Otomobil 2007 Ocak'ta geliyor

2007 Ocak'ta geliyor

04.10.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Volvo'nun uzun yıllar sonra yeniden dönüş yaptığı üst sınıf hatchback sınıfının üyesi C30, Ocak ayında sınırlı sayıda ithal edilecek

2007 Ocakta geliyor

Volvo'nun genç ve dinamik hatchback modeli C30, Paris'te ilk kez görücüye çıkanlar arasındaydı. Markanın üç kapılı orta üst sınıf otomobiller konusunda uzun yıllar sonraki ilk denemesi olan Volvo C30, 2006 yılı sonunda üretilmeye başlanacak ve 2007 Ocak ayında da sınırlı sayıda da olsa Türkiye’ye de ithal edilecek.

Volvo’nun yeni tasarım anlayışını bütünüyle yansıtan yeni C30 sportif tasarımı, dört kişisel koltuğu ve farklı cam bagaj kapağı tasarımıyla dikkat çekiyor. Kompakt ve sağlam gövdesi, sportif şasisi ve güçlü motorlarıyla dinamik sürüş deneyimi sunan C30, hareketli kentsel yaşam biçimine sahip, genç ve dinamik müşteri grubunu hedefliyor. Volvo Cars’ın Başkanı ve CEO’su Fredrik Arp, yeni Volvo C30’u “cool” bir otomobil olarak tanımlıyor.

Konsepti Detroit’te sergilenmişti

Ocak 2006 tarihinde Detroit Otomobil Fuarı’nda Volvo, C30 Tasarım Konsepti'ni göstererek, üretime girecek model hakkında bir fikir verdi. Konsept otomobil, daha sonra birçok otomobil fuarında ve Volvo Cars'ın Milano gibi şehirlerde düzenlediği, özel davetlilerin katıldığı uluslararası organizasyonlarda sergilendi.

C30, ön yüzü, farları ve alçak, geniş ızgarasıyla dinamik bir karaktere sahip. Yandan bakıldığında belirgin şekilde öne çıkan çamurluklar ve eğimli tavan, yeni C30’a hızlı bir profil kazandırıyor.  Daralan tavan ve geniş omuz çizgisi sayesinde yaratılan bu etki, yan camların özel tasarımıyla artırılmış. Arka kısımda at nalı şeklindeki fren lambaları ve cam bagaj kapağıyla vurgulanıyor. Bagaj kapağının üst kısmındaki spoyler iki farklı versiyonda sunuluyor.

Bireysellik için tasarım detayları

Hedeflenen alıcıların otomobillerini kişisel zevklerine adapte etme isteği, talep listesinde oldukça üst sıralarda.

Daha büyük egzoz çıkışlarına sahip, özel olarak tasarlanan gövde kiti, gövde rengine uyumlu veya çift renkli olarak alınabiliyor. Otomobili daha da kişiselleştirmek için gövde kiti, alçaltılmış sportif bir şasi ve 18 inç'lik jantlarla kombine edilebiliyor. Gövde kiti, heyecan verici birçok kişisel kombinasyon yaratabilmek amacıyla birçok değişik renkte alınabiliyor.

İç mekan için alınabilen tasarım unsurları arasında alüminyum kaplamalı spor direksiyon simidi ve vites kolu, alüminyum pedallar ve özel olarak tasarlanmış C30 halıları bulunuyor.

Dört kişilik mekan

Kompakt yapısına rağmen C30, konforlu ve esnek iç mekan sunarak sürpriz bir şekilde büyük otomobil hissi yaratıyor. Araçta dört yetişkin için yer bulunuyor.

Ön koltuklar ergonomik olarak tasarlanmanın yanı sıra doğru ve rahat bir oturma pozisyonu sunuyor. Bunlar çok kolay bir şekilde öne-arkaya hareket ettirilerek arka koltuklara geçiş sağlanıyor. B sütununun ince yapısı da arka koltuklara geçişi kolaylaştıran unsurlardan.

