Gündem Operanın zirvesi

Operanın zirvesi

07.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın Yeni Yıl Konseri’nde bu yılki konukları opera yıldızları Thomas Hampson ve Luca Pisaroni’ydi. Konserde sanatçılar dakikalarca ayakta alkışlandı

Operanın zirvesi

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, önceki akşam Lütfi Kırdar UKSS’de geleneksel Yeni Yıl Konseri’ni gerçekleştirdi. Konserin solistleri, opera dünyasının iki büyük yıldızı, ABD’li bariton Thomas Hampson ve İtalyan bas bariton Luca Pisaroni’ydi. Hampson ve iş arkadaşı olmanın yanı sıra damadı da olan Pisaroni, opera ve müzikallerden seçmelerle Lütfi Kırdar’ın konser salonunu tamamen dolduran seyircileri mest ettiler.

Haberin Devamı

Konserin ilk yarısı opera arya ve düetlerine ayrılmıştı. Bölümü Mozart’ın sevilen komik operası ‘Figaro’nun Düğünü’nün uvertürü ve iki aryasıyla başlattı daimi şefi Sascha Goetzel yönetimindeki BİFO ve solistler. Bu yıl birlikte bir ‘Figaro’nun Düğünü’ kaydına imza atan Pisaroni ve Hampson, dünyanın dört bir yanında defalarca seslendirdikleri rolleri İstanbul sahnesine taşıdılar.

Takip eden eser seçimleri, bir Yeni Yıl Konseri programı için enteresan olmakla birlikte, Hampson ve Pisaroni’nin ‘No Tenors Allowed’ (Tenorlara Geçit Yok) adını verdikleri konser serisine uygundu. Hampson, ABD’li efsane bas Samuel Ramey ile 90’larda kaydettiği ‘No Tenors Allowed’ albümünün mirasını yıllar sonra, sahne üzerinde de büyük bir uyum yakaladığı damadı Pisaroni’yle devam ettiriyor. Pisaroni bu program çerçevesinde Rossini’nin ‘Semiramide’ operasından ‘Si, vi sara... Que’ numi’ aryasını seslendirirken, Hampson Verdi’nin en iyi Shakespeare uyarlaması denebilecek ‘Otello’dan Iago’nun aryası ‘Credo in un Dio crudel’le sahnedeydi. İkili, bir başka Verdi başyapıtı ‘Don Carlos’tan ‘Restate’ ve Bellini’nin ‘I Puritani’ operasından ‘Il rival salvar... Suoni la tromba’ düetlerini de birlikte seslendirdi. Şubat ayında dünyanın en önemli opera evlerinden New York Met Operası’nın ‘I Puritani’ prodüksiyonunda sahne alacak Pisaroni’nin düetteki performansı için kusursuz demek mümkün.

Haberin Devamı

Konserin operet ve müzikallerden oluşan ikinci kısmında ise seyirciler Hampson’ın gösterisine şahit oldu. Hampson, Lehar ve Kalman operetlerinden aryaları, oyunculuğunu da katarak ve eğlenerek seslendirdi. Komedi yönü çok güçlü olan Pisaroni ise Stanislao Gastaldon, Cole Porter ve Rodgers&Hammerstein’dan şarkılarını daha romantik bir havada seçmişti. Bis olarak Donizetti’nin ‘Don Pasquale’ operasında ‘Cheti cheti immantinente’yi seçen ikili, tekrar tekrar sahneye çağrıldı, dakikalarca ayakta alkışlandı. Şef Sascha Goetzel’le de iyi anlaşan ikili, 2 buçuk saat boyunca operanın iyi icra edildiğinde sanatların en görkemlisi olabildiğini kanıtladılar.

Haberin Devamı

Şubatta Hong Kong’da

Nadiren Hampson ve Pisaroni’nin sesini bastırması dışında hata yapmadan iki yıldıza eşlik eden BİFO’nun vokalsiz çaldığı eserler arasında en etkileyici olanları, Verdi’nin ‘I Vespri Siciliani’ operasından ‘4 Mevsim: Kış’ bale müziği ve Leonard Bernstein’ın ‘Candide’ uvertürüydü.

Rimski-Korsakov’un ‘Fandango Asturiano’sunun solo kısmında orkestranın başkemancısı Pelin Halkacı Akın başarılı performansıyla alkış aldı. Orkestra, 15-16 Şubat tarihlerinde 45. Hong Kong Sanat Festivali’nde sahne alacak.

Yazarlar