Otomobil BMV otonom araç vizyonlarını tanıttı!

BMV otonom araç vizyonlarını tanıttı!

28.03.2017 - 16:56 | Son Güncellenme:

Alman otomobil markası BMW 2021 planlarını tanıtarak otonom araçlara verdiği önemi ve Ar-ge çalışmaları hakkında bilgi verdi.

BMV otonom araç vizyonlarını tanıttı

BMW, 2021 yılında tamamen otonom olarak çalışan bir sürücüsüz aracı piyasaya sürmeyi planlıyor. Alman otomobil üreticisi, bu araçla ilgili olarak geçtiğimiz perşembe günü çok önemli bir bilgi paylaştı. Şirketin yaptığı açıklamaya göre, bu araç, seviye 5 otonom bir araç olacak. “Seviye 5 otonomi”, aracın herhangi bir bölgedeki herhangi bir sürüş durumunu insan müdahalesi olmaksızın idare edebileceği anlamına geliyor.

Haberin Devamı

Peki, bu durum neden önem taşıyor? Çünkü çoğu otomobil üreticisi, önümüzdeki 5 yıl içinde seviye 4 otonom araçları kullanıma sunmayı planlıyor ve seviye 4 sürücüsüz araçlar ise, sadece belirli bölgelerde sürücüsüz olarak kullanılabiliyor.

Geçtiğimiz ekim ayında BMW, bu sürücüsüz araç vizyonu kapsamında sürücüsüz konsept araçlardan oluşan bir seriyi bizlerle paylaştı.

Alman otomobil firmasının tanıttığı üç farklı konsept araca yakından göz atalım;

Mini VisionNext 100

Mini VisionNext 100 konsept araç, araç paylaşımının son derece popüler hale geldiği bir gelecek düşünülerek tasarlanmış. Araç, sahibi kendisine yaklaştığında sahibini tanıyabiliyor ve bir aydınlatma işaretiyle kullanıcısını karşılıyor. Bununla birlikte araç, kullanıcısının sürüş tercihlerini hatırlıyor ve kendisini kullanıcısının beğenilerine göre hazırlıyor. Aracın iç kısımı da oldukça şık bir tasarıma sahip. Kullanıcı, arabayı kendisi sürmeye kalkarsa bir uyarı ekranı, anlık konum gibi yararlı bilgileri gösteriyor.

Haberin Devamı

VisionNext 100

VisionNext 100, son derece gösterişli bir konsept araç olmasıyla dikkat çekiyor. Mini benzeri gibi otomobil, destek modu ve rahat mod olmak üzere iki farklı sürüş moduna sahip. Destek modu, manuel sürüş için ve bu modda sürücüye yaklaşan araçlar gibi şeyler için alarmlar, rota ve sürüş vb. şeyler hakkında bilgilerin gösterildiği bir uyarı ekranı yardımcı oluyor. Rahat mod ise aracın sürücüsüz olarak kullanıldığı zamanlarda devreye giriyor ve bu modda da aracın direksiyonu ön panelin içine doğru çekiliyor. Bununla birlikte araç, Companion adı verilen bir yapay zeka asistanı ile birlikte geliyor. Companion ise, aracı kullanıcısının beğenisine göre özelleştirebiliyor ve karşıdan karşıya geçen yayaları işaret ediyor.

Rolls-Royce 103EX

BMW’nin fütüristikkonsept araçlardan oluşan bu serisinin en harika aracı, hiç şüphesiz 103EX adı verilen ve tamamen otonom olan Rolls-Royce konsepti. BMW’nin alt şirketi olan Rolls-Royce, 103EX’i Haziran 2016’da gösterdi. 103EX’in yolcuları, hiçbir şekilde aracın direksiyonuna erişemiyorlar. Ayrıca, araçta ön kabinin tüm duvarını kaplayan tam bir OLED ekran bulunuyor. Rolls-Royce’un bu sürücüsüz araç konsepti, Eleanor isimli bir yapay zeka asistanını da bünyesinde barındırıyor. Bu yapay zeka asistanı, sürücüye seyahat hakkındaki güncellemeleri ve yaklaşan randevuları bildiriyor.