Ekonomi 'Ortak güvenle hareket edelim'

'Ortak güvenle hareket edelim'

27.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisinin eylül ayı olağan toplantısı, “Finansal İstikrarın Ekonomimiz Açısından Önemi, Finans Dünyası ile Reel Sektörümüz Arasındaki İlişkilere Yeni Bir Anlayışla Bakış” ana gündemi ile gerçekleştirildi.

Ortak güvenle hareket edelim

İş Bankası Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Adnan Bali konuk olarak katıldığı İSO’nun Meclis toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bali, Türkiye ekonomisinin yaşadığı sıkıntıların reel sektör ve finans sektörünün birlikte oluşturacağı ortak anlayış ve güvenle çözülebileceğini işaret ederek, bu dönem yaşanan krizin nedenlerinin 2001 krizinden farklı olduğunu, küresel ve yerel sorunların iç içe geçmesinden kaynaklandığını ifade etti.

Haberin Devamı

Tekil hata lüksü yok

Türkiye’nin ekonomik temellerle tamamen açıklanması pek mümkün olmayan bir kur atağı içinde olduğunu daha önceki açıklamalarında ifade ettiğini ve aynı görüşünü koruduğunu söyleyen Bali, bütün bunların atlatılabilmesi için güven ortamının kuvvetlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

“Birbirimizi iyi anlamamız lazım, doğru mesajlar vermemiz lazım. Çözüm buralardan geçiyor” diyen Bali, ülkenin zor dönemden geçtiğini, kimsenin tekil hata yapma lüksü olmadığını söyledi. Bali, sadece ekonomik temellerden kaynaklanmayan bir krizin tamamen çözülmesinin, sadece ekonomik tedbirlerle de olmayacağını belirterek, şöyle konuştu:

“Bu uluslararası siyasi mutabakatsızlıklar bizim idare ettiğimiz mutabakatsızlıklar değil. Çok açık ve nettir ki, bölgede müttefiklik ilişkisinde olduğumuz ülkelerin politikaları bizim ulusal çıkarlarımız ile örtüşmüyor. Bu inkar edemeyiz. Bu bir süreç. Reel politiğin gerektirdiği müzakerelerin ötesinde bir iddia sahibi olmak gerçekçi değil. Olabilirsiniz ama sonuç alamazsınız.”

Haberin Devamı

Bazı bankalar haddini aştı

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye ekonomisinin adeta bir Sırat Köprüsünden geçtiğini, bankaların da sanayicinin içinden geçtiği süreci anlamamış gibi davrandığını söyledi. Bahçıvan, “Ne yazık ki bazı bankalarımız bu konuda hadlerini aşan bir tutum içerisinde” dedi.

“Finansal istikrarı savunurken, reel sektörü istismar etmeyen bir finansal sistem istiyoruz” diyen Bahçıvan, “Finans dünyası ile reel sektör arasındaki ilişki, sanayicilerimizin nitelikli finansman ihtiyacını karşılamaktan çok uzak. Bankacılığın asli işlevine dönmesi, hayati bir konu. Zorlu sürecin kilidini, tüm kesimlerin ölçülü ve sınırlı kaynakları doğru, nitelikli ve verimli kullanması açacak. Sanayicilerimiz bugün izah edilmesi mümkün olmayan birtakım faiz hadleri ile karşı karşıya” diye konuştu.