Otomobil Buyurun Motorsporları Dünya Kupası’na!

Buyurun Motorsporları Dünya Kupası’na!

01.07.2006 - 13:36 | Son Güncellenme:

Formula 1 pistlerinin boş olduğu dönemlerde düzenlenecek yeni yarışlar için hazırlıklar devam ediyor. Firma değil ülke takımlarının yarışacağı “A1 GP"si, gelecek yıl başlayacak...

Buyurun Motorsporları Dünya Kupası’na
Buyurun Motorsporları Dünya Kupası’na
(2004)
Motorsporları ve özellikle de Formula 1 heyecanını kesintisiz kılmak, biraz da “alternatif" yaratmak amacıyla organiza edilecek “A1 Grand Prix"i için hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. Bu yarışlarda yarışacak A1 aracının İngiltere ve İspanya’da gerçekleşen test sürüşleri, geçtiğimiz hafta tamamlandı.
Dubai’nin kraliyet ailesine mensup Şeyh Maktoum Hasher Maktoum Al Maktoum’un öncülüğünde kurulan A1 yarışları organizasyonu, Güney Afrikalı işadamı Brian Menell (elmas ve madencilikle uğraşıyor) ve girişimci Antonio Teixeira’nın (lojistik ve petrol işi yapıyor) da desteğini alıyor. Formula 1 sezonunun tatilde olduğu kış aylarında düzenlenecek A1 Grand Prix Serisi, uluslararası nitelikte, tamamen farklı bir formata sahip olacak. Ülkelere takım finanse etme şansı veren organizasyon, bir anlamda “tek marka kupası" gibi olacak. Yani ülkeler, kendi pilotlarıyla, ülkelere karşı yarışacak... “Motorsporları Dünya Kupası" da denilebilir...
Buyurun Motorsporları Dünya Kupası’na

Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) tarafından da onay alan yeni yarış serisi, ekim ve şubat ayları arasında koşulacak. İlk yarış da, 2005 eylül ayında Dubai’de koşulacak. Tüm kıtalardan, 24 ülkeyle görüşmelerin karar aşamasına kadar geldiği belirtilirken, toplam 30 araca (yani ülkeye) kadar çıkılabileceği belirtiliyor. Toplam bir milyar kişinin izlemesi planlanan yarışlarda, Formula 1’in aksine, ilk 10’a girenlerin tümü puan alacak.
Cart ve Formula 3000 gibi yarışlara otomobil üreten İngiliz Lola’nın tasarlayıp geliştirdiği, motorunuysa ZYTEK firmasının ürettiği A1 Grand Prix otomobilinin tanıtımı, mart ayında yapılmıştı. 8 silindirli, 3.4 litrelik alüminyum bloğa sahip motor, 520 HP güç üretiyor.