Otomobil Chavez’in ‘yerli’ otosuna büyük talep var!

Chavez’in ‘yerli’ otosuna büyük talep var!

14.03.2012 - 17:25 | Son Güncellenme:

Bir yandan sağlığıyla uğraşırken diğer yandan da yeniden seçilme hesapları yapah Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez’in “yerli otomobili”, halktan büyük ilgi gördü.

Chavez’in ‘yerli’ otosuna büyük talep var

Tüketicilerin, Venezuela devletiyle ortaklığa giden Chery’nin bayilerine akın ettiği ve sıra yazdırdığı haber veriliyor.
Geçtiğimiz yıl sonbahar aylarında Çinli Chery ile anlaşan Chavez, Venezuela halkının artık daha ucuza otomobil sahibi olabileceklerini açıklamıştı. Şimdiye kadar gerçek anlamda “otomobil bayisi”, kredi mekanizması bulunmayan ülkede açılan Chery bayileri, Venezuela halkının akınına uğradı. Yüksek vergiler nedeniyle otomobil fiyatlarının çok yüksek olduğu ülkede Çin teknolojili otomobillere ilginin “ucuzluktan” kaynaklandığı belirtilirken, devlet bankalarının, yerli oto için kredi musluklarını açmasının da bunda etken olduğu bildiriliyor.


Devrim otomobilleri

Chery ile yapılan anlaşma sonrası konuşan Chavez, devrimin giderek olgunlaşmaya başladığını savunurken, Venezuela halkına kaliteli, iyi görünümlü ve ucuz otomobiller sunacaklarını, bunun da sadece sosyalizm ile mümkün olabileceğini söylemişti. Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Ricardo Menendez ise “Bu araçları kapitalist pazarın yarısının yarısı fiyatlara satacağız” ifadesini kullanmıştı.
Geçen yıl ağustos ayında 200 milyon dolarlık yatırımla kurulan fabrikada, Chery’nin ülkemizde de satılan A1 ve A3 modellerinin montajı yapılıyor. “Dayanışma ruhuna uygun fiyatlar” ile satışına başlanan küçük A1 (Arauca) 20 bin dolar, A3 Sedan (orinoco) ise 30 bin dolar civarında etikete sahip. Bu model isimleri de, bizzat Chavez tarafından konulmuştu. Fabrika geçen yıl 5 bin aracın montajını gerçekleştirirken, bu yıl sayının 18 bin adedi bulması bekleniyor.