Gündem Oscar’dan geri adım

Oscar’dan geri adım

24.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Akademi Ödülleri’nde beyazlardan yana ayrımcılık yapıldığına ilişkin eleştiriler üzerine özel bir toplantı gerçekleştirildi. En dikkat çeken değişiklik, üyelerin oylama statülerinin her 10 yılda bir gözden geçirilmesi kararı oldu

Oscar’dan geri adım

Los Angeles’ta 1929’dan bu yana Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından verilen Oscar Ödülleri ile ilgili beyazlardan yana ayrımcılık yapıldığına ilişkin yoğun eleştiriler, Akademi’nin yapısında değişiklik yapma kararı almasına neden oldu. Oscar’da ırkçılık yapıldığı eleştirilerine destek veren birçok ünlü Hollywood yıldızının 88. Oscar Ödül törenini boykot edeceğini açıklamasının ardından Akademi, Oscar’ın geleceğinin tehlikeye girmemesi için konuyu görüşmek üzere özel bir toplantı gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Oybirliğiyle

Toplantıda, Oscar adaylarının belirlenmesindeki ‘oylama süreci, üyelik şartları ve yönetim yapısı’ konusunda değişiklik yapılması için oylama yapıldı. Oylama sonucunda oy birliğiyle değişiklik yapılmasına karar verildi. Değişikliklerden en dikkat çekeni yeni ve mevcut üyelerin oylama statülerinin her 10 yılda bir gözden geçirilmesi kararı oldu. Guvernörler Kurulu’na üç yeni üye eklenirken, Başkan tarafından belirlenecek üyelerin yönetim kurulu tarafından onaylanması gerekiyor.

Yüzde 94’ü beyaz

Akademi’den yapılan açıklamada alınan kararın amacının 2020 yılına kadar kadın ve farklı etnik gruplardan üye sayısını iki katına çıkarmak olduğu kaydedildi. 2012’de bir araştırma sonucunda, Akademi üyelerinin yüzde 94’ünün beyaz, yüzde 77’sinin erkek, yaş ortalamasının da 62 olduğu belirlenmişti.

Haberin Devamı

RamplIng eleştirilerin hedefi oldu


Aralarında Will Smith, Spike Lee’nin olduğu isimlerin Oscar’ı boykot etme çağrısı büyürken, beyaz olmayan sinemacıların tepkisine hak vermeyen oyuncular da var. ‘45 Yıl’ filmiyle ‘En İyi Kadın Oyuncu’ dalında aday gösterilen Charlotte Rampling, kampanyayı ‘beyazlara yönelik ayrımcılık’ olarak değerlendirdiğini söyledi: “Belki de siyah oyuncular bu sene aday listesinde yer almayı hak etmemişlerdir.” Rampling bu sözleriyle eleştirilerin hedefi oldu ve tartışma alevlendi.