Geri Dön
Osman Hamdi Bey'in tablosu rekor fiyata satıldı

Osman Hamdi Bey'in tablosu rekor fiyata satıldı

Osman Hamdi Bey, Türk resmine damgasını vurmaya devam ediyor. Orsay Müzesi’nde eseri sergilenen tek Türk ressam olan Osman Hamdi Bey’in “Kur’an Okuyan Kız” isimi tablosu bir rekora imza attı.

İhsan Dindar
İhsan Dindar

Osman Hamdi Bey, Türk sanat tarihinde çok büyük öneme sahip bir isim. Arkeoloji Müzesi’ni kuran, Mekteb-i Sanayi-i Nefise-i Şahane yani bugünkü adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin temelini atan Osman Hamdi Bey, arkeolog ve akademisyen kimliğinin yanında bu toprakların yetiştirdiği en önemli ressamlardan biri oldu.

Haberin Devamı

PUBG Mobile'da yeni dönem!

Pera Müzesi’nde sergilenen “Kaplumbağa Terbiyecisi” uzun bir süre Türkiye’nin en pahalı tablosu olarak unvanını korumuştu. Şimdi, tablo adı değişse de ressamı değişmedi. Osman Hamdi Bey’in en ünlü eserlerinden biri olan “Kur’an Okuyan Kız” tablosu Londra’daki Bonhams Müzayede Evi’nde Türk resim tarihinin en yüksek bedeli olan bir fiyata satıldı.

Osman Hamdi Bey’in eseri, 19. Yüzyıl Avrupa, Victoria Dönemi ve Britanya Empresyonist Sanatı" başlıklı müzayedede 6 milyon 315 bin 62 sterline (44,122,230.38 TL) satıldı ve bir dünya rekoruna da imza attı.

Bu meblağ elbette ki dünya sanat piyasasında çok büyük bir rakama tekabül etmemekte. Ancak bununla beraber, Türk resminin de bir referans noktası olması açısında geleceğe dair umut veriyor. Bazı eleştirmenler tarafından “Edirne’den öteye gidememekle” itham edilen çağdaş sanatımız için de yüreklendirici bir olay olarak değerlendirebileceğimiz bu durum bakalım gelecekte ne gibi gelişmelere yol açacak.

Haberin Devamı

Osman Hamdi Bey’in Londra macerası bitmiş değil. Ünlü ressamın bir tablosu daha Ekim ayında müzayedede satışa sunulacak. Üstelik bu seferki adresi Sothesby’s. Necd koleksiyonuna ait ve içinde Osmanlı, Arap ve diğer Orta Doğu konulu temaları işleyen tablolardan oluşan seçki, meraklıların karşısına çıkacak. Osman Hamdi Bey’in “Kur’an Dersi” adını taşıyan yapıtı bu seçki içinde yer alan en iddialı eserlerden biri.

Ünlü ressamın eseri 3 milyon sterlin başlangıç fiyatıyla açık artırmaya çıkacak. Bundan sonraki süreçte Osman Hamdi Bey’in yanı sıra Abdülmecit Efendi, Avni Lifij ve diğer ressamların eserlerinin de benzeri ilgiyle karşılaşması bizi şaşırtmayacaktır.

ihsan.dindar@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler