Gündem Orijinalliği araştırılacak

Orijinalliği araştırılacak

31.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Picasso’ya ait olduğu düşünülen tablonun orijinal çıkması durumunda, Amerikalı koleksiyonerin belgelerini sunması şartıyla tablo iade edilecek. Aksi halde tablo İstanbul’da sergilenecek...

Orijinalliği araştırılacak

Dünyaca ünlü İspanyol ressam Pablo Picasso’ya ait olduğu düşünülen ‘Woman Dressing Her Hair’ (Saçını Tarayan Çıplak Kadın) tablosu, müşteri gibi davranan Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü polislerine 8 milyon dolara satılmaya çalışılırken önceki gün İstanbul’da ele geçirilmişti.

Haberin Devamı

Şüpheliler serbest

Tabloyla ilgili dün yeni gelişmeler yaşandı. Emniyet kaynaklarından edinilen bilgiye göre ünlü ressama ait olduğu düşünülen tablo, ABD’nin New York kentinde yaşayan koleksiyoner Louise Reinhardt Smith Bequest’in evinden çalındı. İstanbul’a getirilen tablo burada iş adamlarına satılmak istendi. Bir iş adamının emniyete yaptığı ihbar üzerine harekete geçen polisler, alıcı kılığında kaçakçılarla bağlantıya geçti. Kaçakçılarla görüşen polisler, tabloyu 8 milyon dolara almak üzere anlaştı. Yapılan görüşmeler üzerine kaçakçılar, tabloyu Fatih’te bir cafeye getirdi. Tabloya el koyan polisler A.O., ve M.E.O., adlı kaçakçıları gözaltına aldı.

Emniyetteki işlemlerinin ardından tabloyu polislere satmaya çalışan şüpheliler A.O., ve M.E.O.’nun da çıkarıldıkarı mahkemece adli kontrol şartı uygulanarak serbest bırakıldıkları belirtildi.

Haberin Devamı

İki mührü bulunuyor

Arkasında orijinalliğini gösterdiği ileri sürülen iki mühür bulunan tablo, dün emniyet tarafından basına gösterildi. Tablonun orijinal olup olmadığının incelenmesi için Mimar Sinan Üniversitesi ve Topkapı Sarayı Müzesi yetkilileriyle görüşüldüğü öğrenilirken, tablonun çalındığı koleksiyoner ile ilgili Amerikalı polis yetkilileriyle görüşmelerin de yapıldığı belirtildi. Orijinal çıkması durumunda, Amerikalı koleksiyonerin belgelerini sunması şartıyla tablonun iade edileceği, aksi halde tablonun İstanbul’da müzede sergileneceği belirtildi.

Orijinalliği araştırılacak


Picasso’nun 1940 tarihli tablosu, New York Modern Sanat Müzesi’nin (MoMA) koleksiyonunda bulunuyor.

Önce iş adamlarınasatılmak istenmiş

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün operasyonuyla ele geçirilen tablonun, ilk olarak iş adamlarına satılmak istendiği öğrenildi. Bir iş adamından gelen ihbar üzerine harekete geçen emniyet güçlerinin satıcılarla 8 milyon dolara pazarlık yaptığı belirtildi. Alıcı gibi davranan polislere satıcıların ikinci konuşmada fiyatı 7 milyon dolara düşürdüğü ve bu fiyat üzerinde anlaşıldığı vurgulandı. İlk görüşme Bakırköy’de bir otelde gerçekleşirken, ikinci görüşmenin ise lüks bir yatta yapılması dikkat çekti. Fatih’teki bir kafede gerçekleştirilen son görüşmeye tabloyu da getiren şüpheliler A.O. ve M.E.O. polis tarafından gözaltına alındı. Şüphelilerin turizm işiyle uğraştığı bildirildi.

Haberin Devamı

Dış basında da yankı uyandıran olayla ilgili yapılan açıklamalarda ‘Türk polisi hırsızları İstanbul’da yakaladı’, ‘İki şüpheli kafede yakayı ele verdi’ ifadeleri kullanıldı. PAŞA ALYURT İstanbul