Otomobil Artık 'uydu'lu takip var!

Artık 'uydu'lu takip var!

31.07.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Eskiden baston kilit, buji kablosu ile sağlanmaya çalışılan otomobil güvenliği, artık uydu takip sistemleri ve cep telefonuyla gerçekleştirilebiliyor

Artık uydulu takip var

Çağnur HATİPOĞLU

Eskiden büyüklerimiz, büyük emeklerle satın aldıkları otomobillerinin çalınmaması için baston kilit kullanır, buji kablosunu sökerdi. Alarmlar ile teknoloji bir adım ileri giderken, alarmın devrede olmadığı durumlarda çalınan ya da çekilen araçları yeniden bulmak, şansa kalıyordu. Ancak uydu üzerinden GPS ve GPRS yardımıyla aracın yerini gösteren sistemler, bunun da önüne geçebiliyor.

Türkiye'de satılmakta olan bu tür sistemlerden bazılarında baktığımızda, şaşırtıcı özelliklerle karşılaşıyoruz. Örneğin "Otomubul" adlı sistemde, GSM teknolojisiyle çalışan küçük bir kutu, aracın görülmeyen bir yerine takılıyor. Bu cihaza hattı açık bir cep telefonu SIM kartı konuluyor. Böylece araç, hangi semt ya da bölgede olduğunu, size baz istasyonlardan gelen bilgilerle, GSM şebekesi üzerinden kısa mesajla cep telefonunuza bildiriyor. Bununla birlikte cep telefonunu uzaktan kumanda olarak kullanıp farlarını yakabiliyor, kornasını çalabiliyor, çalıştırabiliyor, hatta çalındıysa, motorunu bloke edebiliyorsunuz.

Benzer özelliklerdeki "Otokontrol" adlı kit de, yine hattı açık bir GSM kartı yardımıyla bilgileri cep telefonunuza aktaran bir sistem. Otokontrol'de de, aracı uzaktan çalıştırma, motoru bloke etme gibi fonksiyonların yanı sıra, anahtarı içeride unuttuğunuz durumlarda kapıları açabilme gibi işlemler de yapabiliyorsunuz.

Araç kaç derece?

Araç takibi konusunda tamamlayıcı ek özelliklere ihtiyaç duyanlar için, Teknobil'in pazara sunduğu seçenekler de var.

Örneğin GPRS yardımıyla çalışan "STVS GPRS PRO" modeli cihazı, sürücü kimlik tespiti, aracın ne kadar yakıt harcadığı, araç içinin görüntülenmesi ve aracın sıcaklığını okumaya kadar birçok ek hizmet sunuyor.

"aCAR" firması ise, güvenlik ve takip sistemini özellikle şirketlere düşük maliyetli kiralama hizmeti de sunuyor. Bu sistemde, uydudan aracın konum bilgisi GSM şebekesinin olmadığı yerlerde bile alınabiliyor. Hafızaya depolanan bilgiler, GSM şebekesini ilk gördüğü yerde merkeze ulaştırıyor. Önerilen sistemle, aracın çalışma saatleri ve belirlenen bölgeler dışında çalıştırılması, hareket ettirilmesi durumunda da kullanıcıya bilgi veriliyor.