Karabük Organ Ve Doku Bağışı Haftası

Organ Ve Doku Bağışı Haftası

03.11.2017 - 16:24 | Son Güncellenme:

.

Organ Ve Doku Bağışı Haftası

KARABÜK (AA) - Karabük İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Organ ve Doku Bağışı Haftası dolayısıyla mesaj yayımlandı.

Haberin Devamı

İl Sağlık Müdürlüğünden yayımlanan mesajda, her yıl 3-9 Kasım tarihlerinin Organ ve Doku Bağışı Haftası olarak kutlandığı belirtildi.

Tedavisi yalnızca organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıkların, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli sağlık sorunlarından biri olduğu vurgulanan mesajda, şunlar kaydedildi:

"Türkiye organ nakli faaliyetleri için yeterli donanıma, deneyimli nakil ekiplerine ve nakil merkezlerine sahiptir. Aşılması gereken en önemli sorun kadavra bağış oranındaki yetersizliktir. Unutmamak gerekir ki, her bağış yeni bir hayattır. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ naklinin caiz olduğunu bildirmiş ve organ bağışını, insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlanmıştır. Ülkemizde organ bağışları Sağlık Bakanlığı kontrolü ve denetiminde yapılmaktadır. 'Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sistemi' vasıtasıyla organ dağıtımı en adaletli ve şeffaf biçimde yapılmaktadır. Ülkemizde organ olarak, böbrek, deri, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve incebağırsak nakilleri; doku olarak kemik, kemik iliği, kornea ve kalp kapağı nakilleri yapılmaktadır. Organ bağışı yapmak isteyen vatandaşlar, İl Sağlık Müdürlükleri, hastaneler, organ nakli yapan merkezler, aile hekimliklerine başvurabilir, detaylı bilgi alabilirler."

Haberin Devamı

Türkiye geneli organ bağışçı sayısının 301 bin 289 kişi olduğu aktarılan mesajda, "Karabük'te organ bağışçı sayısı bin 508 kişi olup, bağışçılarımızın bağışlamış olduğu organ sayısı 21 bin 459. Türkiye genelinde Karabük ili organ ve doku bağışında 35. sırada bulunmaktadır. Nüfus oranımıza bakıldığında küçük bir il olmamıza rağmen Karabük'te yaşayan vatandaşlarımızın organ bağışı konusunda çok duyarlı olduğu görünmektedir. Karabük İl Sağlık Müdürlüğümüz ve müdürlüğümüze bağlı kurum ve kuruluşlar tarafından vatandaşlarımıza yönelik yazılı ve görsel basın aracılığı ile tanıtımlar yapılmakta, Karabük Üniversitesi'nde, okullarımızda, kent meydanlarında, çarşı ve pazarlarda organ ve doku bağışı ile ilgili el broşürleri dağıtılmakta, afişler ve pankartlar asılmakta, konferanslar ve seminerler düzenlenmektedir." ifadelerine yer verildi.