Eğitim OSB’leri üniversite heyecanı sardı

OSB’leri üniversite heyecanı sardı

20.06.2012 - 13:30 | Son Güncellenme:

Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Ergün’ün, bölgede vakıf üniversiteleri kurulması konusunda mutabakata vardıklarını açıklaması, Kocaeli’deki OSB’ler için umut oldu.

OSB’leri üniversite heyecanı sardı

Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün, Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB) yetkilileriyle yaptığı toplantı sonrası, bölgede, vakıf üniversitelerin kurulması konusunda mutabakata vardıklarını açıklaması, Kocaeli’deki OSB’lerin kalifiye eleman ihtiyacının karşılanması için umut oldu.

Haberin Devamı

Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) Müdürü Ali Haydar Bulut, GOSB olarak, eğitime büyük önem verdiklerini belirterek, bu amaçla 2008-2009 eğitim 211;öğretim yılında, GOSB Tadım Jale Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’ni faaliyete geçirdiklerini söyledi.

Okullarının ilk mezunlarını bu yıl verdiğini dile getiren Bulut, sanayiciler açısından nitelikli ara elemanın çok önemli olduğunu ve Türkiye genelindeki OSB’lerde nitelikli ara eleman sıkıntısı yaşandığına dikkati çekti.

Bulut, bu sorunun çözümünün, mesleki ve ihtisas eğitimden geçtiğini dile getirerek, ”Sayın Bakanımızın da ifade ettiği, sanayicilerin nitelikli eleman ihtiyacını karşılayacak bir ihtisas ve teknoloji üniversitesi projesi, bizim vizyonumuzla da örtüşmektedir. Bu sorunların çözümü, bu tür projelerden geçmektedir. Buradan yetişecek öğrenciler, sanayicinin ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacını karşılayabilecektir” dedi.

Haberin Devamı

”Tüm gücümüzle bu projede ’varız’ diyoruz”

Her alanda Türkiye’de örnek bir OSB olduklarını dile getiren Bulut, bugün 37’si yabancı, 132 sanayi kuruluşu ile ülke ekonomisine önemli katkılar sunmaya devam eden sanayi bölgelerinin, ekonomik alanda olduğu gibi eğitim alanındaki girişimlerde de üzerine düşen sorumlulukların farkındalığı ile hareket edeceklerini ifade etti.

İMES Makine İhtisas OSB Müdürü Direnç Özdemir de sanayicinin iki temel ihtiyacının bulunduğunu, bunların da kalifiye ara eleman ve pratikle yoğrulmuş üniversite mezunu mühendis ihtiyacı olduğuna işaret etti.

Bakan Ergün’ün bölge yetkilileriyle yaptığı toplantının her iki soruna da ”neşter vuracak nitelikte” olduğunu belirten Özdemir, ”Meslek okulları, meslek yüksek okulları ve pratiğin içerisinde eğitim yapan bir vakıf, sanayi ve teknoloji üniversitesi çok önemli bir proje. En güzel yanı, fakültelerinin belki de ilgili OSB’lerde olacak olması. Örneğin, bir makine fakültesinin makine ihtisas OSB içinde olması, Kimya fakültesinin, Kimya OSB içinde bulunması önemli bir avantaj olacak” diye konuştu.

Özdemir, kurulacak üniversitenin, gelişen şehirlerinin markalaşmasına da büyük katkı sunacağını belirterek, piyasada, iş arayan gençler ve aynı zamanda işçi arayan sanayicilerin bulunduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Sanayicinin, ihtiyaç duyduğu nitelikte iş arayan personeli bulamadığını anlatan Özdemir, ”Sorun burada. Bu hamle, bunları bir araya getirecek. Bu şekilde sanayicinin ihtiyaç duyduğu nitelikte personelin yetişeceğine inanıyoruz ve tüm gücümüzle bu projede ’varız’ diyoruz” ifadesini kullandı.

Türkiye Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Çiftçi ise ihtisas OSB olarak üniversite projesini daha önce planladıklarını ve kuruluş aşamasında olan üniversiteleri için resmi prosedürlerinin devam ettiğine dikkati çekerek, 2011 yılının ilk ayında YÖK’e resmi müracaatı yaptıklarını aktardı.

Üniversitelerinin gelecek akademik yılda açılmasını hedeflediklerini dile getiren Çiftçi, kendi sektörlerinde üzerlerine düşeni yaptıklarını ifade etti.