Gaziantep Orta Doğu'nun Gıda İhtiyacını Güneydoğu Karşılıyor

Orta Doğu'nun Gıda İhtiyacını Güneydoğu Karşılıyor

09.02.2018 - 13:12 | Son Güncellenme:

.

Orta Doğunun Gıda İhtiyacını Güneydoğu Karşılıyor

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, Ocak ayında bölgeden 169 milyon 937 bin dolarlık hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı yaptıklarını açıklayarak, ihracatta bölgenin sektördeki lider konumunun devam ettiğini söyledi.
Birlik Başkanı Mahsum Altunkaya, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinde (GAİB) gerçekleştirilen yönetim kurulu toplantısında, yılın ilk ayında sektördeki gelişmeler ve ihracat değerlendirildi. Altunkaya, Ocak ayında bölgeden 169 milyon 937 bin dolarlık hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı yaptıklarını açıklayarak, ihracatta bölgenin sektördeki lider konumunun devam ettiğini belirtti. Mevcut pazarlarda yaşanan istikrarsızlıklara rağmen 2018’e güçlü bir başlangıç yaptıklarını dile getiren Altunkaya, “Hakim olduğumuz bazı pazarlarda uzun süredir devam eden olumsuzluklara rağmen ihracatçılarımızın başarıları takdire şayan. Lakin, ihracat hedeflerine ulaşmamız için pazarlarımızı dengeli bir şekilde artırmamız gerekiyor. Yeni pazarlara yönelik sürdürdüğümüz projelerimize yenilerini ekleyerek 2018 yılını en etkin ve verimli şekilde tamamlamayı arzu ediyoruz” dedi. Sektörün ihracatında öne çıkan bölgelere değinen Altunkaya, “Orta Doğu’nun gıda ihtiyacını Güneydoğu karşılıyor. Bölgede yaşanan tüm güçlüklere rağmen Orta Doğu ülkeleri sektör ihracatımızdan yüzde 75,4 pay aldı. Bu bölgeye Ocak ayında 128 milyon 109 bin dolarlık ihracat yaptık. Ortadoğu’yu 31 milyon 206 bin dolarla Afrika ülkeleri takip ederken, Afrika’nın ihracat içerisindeki payı da yüzde 18,4 olarak gerçekleşti. Bu ülkeler sektörümüz için büyük potansiyel arz ediyor. Bu nedenle, 2018 yılında Afrika’ya yönelik yeni pazar çalışmalarımız olacak. Üçüncü sırada yer alan Avrupa Birliği ülkelerine ihracatımız ise 3 milyon 406 bin dolar olarak gerçekleşti. Ancak, bu rakam arzu edilen seviyenin çok çok altında ve bu bölgeye ihracatımızı en kısa zamanda artırmak zorundayız. Diğer taraftan ihracatımızın geçen yıla göre yüzde 63,2 oranında artış göstermiş olmasını, bölge ihracatçısının farklı pazarlara açılması için yapılan pazar çalışmalarının bir sonucu olarak değerlendiriyorum” şeklinde konuştu. Bölge ihracatında ön sıralarda bulunan ürünler hakkında da açıklamada bulunan Altunkaya, “Yılın ilk ayında gerçekleştirilen ihracatın önemli bir kısmını ‘buğday unu’ oluşturdu. Bölgeden Ocak ayında 40 milyon 886 bin dolarlık buğday unu ihracatı gerçekleştirildi ve ürünün ihracat içerisindeki payı yüzde 24,1’dir. En fazla ihracatı yapılan ikinci ürünümüz ise makarnadır. Bölgemizden 31 milyon 853 bin dolarlık makarna ihracatına imza atıldı. Makarnanın ihracat içerisindeki payı yüzde 18,7 olarak gerçekleşmiştir. Üçüncü sırada ise yüzde 12,9 payla ve 21 milyon 972 bin dolarla “bisküvi-pasta” ürünleri ihracatı gelmektedir. Yılın ilk ayında makarna ihracatındaki yüzde 29’luk, bisküvi-pasta ihracatındaki yüzde 17,4’lük artışlar sektörümüz adına sevindirici olmuştur” ifadelerini kullandı.
Altunkaya, son olarak, “Endüstri 4.0 uygulamalarının sıkça adından söz ettirdiği günümüzde, faaliyetlerimizin her aşamasında Ar-Ge, inovasyon ve yenilikçi süreçlerle başarılarımızı taçlandırmak istiyoruz. Geleneksel ürünlerimizin yanında, katma değerli ürünlerin ihracatımız içindeki oranını yükseltmek için büyük çaba sarf ediyoruz” diye konuştu.