Gündem Örümcek ağı gibi terör tünelleri

Örümcek ağı gibi terör tünelleri

18.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Zeytin Dalı Harekâtı’nda dün itibarıyla 29. gün geride kaldı. Burseya Dağı’nı PYD/PKK’lı teröristlerden temizleyen Mehmetçik, dağdan 13 noktaya uzanan ve uzunluğu 50 kilometreyi bulan tünelleri ortaya çıkardı.

Örümcek ağı gibi terör tünelleri

Türk Silahlı Kuvvetleri ve ÖSO güçlerinin birlikte yürüttüğü Afrin bölgesine yönelik Zeytin Dalı Harekâtı başarılı bir şekilde sürüyor. PYD/PKK’lı teröristlerden temizlenen Burseya Dağı’ndan 13 ayrı noktaya uzanan ve örümcek ağını andıran tüneller ortaya çıkarıldı. Bu tünellere giren özel eğitimli komandolar, bir yandan sızma girişimlerini engellemek için giriş noktalarını kapatırken diğer taraftan gece görüşlü hava araçları “Serçe” ve çok sayıda drone ile havadan tünelleri gözlüyor.

Haberin Devamı

Harekat kapsamında teröristlerden temizlenen dağda konuşlanan komandolar, çevre güvenliğini aldıkları alanları el yapımı patlayıcılardan arındırdıktan sonra bölgenin Afrin ile bağlantısını sağlayan tünellerde arama yapıyor.

1.5 kilometrelik tünel

Burseya Dağı’ndan Bafilyon, Marin, Kestel ve Dikmetaş köyleri ile çevredeki hakim noktalara kadar sıralanan kilometrelerce uzunluktaki tüneller, teröristlerden tek tek temizleniyor. Yer yer 90 santim kalınlığa kadar uzanan beton bloklarla oluşturulan tünellerdeki mevziler ve yaşam alanları dikkati çekiyor. Sadece Burseya Dağı’nın zirvesindeki tünellerin uzunluğunun 1.5 kilometreyi aştığı ortaya çıkarıldı.

Burseya Dağı’nı savunmak için oluşturduğu tünellerin 13 ayrı noktaya açıldığını belirleyen askerler, bir yandan sızma girişimlerini engellemek için tünellerin giriş noktalarını kapatırken, bir yandan da içerdeki hareketliliği gözlüyor. Çevredeki köylere uzanan tünellerin uzunluğunun yaklaşık 50 kilometreye yakın olduğunu bildiren güvenlik kaynakları, halen bazı tünellerin giriş noktalarının teröristlerin kontrolündeki alanlarda bulunduğunu belirtti.

Haberin Devamı

‘Serçe’ler nöbet bekliyor

TSK envanterinde yer alan ve gece görüntü alabilme özelliğine sahip “Serçe” isimli hava araçları ve çok sayıda drone ile 24 saat tünellerden görüntü alan askerler, her türlü hareketliliği kısa sürede belirleyip teröristleri ateş destek vasıtalarıyla etkisiz hale getiriyor.

Tünel planlarının askeri stratejiyle hazırlandığını ve maliyetinin milyon dolarları bulduğuna değinen yetkililer, sınırdan Afrin’e uzanan alanların tünellerle birbirine bağlandığını kaydetti.

Bugüne kadar 674 hedef imha edildi

Genelkurmay Başkanlığı, başarıyla süren Zeytin Dalı Harekâtı’nda bin 595 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ mensubu teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. 20 Ocak’ta başlatılan operasyon kapsamında terör örgütlerinin kontrolündeki 674 hedef hava harekâtlarıyla imha edildi. Toplam 65 stratejik köy ve noktanın teröristlerden temizlendiği harekâtta Cinderes ve Racu bölgelerinde çatışma yoğun olarak sürüyor.

Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanlığı tarafından dün yapılan bilgilendirmeye göre Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında dün kara ve hava operasyonları sonucu terör örgütleri PKK/KCK/PYD-YPG ve DAEŞ mensubu 44 terörist etkisiz hale getirildi. Harekâtın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı bin 595 oldu.

