Otomobil Böyle olur Ferrari işçilerinin grevi

Böyle olur Ferrari işçilerinin grevi

21.05.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dünyanın önde gelen süper spor otomobil üreticilerinden Ferrari, son dönemde işçilerinin başlattığı grevle de adından söz ettiriyor. Ferrari işçileri sadece cumartesi günleri grev yapıyor

Böyle olur Ferrari işçilerinin grevi
Levent Köprülü

Avrupa’da çalışılacak en iyi işyeri neresidir diye sorulsa, siz ne yanıt verirdiniz? Geçtiğimiz günlerde bu sorunun cevabını araştıran “Great Place to Work Institute” (Türkçesi En İdeal İşyeri Enstitüsü diye de çevirilebilir), sonuçta açık farkla Ferrari’nin birinci geldiğini duyurmuştu.
Binlerce Avrupalının oyu sayesinde yapılan bu seçim, anlaşılan Ferrari çalışanları tarafından pek de onaylanmıyor. Neden mi? Mart ayının başından bu yana Ferrari’nin Maranello’daki tesislerinde çalışan işçiler grevde de onun için!
F430, 599 ya da 612 gibi otomobillerin üretildiği Maranello’nun sokaklarında biraz zaman geçirseniz, çevrenizden vızır vızır geçen süper spor otomobillerin heyecan dolu gürültüsünü, yeni İtalyan oyuncaklarının anahtarlarını aldıkları yüzlerinden belli olan gururlu ve keyifli müşterileri görmeniz, burada hayatın ne denli keyifli olduğunu düşündürebilir. Ancak bu yıl “Avrupa’nın Çalışılacak En İyi İşyeri” seçilen Ferrari fabrikasının işçileri bile, bunlarla yetinemiyor olacak ki, mart ayının başında greve gitmişler.

Mevcut şartlar yetmedi
Tabii “grev” deyince, öyle alışılmış boş fabrika, pankartlı işçiler gibi bir manzara beklemeyin sakın! Zira onlar, sadece cumartesi günleri grev yapıyor.
Çalışma şartlarının gelişmişliği, çalışanlara finansal destek ve kariyer planlaması açısından yapılan destekler, Ferrari’nin Avrupa’nın en iyi işyeri seçilmesini sağlasa da işçiler esas olarak daha fazla prim talebiyle greve gitmiş durumdalar. Tabii başka talepleri de yok değil.
Bu isteklerinin yerine getirilmesi için mart ayının başından itibaren her cumartesi fabrikada grev yapan çalışanlar, yine de üretimin aksamaması için farklı bir yol izlemişler. Yani 2 bini aşkın çalışanın tamamı, aynı gün greve gitmiyor. Değişimli olarak grev yapıyorlar da denilebilir. Dolayısıyla üretim durmuyor, sadece yavaşlıyor. Üstelik grev, Formula1 takımı çalışanları için asla geçerli değil! Zira şakası bile olamaz.