Otomobil Cenaze arabası salgını

Cenaze arabası salgını

21.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Cenaze arabası salgını

Cenaze arabası salgını


OTOKOLİK / Levent Köprülü


       Otomobil merakı sınır tanımıyor. Şimdi de sıra cenaze araçlarında

       Başlığı görüp de "Hayret, durup dururken kimi haşlayacak?" filan gibi şeyler düşünüyorsanız, yanıldınıııız! Bu başlık, sadece bir şaşkınlığın ürünü. Zira, şimdi sözünü edeceğim kişiler, hiç de öyle "kaka" şeyler yapan cinsten değil. Olsa olsa, biraz kaçıktırlar o kadar! Tabii ki cenaze arabası meraklıları...
       Efendim, aslında bu cenaze arabası kullanma salgını, her tür ilginçliğin kaynağı Amerika'dan yayılmış da haberimiz yokmuş. Amerika'da cenazeler taşıma işlemleri, bizdeki gibi belediye tarafından değil, özel şirketlerce gerçekleştiriliyor. Özel cenaze taşıma firmaları da, bu iş için son derece konforlu Cadillac, Mercedes gibi araçlar kullanıyorlar. Bir çok Avrupa ülkesinde de durum hemen hemen aynı. Yine özel cenaze taşımacıları, bu kez Cadillac yerine geniş Mercedes, BMW, Audi hatta Rolls Royce gibi tanınmış markalar tarafından üretilen araçlarla hizmet veriyorlar.
       Otomobil meraklıları, yoğun rekabet nedeniyle sürekli model yenileyen özel cenaze firmalarının satışa çıkardığı cenaze arabalarını keşfetmekte pek de gecikmemiş. Hatta bu hastalık, artık Avrupa'ya da sıçramış. Yayla gibi geniş araç kullanmanın keyfini çıkartmak isteyenler, cenaze arabasından bozma otomobilleri birer cevher olarak kabul etmişler. Bu araçların başlıca müşterileri ise, özellikle kampinge veya snowboard, kayak gibi malzemesinin taşınması için araçta geniş yer gerektiren sporlara ilgi duyanlar... Bununla birlikte "yeterince geniş" olan cenaze arabaları, çeşitli meslek sahipleri tarafından da kapışılıyor.
       Eh, talep bu denli olunca, cenaze arabaları için internette borsa bile açılmış. Özellikle Almanya'da, başta Mercedes olmak üzere çeşitli marka ve modelde cenaze arabaları için "www.leichenwagen.de" adresine girmek yeterli olabiliyor. Biraz daha garip gelebilir (bu konu bile!) ama, sanal dünyanın en kapsamlı cenaze arabası sitesinin yaratıcısı ise, yine bir cenaze arabası meraklısı ve sahibi olan Anja Zoe Christen adlı genç bir kadın. İngilizce versiyonu da bulunan bu adreste, sadece araba alım - satımı değil, yedek parça, aksesuvar ve bakım gibi konularda da bilgi alışverişi yapılıyor. Hatta, cenaze arabalarıyla yapılan yarışlar bile, burada haber veya fotoğraf olarak yer alabiliyor. Yeterince merak ettiyseniz, bir de siz uğrayıp bakmak istemez misiniz?

İki yeni deli fişek

       1- Ruhunda sportiflik var
       Öyle demek içimden geldi, çünkü ona ruhunu Renault Sport vermiş. Türkiye pazarına da sunulan Renault Clio Sport 2.0 16V, 172 beygirlik güce sahip. 0'dan 100 km / h sürate 7.3 saniyede ulaşan Clio 2.0, 195 km / h sürate çıkabiliyor. Spor tip alüminyum pedallara, beyaz zeminli göstergelere, alüminyum vites topuzuna, sportif dizaynlı koltuklara sahip Clio, böylece sporcu havasını iç mekana da taşıyor. Renault Sport logolu gösterge tablosunda vites değiştirilebileceğini gösteren ışıklı ikaz ise, tam anlamıyla yarış otomobillerini çağrıştırıyor. Geniş güvenlik ve konfor donanımına sahip Clio'da, "yok", yok gibi!

       2- Onu Astra da kıskandı
       Opel, halen Türkiye'de de satılan Astra serisine bir Coupe daha ekliyor. Firmanın Manta ile başlayan, Calibra ile devam eden spor otomobil geleneğini sürdürecek olan yeni Astra Coupe, bildiğimiz Astra platformu üzerine oturtulmuş, ancak ondan çok daha üstün yürüyen aksama ve yeni motorlara sahip bir otomobil. İtalyan tasarımcı Bertone tarafından üretilecek Astra Coupe, 1.8 litre 115 beygir, 2.2 lt. 147 ve 2.0 litrelik turbo beslemeli 190 beygirlik versiyonlara sahip. Yeni Astra Cabrio'nun baz modelinde bile elektrikli camlar, uzaktan kumanda ve ısıtmalı dış dikiz aynaları bulunacak. Aracın güçlü motorlarla donatılmış versiyonlarında ise ABS, dört tekerlekte disk fren ve Elektronik Stabilite Sistemi (ESP) standart olacak.

Rover'a birşeyler oluyor

       Satıldı, satılmadı, "yok yok vallahi" satıldı, derken, Rover'a birşeyler oldu. Rover, bu yılın ilk dört ayında "satış rekorları" kırmaya başladı. Rover'ın, ülkemizde de satışa çıkan yeni aracı 25, özellikle nisan ayında İngiltere pazarında 10 bin adet satarak ülkenin "En çok satan otomobili" durumuna geldi. Aynı şekilde Rover'ın lüks modeli 75 de, satışlarını geçen ay ikiye katlayarak en iyi satanlar listesinde beşinci sıraya yerleşmiş. Nisan ayında toplam 20 bin otomobil satan Rover, bu rakamın, 10 yıldan beri en yüksek rakam olduğunu söylüyor. Hatta bu nedenle Rover'da iki vardiyaya bile çıkılmış. Elbette, bu başarıda araçların da payı büyük. Ancak İngilizlerin, bu markayı kaybetmemek için gösterdikleri alkışlanası çabalarının payı da küçümsenecek gibi değil hani...

Yesinler onun şirinliğini

       Oturup adam gibi otomobil yazısı yazacakken, yeni doğmuş çocuk görmeye gidenlerin nidalarını tekrarlamam pek hayra alamet değil gibi görünse de, bu tepki, resmi gören arkadaşlarımdan geldi. Haksız da değiller hani! Minik otomobiller cenneti olan Japonya'nun, yine küçük modelleriyle ünlü markası Daihatsu'nun imzasını taşıyan bu araç, aslına bakılırsa pek yeni değil. Yani kökleri İkinci Dünya Savaşı sonralarına kadar dayanıyor. Bugüne kadar sürekli evrim geçirerek, Japon küçük otomobil piyasasında oldukça hatırı sayılır bir yere sahip olan Daihatsu Midget, daha çok kamyonet olarak üretiliyor. Halen piyasada olan Midget II, 700cc. üç silindirli 30.5 beygir gücünde bir motorla donatılmış. Midget'in III serisi ise, pek yakında piyasada olacakmış. Sırada da Midget IV varmış. Bu minikler, Japonya'yı istila mı edecek, nedir?