Gündem ÖSO komutanlarının hava harekâtı isyanı

ÖSO komutanlarının hava harekâtı isyanı

01.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’e karşı stratejisi kapsamında eğitip teçhizat vermeyi planladığı Beşar Esad rejimi karşıtı silahlı grup Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) komutanları, Türkiye’de Reuters’a konuştu.

ÖSO komutanlarının hava harekâtı isyanı

Komutanlar, ABD’nin hava saldırıları nedeniyle Suriye halkından tepki adıklarını, Esad’ı güçlendirmemek adına aslında IŞİD ile şu aşamada savaşmaya pek de istekli olmadıklarını belirterek, “Hem Esad hem de IŞİD’i hedef alacak bir ABD saldırısına ortak olmak istiyoruz” dediler.

‘Esad’a yemek oluruz’
Hatay’a bağlı Reyhanlı’da bulunan ÖSO komutanı Ahmed el-Seoud, Esad karşıtı mücadeleleri sırasında kazandıkları desteğin ABD hava saldırıları nedenyile tehlikede olduğunu belirtti. Seoud, “Bize karşı halkta öfke var” dedi. 2012’de rejim ordusunda görevliyken taraf değiştiren Seoud, “Hava saldırılarını destekliyoruz, ancak hem IŞİD hem de rejime karşı olursa” dedi.
Gaziantep’teki Ebu Abdo Salabman adlı ÖSO komutanı ise mevcut durumda IŞİD ile savaşmanın “kendilerine avantaj sağlamayacağını” söyledi. 7 bin kişiye komuta eden Salabman, IŞİD’i bölgede yenmeleri durumunda rejimin kendilerine hava saldırısı düzenleyeceğini belirterek “Bizi bombalayarak ilerlediğimiz toprakları ele geçirecekler. Bu, en sonunda rejimin yiyeceği bir yemeği pişirmek gibi olacak” diye konuştu.
ABD, Suudi Arabistan desteği ile ilk yıl 5 bin muhalifi eğitmeyi planlıyor. ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, IŞİD’in elindeki toprakları geri almak için 12 bin ila 15 bin muhalifin eğitilmesi gerektiğini söylemişti. Ancak Reuters’a adını açıklamadan konuşan ABD’li yetkililer ÖSO’nun koordine olmak için çok “dağınık” olduğunu söyledi.