Geri Dön
Örümceklerden neden korkarız?

Örümceklerden neden korkarız?

Tavanda ince bacaklı tüylü bir örümcek görürsün. Öldürmeyi düşünsen de kıyamazsın. Bütün gece tık tık dolaşmasını izlersin. Uyursan tüylü bacaklarıyla üzerinde dolaşabilir. Bu düşünce ile zaten biraz zor uyursun... Örümceklerden neden bu kadar tiksinir ve korkarız?

Büşra Özbelli
Büşra Özbelli

Araknofobi, yani örümcek korkusu, bazılarınıza saçma gelebilir. "Örümcekten neden korkuyorsun yahu? Minicik bir hayvan. Sen daha büyüksün, o senden korkuyor" gibi cümleler duyuyoruz sık sık. Yine de örümcek düşüncesi bile içimizi ürpertmeye, midemizi bulandırmaya yetebiliyor. Alman bilim insanlarının yaptığı açıklamalara göre, 6 aylık bebekler bile yılan ve örümcek gibi hayvanlarla karşı karşıya kaldıklarında stres yaşıyorlar.

Haberin Devamı


The Times gazetesinin araştırmasının sonucuna göre yılan ve örümcek karşısında stres yaşayan bebekler, aynı tepkiyi gergedan ve ayı gibi hayvanların fotoğraflarına karşı göstermemişler. Bebeklere çiçek ve balık yerine örümcek fotoğrafı gösterildiğinde gözbebekleri belirgin şekilde büyümüş.

Uyurken kaç tane örümcek yeriz?


Araştırmayı yapan bilim insanları yılan ve örümcek korkusunun evrim kökenli olduğunu düşünüyor. Bu korku 40 milyon yıldır birlikte yaşamanın sonucu gerçekleşti. Atalarımız için örümcek ne kadar büyük bir tehdit ise artık, örümcek korkusu (araknafobi) DNA’ mızın bir parçası haline gelmiş!

Bir korku DNA’ya işlenecek kadar güçlü olabilir mi sizce?


New York'ta bulunan Columbia Üniversitesi'nden Joshua New konuyla ilgili şunları söylemiş: "Omurgalı hayvanları hedef alan güçlü zehirlere sahip bir grup örümcek Afrika'yı insanlardan çok önce işgal etmişti. Burada onlarla on milyonlarca yıl boyunca bir arada yaşadık. Atalarımız bu yüksek zehirliliğe sahip örümceklerle her an, tahmin edilemez bir şekilde ve ciddi anlamda yüksek bir riskle karşılaşma ihtimaline sahiplerdi. Bir karadulun ısırığı sizi öldürmese bile, atalarımızın bulunduğu zamanlarda bireyi günlerce ve haftalarca etkisiz hale getirebilirdi. Bu da, dış tehlikelere tamamen açık ve savunmasız hale gelmenize neden olurdu."

Haberin Devamı

Yani araştırmacılara göre örümcek korkusu aktarılma yoluyla geçti.

Gerçek anlamda bir fobiye dönüşmesi ise ebeveynlerin gösterdiği bir panik tepkinin gözlemlenmesi ile oluyor...

Büşra Özbelli

Instagram: www.instagram.com/ozbellibusra

busraozbelli@gmail.com

Benzer İçerikler