Gündem Örsan Öymen’i andık

Örsan Öymen’i andık

23.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türk basın tarihinin önemli kalemlerinden Milliyet gazetesinin unutulmaz yazarı Örsan Öymen ölümünün 31. yıldönümünde kabri başında anıldı.

Örsan Öymen’i andık

Bodrum’da 1987 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Örsan Öymen için dün Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki kabrinde anma töreni düzenledi. Okunan duanın ardından kardeşinin kabri başında konuşan ağabey Altan Öymen, “Örsan’ın ölümünden bu yana 30 küsur yıl geçti. Onu sadece burada toplanarak anmıyoruz. Çeşitli vesilelerle de Örsan anılıyor. Çünkü anılacak birçok şey bıraktı arkasında. Kitaplar dolusu yazı yazmış. En büyük temennilerimden biri de bunların yayınlanması. İletişim fakültelerinde bu yazılar kitap haline getirilip okutulsun. Çünkü Örsan kendi dönemindeki olayları, öyle anlatmış ki, bir edebiyat şaheseri gibi okursunuz. Bütün politik hadiselerle, bütün iktidarlarla gırgır geçmiştir.” dedi.

Haberin Devamı

Oğlu Örsan Kunter Öymen babasını şu sözlerle anlattı:

‘Harika bir kalemdi’

“Antik Yunan filozofları Sokrates, Aristoteles, Platon derler ki; Ahlaklı olmak için, erdemli olmak lazım. Erdemler nelerdir diye sorarsak; adalet, cesaret ve dostluk. Babam Örsan Öymen bu üç erdemi de taşıyan birisiydi. Hem adalet duygusu çok güçlü, hem çok cesur, hem de dostluğun değerini çok iyi bilen biriydi. Mesleki olarak da gazetecilik ilkelerine hep sadık kaldı. Halkın ve kamuoyunun yararı için gazetecilik yaptı. Kendisi özellikle boşluk yaşadığımız bu dönem de özlem anıyorum.”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto ise Örsan Öymen için; “Türkiye’nin çok değerli bir kalemiydi. İronisi olan harika bir kalemi vardı. En ciddi olayda bile sizi bir şekilde güldürmeyi başarabilirdi. Bugünkü arkadaşlara örnek olan tarafı ise eleştirel gazeteciliğe yaslandı hep. Hiç iktidara yağ çeken bir gazeteci olmadı ve ona rağmen de dostlukları bozulmadı. Onun için Örsan’ın çok sayıda muhalif ahbabı da vardı” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Örsan Öymen’i andık

Anma törenine, Örsan Öymen’in ağabeyi Altan Öymen, kızı Yasemin, oğlu Örsan Kunter, torunu Örsan Gedik ile Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş ve Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mete Belovacıklı ile Yazı İşleri Müdürü Bertan Ağanoğlu ve gazeteci meslektaşları katıldı.

Öymen kimdir?

Bodrum’da 1987 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu 49 yaşında aramızdan ayrılan Öymen, 1955’te gazeteciliğe başladı. Ulus, Tercüman, Günaydın gazetelerinde çalışan Öymen, ayrıca Alman Radyo ve Televizyonu WDR ile TRT’de de görev yaptı. 1970’li ve 1980’li yıllarda Milliyet’teki “Politika Kazanı” adlı köşeyi kaleme alan Öymen, birçok gazetecinin yetişmesine de öncülük etti.