Gündem Operasyonun nedeni 'tahşiyeciler'

Operasyonun nedeni 'tahşiyeciler'

14.12.2014 - 10:59 | Son Güncellenme:

İstanbul merkezli operasyonla ilgili çarpıcı iddia. AA'nın geçtiği habere göre, operasyon 2010 yılında düzenlenen 'Tahşiyeciler' operasyonunu da kapsıyor... Bazı şüphelilerin dizi film üzerinden 'Tahşiyeciler' hakkında suç ve delil uydurdukları öne sürülüyor.

Operasyonun nedeni tahşiyeciler

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Hasan Yılmaz tarafından yürütülen soruşturmada, hakkında gözaltı kararı bulunanlar arasında Sungurlar dizisinin yapımcısı Salih Asan, Sungurlar dizisinin yönetmeni Engin Koç, Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, gazeteci Nuh Gönültaş, Tek Türkiye dizisinin senaristi Ali Kara, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Tufan Ergüder bulunuyor.

Haberin Devamı

Şüphelilerin tamamının evinde veya iş yerlerinde arama kararının bulunduğu belirtildi. Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın şüpheliler hakkında, "Türkiye Cumhuriyeti devleti egemenliğini ele geçirmek amacıyla baskı, yıldırma ve tehdit yöntemlerini kullanıp, örgütsel yapı oluşturarak, bu yapılanma altında iftira, kişi hürriyetinden yoksun kılma ve belgede sahtecilik suçları" yönünden işlem yapacağı öğrenildi.

SUÇ VE DELİL UYDURMAKLA SUÇLANIYORLAR

Soruşturmanın, 2009 yılında El Kaide ile bağlantılı oldukları iddiasıyla önderliğini "Molla Muhammed" olarak bilinen Mehmet Doğan'ın yaptığı ve "Tahşiyeciler" olarak adlandırılan gruba düzenlenen operasyonu da kapsadığı olduğu öğrenildi.

Haberin Devamı

Gözaltı kararı verilen bazı şüphelilerin, dizi film üzerinden "Tahşiyeciler" hakkında "suç ve delil uydurdukları'' gerekçesiyle operasyon başlatıldığı belirtildi.

Daha önce emniyetteki "paralel yapı" soruşturmasında tutuklanan 5 polis hakkında bu operasyon kapsamında da işlem yapılacağı öğrenildi. Bu kişiler, tutuklu bulundukları Silivri Cezaevi'nden adliyeye getirilecek.

AVUKAT: MÜVEKKİLİM TAHŞİYE GRUBUNA YÖNELİK EYLEM...
Samanyolu TV'nin Sungurlar dizisinin yapımcısı Salih Asan'ın ve yönetmeni Engin Koç'un avukatı Turgay Balaban, "Müvekkilim, 2010 yılında Radikal Tahşiye Grubu'na yapılan bir eylem nedeniyle, televizyonda bu konuyla ilgili dizi çektiğinden gözaltına alınmıştır" dedi.
Balaban, Eskişehir Emniyet Müdürlüğü önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Samanyolu TV'nin Sungurlar dizisinin yapımcısı Salih Asan ile yönetmeni Engin Koç'un saat 06.30 civarında gözaltına alındığını belirterek, şöyle devam etti:
SUÇLAMA: TALİMAT YURT DIŞINDAN GELDİ
"Emniyete geldik. Haklarındaki gözaltı gerekçesini inceledik. Engin Koç'un gözaltına alınma sebebi, 22 Ocak 2010'da yapılan operasyonla gözaltına alınan Radikal Tahşiye Grubu olarak bilinen şahıslarla alakalı bir operasyon yapılmış. Bu operasyonun talimatının, ülke dışından geldiği ve alınan talimatla ülke içerisindeki uzantılarından gazete ve televizyonların bu talimat doğrultusunda soruşturmayı yürüten görevlilerin, aynı doğrultuda çalışma yaptığı gerekçesiyle, Radikal Tahşiye soruşturmasında talimatı veren, talimatla hareket eden basın-yayın ve medyayla emniyet görevlileri hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2014-133.596 sayılı soruşturma dosyasıyla 'silahlı terör örgütü üyesi olmak ve iftira suçu atmaktan' bir soruşturma başlatıldığı belirtilmiştir. Bunun dışında herhangi bir delil gösterilmedi."

Haberin Devamı

TAHŞİYECİLER OPERASYONU NEYDİ?
2010 yılında, Emniyetteki teknik takibin ardından El Kaide'ye yakın olduğu öne sürülen Tahşiyeciler'e yönelik operasyon başlamıştı. Operasyonda 122 kişi gözaltına alınmıştı. O isimler arasında Tahşiyecilerin lideri 66 yaşındaki Mehmet Doğan da vardı. 17 ay tutuklu kalan Doğan, suç duyurusunda bulunmuştu. “Tahşiye Örgütü” ismi ise Samanyolu TV’de yayımlanan bir dizide gündeme getirilmişti. Sanıklar bir süre tutukla kaldıktan sonra serbest bırakılmıştı.