Gündem Tek tek tespit edildi... 150 şehir ve kasaba!

Tek tek tespit edildi... 150 şehir ve kasaba!

15.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Fırat’ın batısında yer alan Menbiç dahil Kuzey Suriye’de kapsamlı harekât hazırlıkları sürerken, sınır hattına yapılan sevkiyat hız kazandı.

Tek tek tespit edildi... 150 şehir ve kasaba

Arap nüfusun yoğun olduğu Tel Abyad sınırına zırhlı araç ve obüs takviyesi yapılırken, bölgede oluşturulmaya çalışılan, “Kuzey Suriye Federasyonu”na set çekilmesi kapsamında harekâtın aşama aşama yaşama geçirileceği bekleniyor. Harekâtın 150 şehir, kasaba ve köyü kapsayacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Geniş alanı kapsıyor

Planlamaya göre, harekâtın Fırat’ın doğusunun yanı sıra batısında yer alan Menbiç ve Tel Rıfat’ı da içine alan Şehba bölgesine kadar geniş bir alana yayılması hedefleniyor. Harekâta katılacak TSK’nın seçkin operasyon birliklerine yeniden yapılanma sürecinden geçerek Suriye Ulusal Ordusu adını alan ÖSO’nun rejime karşı Humus, İdlib, Halep ve Şam’da savaşmış, sahada deneyimli askeri grupları eşlik edecek.

Operasyonda öncelikli hedeflerin Menbiç’in yanı sıra Türkiye sınır hattında yer alan Tel Abyad ve Resulayn (Serekani) kasabaları olacağı ileri sürüldü. Bölgedeki ÖSO kaynaklarına göre, harekâta ilişkin kapsamlı bir planlama yapıldı. Irak sınır hattından Gaziantep’e kadar uzanan ve 600 kilometreyi aşkın Suriye sınır hattında harekât yapılacak öncelikli yerleşim birimleri tek tek tespit edildi. Menbiç’ten başlayıp Tel Abyad’ı içine alacak kapsamı büyük harekât, 150 şehir, kasaba ve köy dahil yerleşim birimini kapsaması bekleniyor.

Haberin Devamı

ÖSO destek verecek

Dün TSK’ya bağlı 10 araçtan oluşan konvoy, Tel Abyad sınırına kaydırıldı. Diyarbakır’dan hareket eden askeri konvoyda zırhlı araçların yanı sıra obüs topların da bulunması dikkati çekti. Bölgeye ulaşan silah ve mühimmat sınır hattına konuşlandı. Namlular Suriye’ye çevrildi. Tel Abyad sınırına TSK’nın yanı sıra harekâta destek vermesi beklenen ÖSO’nun silahlı gruplarının da sevk edildiği ileri sürüldü. ÖSO savaşçılarının bölgedeki stratejik noktalara konuşlandırıldığı öğrenildi. Olası kapsamlı harekata ÖSO’nun 15 bin silahlı mensubu ile destek vereceği bildirildi. Hatay’dan ise Kilis yönüne doğru sevkiyat yapıldı. İçinde zırhlı araç ve silahların da olduğu askeri araç konvoyları Cerablus’a yöneldi. Bu bölgeye yönelik sevkiyatın Afrin’e, Tel Rıfat tarafında faaliyet gösteren YPG’li grupların TSK’nın üs bölgelerine taciz ateşi açması ve bu bölgeye yönelik yoğun tank ve top atışları yapılması sonrasına denk gelmesi dikkati çekti. Kısa süre önce yapımına başlanan 12 gözlem noktasının inşaatları ise devam ediyor.

Haberin Devamı

Teröristler panikte

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fırat’ın doğusuna operasyon sinyali vermesinin ardından, gözler Suriye’deki terör örgütü PKK/PYD/YPG kontrolündeki noktalara çevrildi. Sınır hattının kritik noktalarından terör örgütü denetimindeki Suriye’nin Tel Abyad kenti ile komşu Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde de alarm durumuna geçildi. İlçeden çıplak gözle görülen ve Türkiye’nin tepkisine neden olan ABD bayrakları kaldırılırken, bölgede sadece terör örgütünün bir kaç flaması asılı kaldı.

YPG/PKK’lı teröristler ise Türkiye sınırına yakın bölgelerde barikat oluşturmaya başladı. Teröristlerin Mardin’in Nusaybin ilçe sınırına 500 metre uzaklıktaki Suriye’nin Kamışlı ilçesindeki hat boyunca yaklaşık 2 metre yüksekliğindeki toprak yığını şeklinde barikatlar kurdukları görüldü. Ayrıca aynı bölgede Türkiye tarafından görülebilecek büyüklükte terör örgütünün flamasının asıldığı, bölgede zaman zaman YPG/PKK’lı teröristlerin sivil araçlarla taşındığı gözlendi.

Türkiye tarafındaki güvenlik önlemleri kapsamında sınır hattında 2. Hudut Tabur Komutanlığı’na bağlı birlikler de devriyeleri sıklaştırıldı. Mevcut önlemlerin artırıldığı Akçakale sınır hattında askerler, zırhlı araçlarla devriye görevi yaparken, Suriye tarafı nöbet kulesi ve kulübelerinden göz hapsinde tutuluyor. Özgür Suriye Ordusu grupları, operasyon için TSK’nın sinyalini beklediklerini kaydetti.

Haberin Devamı