Otomobil Bursa 308 bin araç üretecek Renault’nun birincisi olacak

Bursa 308 bin araç üretecek Renault’nun birincisi olacak

05.12.2010 - 21:50 | Son Güncellenme:

Bu yıl 308 bin adetle üretim rekoru kırmaya hazırlanan Bursa’daki Oyak Renault fabrikaları, böylece Renault markasıyla en fazla araç üreten tesis durumuna gelecek

Bursa 308 bin araç üretecek Renault’nun birincisi olacak

Geçtiğimiz günlerde üretim bantlarına Fluence’ın otomotik vitesli ve dizel motorlu versiyonunu da ekleyen, elektrikli Fluence üretimine hazırlanan Bursa’daki Oyak Renault fabrikaları, 2010’u, 41 yıllık tarihinde ilk kez 300 bin adedin üzerinde otomobil üretimiyle kapatacak.
Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu bu yıl Bursa’daki üretimin ilk kez 300 bini aşacağını belirterek, “Fabrikanın 40 yıllık tarihinde ilk kez 300 binin üzerinde otomobil yapacağız. Yılı 308 bin gibi bir rakamla kapatacağımızı tahmin ediyoruz” dedi. İç pazarın öngörülerin üzerinde bir artış kaydetmesi ve bazı ülkelerde hükümet teşviklerinin sürmesinin bu sonuçta etkili olduğunu hatırlatan Tunalıoğlu, Bursa tesislerinin bu üretim rakamlarıyla Renault markasıyla üretim yapan fabrikalar arasında “en fazla üretim yapan tesis” olacağını ifade etti.
Tunalıoğlu, Renault’nun diğer markaları da dikkate alındığından, en fazla üretim yapan tesisin Dacia’nın Romanya’daki Piteşti fabrikası olduğunu da sözlerine ekledi.

450 kişi daha alabiliriz
Gelecek yıl elektrikli Fluence’ın yanı sıra başka yeniliklerin de olacağını kaydeden Tarık Tunalıoğlu, “2011’de üretim rakamları açısından bu yılı da geçmek istiyoruz. Amacımız saatte 60, günde 1300 otomobil. Bu rakama çıkabilmek için de günde 150 araç daha üretmemiz gerekiyor. Bunun için bir fırsat bekliyoruz” dedi.
Şayet saatte 60 araca çıkarlarsa, bu durumda 450 kişilik bir ek istihdama ihtiyaç duyabileceklerini söyleyen Tunalıoğlu, “Biz kriz zamanında bile pek çok fabrikanın aksine üçüncü vardiyamızı hiç kapatmadık. Dolayısıyla bu konuda avantajlıyız ve büyük çapta bir ek istihdama gerek duymadan kapasite artırmamız mümkün olabilecek” diye konuştu. Elektrikli Fluence üretimine de rağmen, 360 bin adetlik kapasitenin tam olarak dolmayacağına dikkat çeken Tunalıoğlu, Oyak Renault’nun yakın zamanda sürprizleri olacağını da sözlerine ekledi.
Çalışan sayısı 5 bin 900 olan Oyak Renault, krize rağmen geçen yılı 278 bin adet otomobil ve 240 bin adet motor üretimiyle kapatmış, markanın en çok üreten tesislerinin başında gelmişti.

Haberin Devamı

Bursa 308 bin araç üretecek Renault’nun birincisi olacak

Liderliğimiz devam edecek
Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, binek otomobil satışlarında açık ara lider durumda olduklarını belirterek, yeni modellerle bunu ileriye taşımak istediklerini kaydetti.
Yıllardır üst üste binek otomobilde satış liderliğini elde ettiklerini, bu yıl da kuralın değişmeyeceğini kaydeden Aybar, yeni piyasaya sundukları dizel motorlu ve 6 ileri EDC (Efficient Dual Clutch) otomatik vites kutusuyla donatılmış Fluence ve Megane HB modellerinin buna katkı sağlayacağını düşündüklerini söyledi. Aybar, yeni vites kutusunun kullanıldığı Megane HB modelinin 45 bin 350 TL, Fluence’ın ise 46 bin 650 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunulduğunu anlattı.

Daha az tüketiyor
EDC vites kutusu, çift kavramalı teknolojiye sahip. Bu sayede daha hızlı vites değişimine olanak sağlayan EDC, klasik tipte bir otomatik vitese göre yüzde 17 daha az tüketiyor. EDC, Fluence ve Megane HB’de 1.5 lt (110 HP) dizel motor seçeneğiyle sunulacak.