Iğdır Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan avcılara uyarı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan avcılara uyarı

13.10.2014 - 16:33 | Son Güncellenme:

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Iğdır Müşaviri Taner Tazegün, Merkez Av Komisyon kararlarına istinaden il genelinde, II. Grup Kuşlardan kum kekliği, kınalı keklik, çil keklik ve kaya keklik avı yaban hayvanlarının biyolojik gelişimlerindeki iklimsel olarak oluşan bölgesel farklılıklar dikkate alınarak 15 Ekim 2014 Çarşamba günü başlayacaktır” dedi

Orman ve Su İşleri Bakanlığından avcılara uyarı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Iğdır Müşaviri Taner Tazegün, Merkez Av Komisyon kararlarına istinaden il genelinde, II. Grup Kuşlardan kum kekliği, kınalı keklik, çil keklik ve kaya keklik avı yaban hayvanlarının biyolojik gelişimlerindeki iklimsel olarak oluşan bölgesel farklılıklar dikkate alınarak 15 Ekim 2014 Çarşamba günü başlayacaktır” dedi
Tazegün konu ile ilgili yaptığı yazışı açıklamada, “Bütün avcılarımızın etik avlanma kurallarına uyması limitlerin üzerinde avlanma yapmaması, yaban hayatının sürdürülebilir olması devamlılığının sağlanması için avcılık ahlakı ve vicdani sorumlulukla hareket etmesi her avlanma gününde limit olarak belirlenen toplamda 2 adet keklikten fazla avlanmamaları. Yüksek ahlaki ve vicdani değerler taşıyabilmek ve insana özgü genetik mirasımız olan avcılığı evrensel değerlerle bezenmiş olarak gelecek kuşaklara aktarabilmek, “sürdürülebilir avcılığı temin maksadıyla her alanda sürekli eğitimi” gündemde tutmak, ana hedefimiz olmalıdır. Şu hiç bir zaman unutulmamalı. Günümüzde doğal yaşamın daha fazla korumaya ihtiyaç var. Av alanları her geçen gün azalıyor. Ava çıktığımız zaman bunu bir spor olarak görüp av türlerini ve sahamızı ona göre belirlemeliyiz. Ava çıktığımız zaman mutlaka bir hayvan vuracağız diye bir şey yok. Yürüyüş yapıp geri dönmeyi de olumlu karşılamalıyız. Doğada av hayvanları o kadar çok azaldı ki artık neredeyse nesilleri tükenecek. Bu konuda çok dikkatli ve özverili olmak gerek” dedi.
Hangi gün ve hangi hayvanların avlanacağını da ifade eden Tazegün, “Avlanma esnasında yasaklanan avlanma araç ve gereçlerini kullanmaması ve kurallara uyması, avcılık belgesinin vizesini yaptırarak avlanma izin kartını da alan avcılarımız, Çarşamba, Cumartesi, Pazar günleri ve resmi tatil günlerinde (İdari tatillerde dâhil) avlanmaya açık olan yerlerde avlanmaya çıkabileceklerdir. 2014-2015 merkez av komisyon kararında yaban domuzu, bıldırcın ve üveyik avı bu avlanma günlerine ek olarak salı gününde de yapılabilecektir denilmektedir. Ancak Salı gününde keklik avı yapılmayacaktır. Avlanmaya çıkan yasal avcılarımızın avlanma pulu alırken kendilerine verilen MAK kitapçıklarını iyice okumaları gerekmektedir. Ağrı Dağı Milli Parkı sınırları dahilinde avlanmak kesinlikle yasak olup, ilimizde av merakı olan fakat sertifikası olmayan avcı adaylarının zor durumda kalmaması için, yasal avcı olmaları ve kanunen avlanma pulu alarak avlanabilmeleri için Avcı Eğitimi ve Avcılık Belgesi Verilmesi Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik kapsamında, avcı eğitim katılarak 8 gün sürecek 32 saatlik kursa katılmaları ve sertifika almaları gerekmektedir. Avcılık kursuna katılmayan hiçbir avcının avlanma pulu alamayacaktır” şeklinde konuştu.
Kaçak avlanmaya da değinen Tazegün, “Kaçak avlanmaları halinde tüfeklerine el konulup, avladıkları hayvan başına idari ve tazminat para cezası uygulanacaktır. Bu duruma maruz kalmak istemeyen Avcılık kursuna katılarak yasal olarak avlanmak isteyen avcılarımızın en kısa zamanda Orman ve Su İşleri Iğdır İl Şube müdürlüğümüze ya da Halk Eğitim Merkezine başvurarak gerekli evrakları tamamlayarak başvurmaları gerekmektedir “şeklinde sözlerini tamamladı.