Erzurum Osmanlının Okçuluk Geleneğini Yaşattılar

Osmanlının Okçuluk Geleneğini Yaşattılar

24.06.2017 - 12:34 | Son Güncellenme:

Erzurum'da Spor Lisesi ve Okçuluk Kulübü öğrencileri, "Ya Hak" diyerek ramazan boyunca ok atma talimi yaptı

Osmanlının Okçuluk Geleneğini Yaşattılar

ERZURUM (AA) - Erzurum Spor Lisesi ve Okçuluk Kulübü öğrencileri, ramazanda Osmanlı döneminin en önemli kültür ve gelenekleri arasında yer alan Türk okçuluk geleneğini "Ya Hak" nidalarıyla talim atışı yaparak yaşattı.

Haberin Devamı

Erzurum Spor Lisesi ve okulun Spor Kulübü öğrencileri, özel giysiler giyinerek kuşandıktan sonra Osmanlı döneminin önemli kültür ve gelenekleri arasında olan ve peygamber sünneti olarak bilinen okçuluk geleneğini yaşatmak için Atatürk Üniversitesi Kampüsünde ramazan boyunca her akşam bir araya geldi.

Geleneksel Türk okçuluğu puta koşusu için buluşan ve yaşları 7 ile 35 arasındaki sporcular, "Ya Hak" diyerek hem putadaki hedefleri vuruyor hem de asırlık geleneği yaşatıyor.

Erzurum Spor Lisesi Müdür Yardımcısı Erdal Emeç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okul ve kulüp olarak geleneksel okçuluk faaliyetini yürüttüklerini söyledi.

Osmanlı geleneğini yaşatmak için iftardan sonraları öğrenciler ile ok talimi yaptıklarını dile getiren Emeç, "Okçuluk ve savaş sanatlarıyla ilgili kullanılan kıyafetlerin bire bir aynısını giyerek bin yıllık tarihi geleneğimizi ve kültürümüzü yaşatıyoruz." dedi.

Haberin Devamı

Emeç, insanların unutulmaya yüz tutmuş gelenekleri arayış içinde olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Şu anda hem spor lisesi öğrencilerimiz hem de 7 ile 11 yaşındaki minik kemankeşlerle kulüp bünyesinde bu geleneği yaşatıyoruz. Son zamanlarda bir öze dönüş var. İnsanlar unutulmaya yüz tutmuş sporları ve tarihimizi araştırma gereği duyuyor artık. Yaklaşık 90 yıldır okçuluk ve eski Türk sporlarını maalesef terk etmiştik. Onlar yavaş yavaş yeşermeye başladı."

Spor Lisesi Öğrencisi Zehranur Uruk da okçuluk yaparak Osmanlı dönemindeki tarihi yaşamanın gurur ve mutluluk verici olduğunu aktardı.

Öğrencileriden Yusuf Sadi Özbayraktar da 2 yıldır okçuluk eğitimi aldığını belirterek, "Ok atmak zevkli ve mutluluk verici. Osmanlıda kıyafetleri kaftan olarak giyiniyorlarmış bu elbiseleri giydiğimiz için gurur duyuyoruz." ifadesini kullandı.