Cinderes ve Racu

20 Ocak’ta başlatılan Zeytin Dalı Harekâtı’nın başarıyla sürdürüldüğü belirtilen açıklamada, harekâtın başlangıcından itibaren Hava Kuvvetleri’ne ait uçaklarca PKK/KCK/PYD-YPG ve DAEŞ terör örgütüne ait 674 hedefin imha edildiği belirtildi. Açıklamada Hava Kuvvetleri’nin uluslararası hukuk ve anlaşmalar tarafından yasaklanmış mühimmat kullanılmadığının, bu tür mühimmatın TSK envanterinde bulunmadığının da altı çizildi. Harekât Afrin’e açılan kapı konumundaki Cinderes bölgesi ile Kilis’in karşısında bulunan Racu beldesi kırsalında yoğunlaştı.

YPG yeleklerinde Öcalan arması

Teröristlerden arındırılan Afrin’e bağlı yerleşim alanlarında tuzaklanan mayın ve patlayıcılar, uzman ekiplerce bulunup, kontrollü imha ediliyor. ÖSO mensupları da teröristlerden temizlenen bölgelerde güvenliği sağlıyor. ÖSO mensupları, Hatay’ın Hassa ilçesinin karşına düşen Afrin’e bağlı Ömer Uşağı köyündeki ilkokulda yaptıkları aramada, YPG’li teröristlerin giydiği hücum yelekleri, kullandıkları silah ve mühimmat ile öğrencilere okutulan ders kitaplarını ele geçirdi.

Haberin Devamı

Hücum yeleklerinde, PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın fotoğrafı ve yeleği giyen teröristin adının yazılı olduğu armaların dikili olduğu görüldü. Öğrencilerin ders kitaplarında da Türkiye’nin Adana’dan itibaren Güneydoğu ve Doğu kentleri ile İran, Irak ve Suriye topraklarının bir bölümünün içinde yer aldığı ‘sözde’ Kürdistan haritası olduğu ortaya çıktı. Hücum yelekleri ile kitaplar, ÖSO mensuplarınca imha edildi.

Kilis’e 3 roket düştü

Afrin’den terör örgütü PYD/PKK mensuplarınca dün Kilis’e atılan üç roket ise Kocabeyli köyü yakınlarındaki boş araziye düştü. Saldırıda can kaybı ya da yaralanma olmadı. Güvenlik güçleri, olay yerinde inceleme yaptı. Roketlerin düştüğü bölge yakınlarındaki acil sağlık alanı da tedbir amaçlı tahliye edildi. Olayın ardından PYD/PKK hedeflerini hava ve karadan ateş altına alındı.

Haberin Devamı

Takviyeler sürüyor

Suriye sınırında konuşlu birliklere takviye amaçlı gönderilen askeri araçlar da Kilis’e geldi. Farklı birliklerden gönderilen, aralarında zırhlı personel taşıyıcıların da bulunduğu konvoy sınır birliklerine yönlendirildi.

Afrin ve Hakkari’de iki asker şehit

Genelkurmay Başkanlığı, Zeytin Dalı Harekâtı sahasında ve Hakkari Şemdinli bölgesinde iki askerin şehit olduğunu duyurdu. Genelkurmay Açıklamasında, “Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu saldırılarda hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, şehitlerimizin kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Yüce Türk milletine başsağlığı ve sabır; yaralanan kahraman silah arkadaşımıza acil şifalar dileriz. Türk Silahlı Kuvvetleri asil Türk milletinden almış olduğu güç ile tüm terör örgütleriyle mücadelesine en son terörist etkisiz hâle getirilinceye kadar azim ve kararlılıkla devam edecektir” denildi.

Örümcek ağı gibi terör tünelleri
Atme kampını Kızılay onardı

Türk Kızılayı, terör örgütü PKK/YPG’lilerin roketli saldırısında hasar gören Suriye’deki Atme kampını da onardı. Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, bölgede 9 yetimhane kurduklarını, 12 bin dul ve yetime yardımda bulunduklarını belirtti. Atme’ye yönelik yaklaşık iki hafta önce PKK/YPG’lilerin düzenlediği roketli saldırıda biri çocuk, üç kişi hayatını kaybetmişti. Atme kampında incelemelerde bulunan Kınık, “Bu kampa 400 bin insan var. Bu insanlara Kızılay olarak destek veriyoruz” dedi.