Gündem Ormanın hayaleti de kaçak avcılık kurbanı

Ormanın hayaleti de kaçak avcılık kurbanı

08.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Nesli tükenme tehlikesi altında olan ülkemizdeki kedilerin en büyüğü vaşak avcıların hedefinde. Bilim insanları, ekosistem için çok önemli olan bu canlıların insan eliyle öldürülmelerinin önüne geçilmesi çağrısında bulunuyor.

Ormanın hayaleti de kaçak avcılık kurbanı

Ülkemizdeki beş yabani kedi türünden biri olan vaşak, yapraklı ve karışık ağaçların bulunduğu kayalık ormanlarda 2 bin 500 metre yüksekliğe kadar yaşıyor. Gece mükemmel bir avcı olan vaşak, kendini çok iyi gizleyebildiği için ormanın hayalet ruhu olarak tanınıyor. Akdeniz, Ege, Doğu Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde yoğun görülüyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, vaşakları Kars-Sarıkamış ve Ankara-Nallıhan’da GPS’li tasmalar ile izliyor. Evcil hayvanlara zarar verdiklerine dair bir kayıt bulunmayan vaşaklar, daha çok tavşan, kuş, yaban keçisi ve karaca gibi hayvanlar ile besleniyor. Yılda beş civarında vaşak trafik kazalarında can veriyor.

Haberin Devamı

5.5 milyon TL ceza

Bakanlığa bağlı DKMP Genel Müdürlüğü, jandarma, emniyet, muhtarlar ve fahri av müfettişleri ile tüm yaban hayvanlarını tehdit eden avcılarla mücadele ediyor. Vaşakları öldürmenin cezası 7 bin TL. Facebook ve Twitter gibi yaygın sosyal ağlarda yasadışı avlanan hayvanların görüntüleri tespit edilerek yasal işlem yapılıyor. 2017-2018 av döneminde yaklaşık 11 milyon av hayvanı kaçak avlanırken, tespit edilen 7 bin kişiye yaklaşık 5.5 milyon TL para cezası kesildi. En son Erzurum’da öldürdükleri vaşağı Facebook’ta sergileyenlere 8 bin TL para cezası kesildi.

Ormanın hayaleti de kaçak avcılık kurbanı
‘Yerleşime inebiliyorlar’

Merkezlerine yakın zamanda silahla vurulmuş bir vaşak yavrusu getirildiğini balerten Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Yöneticisi Prof. Dr. Erdoğan Uzlu, “Kış şartlarında avlanma olanakları azalan vaşaklar zorunlu alan değiştiriyor. Yerleşim birimlerine veya yol kenarlarına inebiliyorlar. Trafik kazası ya da insan eliyle öldürülüyorlar” dedi.

Haberin Devamı

‘Temel sebep yanlış algı’

Nesli tükenen hayvanlar listesindeki vaşakların benekli kürküyle avcıların hedefi olduğunu söyleyen veteriner Ahmet Kütükçü ise, zararlı bir hayvan olduğu önyargısının katliama neden olduğu görüşünde: “Vaşakların varlığı bölgedeki ekosistemin sağlıklı olduğunun göstergesidir. Vaşak bir orman kedisidir ve doğal yaşlı ormanları tercih eder. En büyük tehdit insan. Vaşak halk tarafından yeterince tanınmıyor ve zararlı olduğuna dair yanlış inançlar öldürülmelerinin temel sebebi. Yaşam alanları daralan vaşaklar, ihtiyaçlarını karşılamak için yerleşim yerlerine yaklaşıyor. Vaşağı evlerine yakın yerlerde görenler tehlikeli algılayıp öldürüyor” diye konuştu.