesi alımında da vatandaşların sisteme giriş yapmaları gerekiyor.

Güvenlik amaçlı olarak oluşturulan bu koşula göre e-Devlet sisteminde Adalet Bakanlığı’nın sabıka kaydı sorgulama hizmetinden yararlanabilmek için ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ giriş yöntemlerinden birisini kullanarak sisteme giriş yapılması gerekiyor. E-Devlet ana sayfasındaki e-hizmetler ekranından Adalet Bakanlığı’nın ‘Adli Sicil Kaydı Sorgulama’ ekranına erişim sağlayabiliyorsunuz. Bu ekranda yer alan uyarıların dikkatlice okunduktan sonra onaylanması ve ‘kurum türü’, ‘belgenin nereye verileceği’ ve ‘belgenin neden verileceği’ bilgilerini girmek gerekiyor. Böylelikle de dijital ortam üzerinden sabıka kaydı belgesi alma kolaylığından yararlanılabiliyor.

Haberin Devamı

Sabıka kaydı belgesi ile oldukça sık şekilde karıştırılan Genel Bilgi Tarama birimi ise İçişleri Bakanlığı bünyesinde hizmet veren bir birimdir. Jandarma, Sahil Güvenlik, Emniyet Teşkilatı ve Gümrük Müsteşarlığı tarafından ortaklaşa kullanılan GBT biriminde gerekli tüm GBT sorgulama işlemleri her türlü durumda bu kurumlar tarafından yapılıyor. Alınan sonuçlardaki yasal geçerliliği bulunması ise GBT biriminin tüm vatandaş bilgilerini anayasadan aldığı hakla topluyor olmasıdır.

Dijital platformda yapabileceğiniz bir diğer önemli resmi sorgulama işlemi ise Yargıtay dosya sorgulama işlemidir. Yargıtay’a giden dosyanızın güncel akıbetini artık dijital platformda bulunan Yargıtay internet sayfasında yer alan ‘Yargıtay Dosya’ ekranından ‘il adı’, ‘mahkeme tür’, ‘mahkeme’, ‘mahkeme esas no’, ‘mahkeme karar no’ ve ‘savcılık esas no’ bilgileri ile Yargıtay dosya sorgulama yaparak, dosyanız hakkında internet kolaylığında bilgi alabilirsiniz.