Siyaset Örgütsüzlüğe çare olacağız

Örgütsüzlüğe çare olacağız

11.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP Emek Büroları’nın temel amacının, sendikalı işçileri veya memurları örgütlemek olmadığını söyleyen Ağbaba, “Esas amacımız mevsimlik işçileri, işsizleri, evlerde çalışan kadınları, çocuk işçileri, plaza çalışanlarını örgütlemek” dedi

Örgütsüzlüğe çare olacağız

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP’nin yeni oluşturduğu Emek Büroları ile Türkiye’nin güvencesiz kesimlerinin örgütsüzlüğüne çare olmaya çalışacaklarını söyledi.

CHP Emek Büroları Yönetmeliği’nin Parti Meclisi toplantısında onaylanmasının ardından sivil toplum kuruluşları ve işçi sendikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, emek bürolarının kurulması çalışmalarını hızlandırdı. Ağbaba, kuruluş sürecine ilişkin olarak Milliyet’e şunları kaydetti:

HEDEF GÜVENCESİZLER: Hem akademisyen kökenli, hem alanda görev alan insanlarla çalışıyoruz. Hem partimizin emek politikasını belirleyeceğiz hem de Türkiye’deki emek gündemini yaratacağız. Emek bürolarının temel amacı, sendikalı işçileri veya memurları örgütlemek değil, esas amacımız güvencesizler dediğimiz kesimlerin sesini duyurmak. Plaza çalışanlarını, mevsimlik işçileri, işsizleri, kol emeğiyle geçinenlerı, günlük yevmiye işi yapanları, evlerde güvencesiz çalışan kadınları, çocuk işçileri örgütleyerek Türkiye’nin bu alandaki örgütsüzlüğüne çare olmaya çalışacağız, onların sesi olmaya çalışacağız.

GÜNIŞIĞI HAKKI: Hiç sesi çıkmayan kesimler var. Örneğin plaza çalışanlarının günışığı hakkı olması gerektiğini savunuyoruz. Türkiye’nin ve dünyanın emek gündemini takip edeceğiz. Sonbaharda Emek Kurultayı yapacağız. Danışma Kurulumuzda Seyhan Erdoğdu, Perihan Sarı, Oğuz Oyan, İzzet Çetin, Aziz Konukman, Aziz Çelik, Korkut Boratav, Murat Özveri, Metin Özuğurlu, Şükran Soner, Atilla Özsever, Mustafa Sönmez, Gamze Yücesan Özdemir, Ali Taştan, Aykut Erdoğdu, Ercüment Cervatoğlu ve Işıkhan Güler yer alıyor. Genel Merkez Emek Bürosu’nda da milletvekili ve PM üyesi arkadaşlarımız ile akademisyenler görev alacak. Hazırladığımız raporlarla AKP’nin sicilini ortaya koyacağız.

OY VERME GEREKÇELERİ DEĞİŞTİ: İllerde Emek Bürosu kuracağız. Bu emek bürolarında farklı çalışan kesimlerden temsilciler olacak. Her direnişin ve her grevin yanında olacağız. İş cinayetlerini takip edeceğiz. Politikalarımızı oluştururken konunun muhataplarıyla oluşturacağız. Emek bürolarımızı onlar yönetecekler, biz yönetmeyeceğiz. Son 15 yılda emekçilerin oy verme gerekçeleri değişti. Emekçiler, işsizler kendi kaygılarından çok etnik, mezhepsel ve dinsel gerekçelerle oy kullanıyorlar. Onların kendi sınıf çıkarları doğrultusunda oy kullanmaları sağlanmalı.

SESİ ÇIKMAYANLARIN SESİ OLACAĞIZ: Türkiye’de maalesef emek diye bir gündem yok. AKP, gündemi değiştirerek insanlar üzerinde hakimiyet kurmaya çalışıyor. Bazen milliyetçi bazen dinsel söylemlerle insanların oylarını almaya, o insanlar üzerinde hegemonya oluşturmaya çalışıyor. O insanların refahını, yaşam hakkını, çalışma hakkını, örgütlenme hakkını vermediği halde, bu söylemle bu alanı etkisi altında tutmaya çalışıyor. Çağrı merkezi çalışanları ve mevsimlik işçilerle ilgili raporlar hazırlayacağız, sesi çıkmayanların sesi, güvencesizlerin güvencesi, sendikasızların sendikası, örgütsüzlerin örgütü olmaya çalışacağız.