Otomobil ‘Akşamdan sabaha artışlarla sektör önünü göremiyor’

‘Akşamdan sabaha artışlarla sektör önünü göremiyor’

01.10.2012 - 00:09 | Son Güncellenme:

ODD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar ani yapılan vergi artışlarıyla otomotiv sektörünün önünü görmesinin zorlaştığını belirtirken, bunun yatırımcıları iki kez düşünmeye ittiğini söyledi

‘Akşamdan sabaha artışlarla sektör önünü göremiyor’

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, otomotivde sıkça vergi düzenlemesine gidilmesinin, sektörün önünü görmesini zorlaştırdığını ifade ederken, Türkiye’ye yatırımı düşünenlerin iştahlarını etkilediğini söyledi.
“Sektör olarak planlamamızı nasıl yapalım? Akşam yattık, sabah kalktık verginin arttığı yerde planlama yapsan ne olacak?” diyen Bayraktar, vergi artışı yapılacağında akla hemen benzin, tütün, alkol ve otomobilin geldiğini vurguladı. Bayraktar, “Bütçenin ağırlığını bu sektörler çekiyor. Böyle olunca direksiyonu kumanda etmek zorlaşıyor. Direksiyonu kumanda etmek zorlaştığında, yatırım yapmak isteyecek insanlardaki yatırım iştahını etkiliyor” dedi.

Haberin Devamı

“Yatırımcı iki kez düşünüyor”
Yeni yatırım çekilebilmesi için, o sektörün hitap ettiği iç pazarın döndürülebilir olmasının önemine de işaret eden ODD Başkanı, “Ama dinamikleriyle çok oynadığında pazarın öngörülebilirliği ortadan kalkıyor. O zaman da dolaylı olarak yatırımcı iki kere düşünüyor” ifadesini kullandı.
Tüketici kredi faizlerindeki gerilemenin otomobil talebinde büyük artış sağlamadığını, bankaların kredi verirken çok seçici davrandığının da altını çizen Bayraktar, otomobil talebinde vatandaşların zenginleşmesinin daha büyük rol oynadığına işaret etti. Bayraktar şöyle devam etti:

“İyimser olamıyoruz!”
“Türkiye’de kişi başına gelir orta kademede biraz daha yukarı çıkar, daha zenginleşirse otomobil piyasası da o zaman büyür. Şimdi yine KDV artacak mı, artmayacak mı diye konuşuluyor. Başbakan açıklama yaptı, ‘Yeni zamlar daha çok üst ve orta gelir grubunu ilgilendiriyor’ dedi. Otomobil olarak bakarsak, otomobili de üst ve orta gelir grubu satın alıyor. Bunların hepsini yan yana koyduğumuz zaman çok iyimser olamıyoruz.”
Son ÖTV artışından sonra ODD üyesi firmalar arasında beklenti anketi yaptıklarını söyleyen Bayraktar, “Ankette yıl sonu toplam pazar beklentisi 785-800 bin civarında çıktı. Bu da geçen yıla göre yüzde 10-15’lik bir daralmaya işaret ediyor” dedi.

Haberin Devamı

“Talebi biz itiyoruz”
Bayraktar, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın açıkladığı Otomotiv Sanayisi Strateji Belgesi’nin daha dinamik olmasını
beklediklerini de dile getirerek, “Bu belgeyle bütün tarafları bir araya getirip, acaba vergiyi otomotivde yüzde 37’den 40’a mı çıkarsak, küçük bir ayarlama mı yapsak gibi değil de, ileriye dönük sektör adına daha neler yapılabilir, bunlar üzerinde çalışmamız lazım” dedi. Bu yıl otomotiv pazarının, firmaların ittirmesiyle gittiğini belirten Bayraktar, “Talebin sürüklediği bir otomotiv piyasası yok, arzın ittirdiği bir piyasa var. Biraz daha ittireceğiz. Ancak ite ite yorulduk” ifadesini kullandı.