Dünya Organların yerini çipler alacak!

Organların yerini çipler alacak!

26.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin Harvard Üniversitesi’nde yapılan çalışmayla, üzerinde üç boyutlu organ dokusu bulunduran çipler hayatımıza giriyor. Şimdilik ilaç araştırmalarında kullanılan çipler, gelecekte organların yerini alacak

Organların yerini çipler alacak

ABD’nin köklü eğitim kurumlarından Harvard Üniversitesi, organlar yerine kullanabilecek çipler için harekete geçti. Otomatik dijital üretim tekniği kullanılarak üretilen çipler üzerlerinde üç boyutlu organ dokusu barındırıyor. Yapay insan organı işlevi gören çipler, şimdilik yalnızca ilaç araştırmalarının insanlar üzerindeki etkilerini görmek için kullanılacak. Uzmanlar, ilaç araştırmalarının hızlanacağını ve ucuzlayacağını belirtirken, bu sayede hayvanların kobay olarak kullanılmasının önüne geçilebileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Başarı oranı artacak

İlaçların kullanıma hazır hale gelmesi için hayvanlarda test edildiği, bu durumun insanlara uygulandığında ise her zaman aynı sonucu vermediği ve yeni çip organlar sayesinde bunun önlenebileceği vurgulanıyor. Çiplere katılan insan hücreleri sayesinde, yeni ilaç araştırmaları ‘insan vücudunda’ inceleneceği için başarısızlık ihtimali de azalacak. Öte yandan, yeni nesil çiplerin, gelecekte organların birebir kopyasına dönüştürülmesi de söz konusu. Ancak uzmanlar, her organın farklı hücrelere, sinirlere ve damarlara sahip olduğunu bu yüzden kopyalarını yapmanın ancak uzun vadede olabileceğini ifade etti.