Antalya ORTAOKUL MEZUNU GENÇ BUZDOLABINDAN KULUÇKA MAKİNESİ YAPTI

ORTAOKUL MEZUNU GENÇ BUZDOLABINDAN KULUÇKA MAKİNESİ YAPTI

10.03.2015 - 12:08 | Son Güncellenme:

.

ORTAOKUL MEZUNU GENÇ BUZDOLABINDAN KULUÇKA MAKİNESİ YAPTI

Antalya’nın Demre ilçesinde yaşayan ortaokul mezunu bir genç, yaptığı kuluçka makinesiyle hayvan yumurtalarından üretim sağlamayı başardı.
Demre ilçesinde beyaz eşya tamir dükkanında çalışan 21 yaşındaki ortaokul mezunu Ömer Soydan, kuluçkaya yatmayan tavuk, ördek, kaz, bıldırcın gibi hayvanların yumurtalarını, buzdolabından oluşturduğu kuluçka makinesiyle yeniden hayat veriyor. Yaptığı makinesinde kuluçkaya yatan bir hayvan ortamının aynısı olduğuna değinen Soydan, üretimde yüzde 80 başarı elde ettiğini ifade ederek, "Makinemde ampullerle kuluçka döneminde anne hayvanın verdiği ısıyı sağlayarak yumurtaların içindeki sıvının donmasını önlüyoruz. Makinede ayrıca termometre, yumurtadan çıkacak hayvanların yumurtayı kırabilmeleri için nem oluşturucu su kabı var. Fan sistemi koyduk, içerideki havayı sirkülasyon yapsın diye. Bunun yanında çevirme motoru koyduk. Yumurtaları günde 4 saatte bir 45 derece açıyla çeviriyor. Bu içerideki civcivin zara yapışmasını önlüyor" diye konuştu.
Kuluçka makinesini yapmaya çalıştığı bobinaj dükkanında başladığını anlatan Soydan, "Daha önce imkanlarım kısıtlıydı.Kuluçka makinesini daha önce daha değişik şekillerde denedim. Köpüğün içinde yapıyordum, onlardan hayvan çıkarıyordum ama onlardan zayiatım çok oldu. 20 yumurtadan 7-8 civciv alıyordum. Bunu zamanla geliştirdim, internetten araştırma yaptım. Şimdiki verimim yüzde 80" dedi.
Kuluçka makinesini yapmasındaki amacın hayvanlara olan merakı olduğunu söyleyen Soydan, sadece tavuk, ördek, bıldırcın gibi hayvanlarda kalmayıp, imkanlar doğrultusunda tüm hayvan yumurtalarından üretim sağlayabileceğini ifade etti. Soydan, "kuluçkaya yatmayan hayvanların yumurtası 7-14 günlük taze olduğu sürece buradaki makinemizde çıkarabiliyoruz. Her tür hayvan için makinemizi ona göre ayarlıyoruz. Civcivler çıktıktan sonra aynı annesinin altındaki sıcaklığı yakalasın diye ayrı bir yerde, ampul koyarak o sıcaklığı veriyoruz. Tabi bunun yanında yemini suyunu veriyoruz. Sağlıklı bir şekilde büyüyorlar" ifadelerini kullandı.