Otomobil Ford ABD’li müşterilerini Transit’e hazırlıyor

Ford ABD’li müşterilerini Transit’e hazırlıyor

11.12.2011 - 23:01 | Son Güncellenme:

Yeni Transit’i tam bir “dünya ticarisi” yapmak isteyen Ford Motor Company, ABD pazarı için 1 milyar dolarlık yatırıma hız verdi. Gölcüklü güncel Transit’i ABD’li müşterilerine denetmeye başlayan Ford, Transit için özel test pisti bile inşa ediyor

Ford ABD’li müşterilerini Transit’e hazırlıyor

Ticari araç ikonu olan Ford Transit, ABD pazarı hariç neredeyse dünyanın her yerinde satılmaktaydı. İşte Ford, yeni nesil Transit’le bunu tamamen değiştirmeye hazırlanıyor. 630 milyon dolar yatırımla Gölcük’te üretimine başlanacak Transit, yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla da 2013 yılından itibaren ABD ve Kanada pazarları için Kansas’ta üretilecek. Ford, yeni Transit’in hem yatırımı hem de hazırlıkları için düğmeye bastı bile.
2012 yılının sonlarına doğru ABD pazarı dışında tüm dünya için Ford Otosan tesislerinde bantlara çıkacak olan yeni nesil Transit, Amerikan için de sıkı bir şekilde hazırlanıyor. Transit için Kansas City’deki fabrikaya yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım kararı alan Ford Motor Company, aracın Amerika şartlarına uygunluğu için Michigan’da bulunan test pistine yeni bir bölüm bile ekliyor. Bol çukurlu ve tümsekli bu bölümde aracın ABD yol koşullarındaki dayanıklılığını artırmayı planlayan Ford, bu sayede Transit’i, Amerikalı müşterilerinin favorisi olan “Econoline” serisinin halefi haline getirecek.

Güncel Transit de testlerde
Bir yandan Amerikan pazarı için üretilecek Transit için fiziksel yatırımlar yapan Ford Motor Company, diğer yandan da müşteri memnuniyeti için çalışmalara da hız verdi.
Güncel Transit modellerinden yaklaşık bir düzinesini ABD’ye getiren Ford, bu araçları Transit’in potansiyel müşterileri olan filolara kullandırmaya da başladı. E-Serisi olarak da bilinen Econoline’dan yüzde 25 daha az tüketim değerine sahip olması için hafif bir gövdeyle üretilecek yeni Transit’e ilişkin kullanıcı görüşlerini almak isteyen Ford, filo müşterilerinden aldığı tepkileri de geliştirme sürecinde değerlendirmeyi planlıyor.
Güncel Transit’in “şasili” yapısını değiştererek, yeni nesilde farklı bir yapı kullanacak olan Ford, Amerikalı müşterilerinin kaygılarını da bir anlamda gidermeye çalışacak. Nitekim NV serisini pazara sunmadan bir araştırma yapan Nissan, ABD’li filo müşterilerinin klasik şasili araçları dayanıklılık nedeniyle daha fazla tercih ettiğini öğrenmiş. Ford, yeni ve daha hafif bir yapıya sahip olacak yeni Transit’in, dayanıklılık konusunda herhangi bir soru işareti yaratmaması için çalıştığını belirtirken, yeni zorlu test pistinin bu amaçla yapıldığını belirtiyor.

Eski payını geri alacak
Avrupa’da Transit ve Transit Connect ile önemli satış başarıları elde eden Ford, Amerika’da da eski ününü Transit ve Transit Connect ile kazanmayı planlıyor.
Amerikan piyasasında bu yılın ilk 9 ayında 232 bin ticari araç satışı gerçekleştiren Ford, 383 binle tarihinin en düşük ticari araç satışını 2009’de gerçekleştirmiş. ABD’de bu yılı 540 bin ticari araç satışıyla kapatmayı, gelecek yıl ise bu rakamı 588 bine çıkartmayı hedeflediği bildirilen Ford, 2015’te Transit ve Transit Connect’in de etkisiyle rakamı 700 binlere çıkartmayı planlıyor.
Crown Victoria’nın üretimden kalkmasıyla taksi ve polis araçları piyasasında elinin hafiflediği düşünülen Ford, taksi piyasasında bu açığını Gölcüklü Transit Connect ile doldurmaya başlarken, polis araçları konusunda da Taurus modelinden yeni bir araç geliştirdi. Polis araçları pazarı, yılda 40 bin adetlik bir rakamı oluşturuyor. Ford, bunun yanında Crown Victoria ile aynı temele sahip olan ve üretimi sona eren Lincoln Town Car modelinin yerine başka bir modeli geçirecek. Bu model de, limuzin servisleri pazarı için önem taşıyor.

Haberin Devamı

E-Serisi 8 milyon sattı
Ford’un hafif ticari araçta bugüne kadar yükünü omuzlayan ve yerini Transit’e bırakacak olan E-Serisi ya da diğer ismiyle Econoline, 1961 yılında üretilmeye başlanmış. Bugüne kadar 8 milyondan fazla satan araç, yüzde 97 gibi büyük bir oranda ticari araç sektörüne hizmet etmiş. Tasarımında çok radikal değişimler yaşamasa da, teknoloji ve donanım anlamında sürekli yenilenen E-Serisi, artık üretilmeyecek. Ancak Amerikan pazarında popüler olan E-Serisi’nin özel şasi versiyonları, yolcu otobüsü ya da karavan yapmak isteyenler için bir süre daha üretmeye devam edecek.

Ticari araç efsanesi oldu
Almanya’da 1950’li yıllarda üretimine başlanan Transit, ABD pazarı hariç neredeyse tüm dünyada satılan bir ticari araç efsanesi durumunda. Bugüne kadar 6 milyondan fazla satılan Transit, halen Çin’de bile üretiliyor. Yeni nesliyle tamamen farklı bir yapıya kavuşacak olan Transit, birden farklı versiyona sahip olacak ve ABD’yle birlikte “dünya aracı” ünvanına da kavuşacak. Dünyanın büyük bölümü için üretimi, Ford Otosan’ın Gölcük tesislerinde yapılacak. Sadece ABD, Çin ve İngiltere pazarları için söz konusu ülkelerde üretim gerçekleşecek. Yeni Transit’in Türkiye’de yılda 330 bin adet üretilmesi planlanıyor.