Otomatik Diş Fırçaları mı Manuel Diş Fırçaları mı

Çoğu hastamızın sorduğu bir soru var; hocam otomatik mi yoksa normal diş fırçası mı alalım?

Esasında hayatımızın çoğu alışkanlıklarını teknolojinin gelişmesi ile değiştirdik. Eskiden çevirmeli telefonlar vardı şimdi akıllı telefonlar var. Elle çamaşır ve bulaşık yıkanırken şimdi ikisinin de makinesi var. Daktilo ile yazı yazılırken şimdi herkes klavye kullanılıyor ama gel gelelim diş fırçası kullanımındaki alışkanlığımızı hala kırmış değiliz...

Otomatik diş fırçası üreten firmalar 3 boyutlu hareket yapan şarjlı diş fırçalarını piyasaya çıkarttı ve bu ürünleriyle de çok iddialılar. Ağzı bakımını hem daha etkin hem de daha eğlenceli bir hale getirmeyi hedeflemişler.

Haberin Devamı

Normal bir diş fırçasını elimizle dakikada ortalama 200 hareket uygulayabilirken otomatik fırçalarda bu hareket ortalaması 55,000' e çıkmaktadır. Bu yüzden şarjlı fırçalarda çok daha etkin bir fırçalama gerçekleşmektedir. Bu fark ilk fırçalamadan itibaren hissedilebilmektedir.

Normal fırçalama yapılırken sağ elini kullanan bir kişi sol tarafını iyi fırçalarken sağ tarafını o kadar iyi fırçalayamaz çünkü elinin açısı fırçalama hareketini etkilemektedir. Otomatik fırçalarda böyle bir farklılık yoktur her iki tarafta etkin olarak fırçalanabilmektedir.

Bazılarımızın elinin ayarı olmadığı gibi sert fırçalamanın daha iyi temizlediğini düşünen kişilerin sayısı epey bir çoğunluktadır. Oysa biz diş hekimleri bunu kesinlikle önermiyoruz. Sert fırçalama diş eti çekilmesine ve dişlerde aşınmaya yol açar. Otomatik fırçalarda fırça çok bastırılırsa otomatik olarak durur. Otomatik fırçalarda bulunan basınç sensörleri bizlere ne kadar sertlikte fırçalamamız gerektiğini de göstermektedir.

Dil temizliği, yumuşak fırçalama gibi farklı fırçalama modülleri de otomatik fırçalarda bulunurken farklı fırça başlıklarının bulunması da avantajdır.

Bunun yanında mobil uygulamalarla entegre olan otomatik fırçalar ile diş fırçalamınızı gerçekten ne kadar etkin yaptığınızı da kontrol edebilirsiniz. Özellikle çocuklar için yapılmış olan eğlenceli oyunlar ile çocuklarımıza diş fırçalamayı çok daha kolay alışkanlık haline getiririz. Çocuklar için tamamen özel otomatik diş fırçaları piyasada mevcuttur.

Haberin Devamı

Otomatik fırçaların deneme (tester) modelleri bazı diş kliniklerinde mevcuttur. Merak ediyorsanız kendi hekminize isteğinizi iletip bence bir deneyin derim ben.

Herkese Sevgiler

Ortodonti Uzmanı

Dr Cihan Çapan

https://www.instagram.com/cihancapan/