Arka kısımda iki adet bağımsız koltuk bulunuyorken, konforu arttırmak amacıyla buradaki yolcular için de kol dayanakları sunuluyor. Arka koltuklar bir miktar ortaya doğru yerleştirildi ve bu sayede daha fazla omuz boşluğuyla daha iyi bir ön görüş sağlandı. Bu yapı aynı zamanda yan panellerde eşya gözüne yer verilmesine de olanak verdi.

Araçta klima ve polen filtresi standart. Buna alternatif olarak otomobil ECC (Electronic Climate Control/Elektronik Kontrollü Klima) ile donatılabiliyor. Üstelik bu sistem, çift bölgeli. ECC sistemi ayrıca IAQS (İç Hava Kalitesi Sistemi) ile de genişletilebiliyor. Sistem, dışarıdan gelen havadaki karbon monoksit oranını sürekli olarak ölçüp, oran belli bir sınırı aştığında dışarıdan iç mekana ulaşacak olan hava akışını kesebiliyor ve yolcuların sağlıklarını korumaya yardımcı oluyor.

C30’da, üç farklı müzik ses sisteminden biri seçilebiliyor:
• Performans – 4x20 W amfi ve dört hoparlör
• Yüksek Performans – 4x40 W amfi ve sekiz hoparlör
• Premium Sound – D sınıfı dijital amfi, Alpine tarafından üretilen ICE Güç Teknolojisi, 5x130 W çıkış, Dolby Pro Logic II Surround ve Danimarkalı Dynaudio’dan on hoparlör.

Yüksek Performans ve Premium Sound adlı iki üst seviyede MP3 ve WMA formatına sahip dosyalar içeren CD’ler kullanmak mümkün. Bu da, CD değiştiricinin yüzlerce müzik parçasını çalabileceği anlamına geliyor.

Buna ilave olarak yine Yüksek Performans ve Premium Sound sistemlerinde, MP3 çalar gibi cihazların bağlanabileceği bir harici giriş bağlantısı bulunuyor. 2007 yılının ilkbahar aylarından itibaren iPod ve USB bağlanabileceği özel bir adaptör de aksesuar olarak satışa sunulacak.

Birinci sınıf güvenlik

Alçaltılmış spor şasi opsiyonel yani isteğe bağlı olacak. DSTC (Dynamic Stability and Traction Control/Dinamik Denge ve Çekiş Kontrolü) pek çok pazarda standart sunulacak.

Sürücünün yan aynadaki kör noktada olan başka bir otomobili tespit etmesini kolaylaştırmak için Volvo C30, BLIS (Blind Spot Information System/Kör Nokta Bilgi Sistemi) ile donatılabiliyor. Opsiyonel sunulan bu sistem, yan aynalar üzerinde yer alan kameraları kullanarak, kör noktada yer alan başka otomobilleri tespit ediyor.

Sürücünün zamansız bir şekilde birtakım gereksiz bilgilerle rahatsız edilip kritik durumlarda dikkatinin dağılmasını engellemesine yardımcı olan IDIS ise, (Intelligent Driver Information System/Akıllı Sürücü Bilgi Sistemi) Volvo C30’da standart olarak sunuluyor. Elektronik bir bilgilendirme sistemi olan IDIS, sürekli olarak direksiyon hareketi, pedallara uygulanan kuvvet, sinyal lambalarını ve fren gibi işlemleri denetliyor. Tüm bu veriler tek bir yerde toplanıyor ve belli bir güvenlik seviyesinin üzerinde seyrediliyorsa, güvenlik açısından önemli olmayan SMS mesajları veya gelen telefon çağrıları gibi bilgiler sürücüye, kritik durum geçinceye kadar iletilmiyor. Eğer sürücü isterse, otomobilin ayarlar menüsünden yapılacak olan değişiklikle, gelen GSM çağrıları her türlü sürüş durumunda iletilebiliyor.

Araç, Türkiye'de 1.6 (100 HP), 1.8 (125 HP), 2.0 (145 HP), 2.4i (170 HP) ve T5 (220 HP turbo) benzinli, 1.6D (109 HP), 2.0D (136 HP) ve 180 HP'lik D5 dizel motor seçenekleriyle satışa sunulacak.