Otomobil Frankfurt’ta dev gösteri

Frankfurt’ta dev gösteri

14.09.2009 - 00:26 | Son Güncellenme:

Dünyanın en önemli otomobil fuarlarından biri olan Frankfurt Motor Show, aralarında Bursa’da üretilecek Renault Fluence gibi modellerin de bulunduğu 80’den fazla otomobilin “ilk” tanıtımına ev sahipliği yapacak

Frankfurt’ta dev gösteri

Krizin etkilerinin dünya ölçeğinde bir bir miktar hafifleme sinyalleri verdiği bir dönemde kapılarını açacak olan 63. IAA Frankfurt Motor Show, otomotiv sektörünün yaşadığı çöküntüyü yeni modellerle unutturmaya çalışacak. 17-27 Eylül tarihlerinde kapılarını halka açacak olan fuar, 82 yeni modelin ilk kez tanıtımına da sahne olacak. Bilet fiyatları 13-15 euro arasında değişen fuar, bir anlamda ziyaretçilerine büyülü ve dev bir gösteri sunacak.

Çevreci modeller öne çıkacak
Honda, Nissan, Mitsubishi gibi firmaların katılmadığı fuarda çevreci, özellikle de elektrikli araçların ön plana çıkması bekleniyor. Bununla birlikte elbette fuarın önemli kozları, daha önce prototip olarak sergilenen ancak şimdi üretime hazır halleriyle karşımıza çıkacak araçlar olacak.

Yeni Bursalı da orada
Tıpkı Opel’in geçen yıl Paris’te konsept olarak sergilediği yeni Astra, Ford’un tamamen yenilenen C-Max’i gibi. Bununla birlikte çok konuşulan, tartışılan modeller de ilk kez burada, bir anlamda gösterime girecek. Mercedes’in efsanevi “martı kanat” modelinin modern versiyonu olan SLR Coupe gibi...
Kuşkusuz bu fuarda, Türk otomotiv endüstrisi açısından da umut verici yenilikler olacak. Geçtiğimiz günlerde tanıtılan ve Bursa’da ön üretimine başlanan Renault Fluence, burada tüm dünyaya ilk kez tanıtılacak.
Fuarda pek çok firmanın çevreci modelleri büyük ağırlığa sahip olacak. Özellikle elektrikli otomobiller konusunda büyük ilerleme sağlayan Audi, Renault, Toyota hatta BMW gibi büyük otomotiv firmaları, spor otomobilden sedan araçlara kadar pek çok alternatif modeli tüketicilere gösterip, onların tepkilerini ölçecek. Hibrit model bolluğu da bir başka özellik olacak. Toyota ve Peugeot başta olmak üzere hibrit atağı başlatan firmalara, bu yıl Koreli Hyundai ve Kia da katılacak.
Ve elbette süper spor ve lüks otomobiller... Ferrari yeni 458’ini, Porsche ise yenilediği 911’ini getirecek Frankfurt’a. Rolls Royce ve Bentley, lüks model yelpazelerine ekledikleri tamamen yeni modelleri ilk kez burada sergiliyor olacak.

Fuardan önce Türkiye’de
Tofaş’ın Bursa fabrikasında üretilen Fiat Fiorino’nun crossover özelliklerine sahip “Trekking” versiyonu, Avrupa pazarlarından önce Türkiye’de satışa sunuldu. Dünya tanıtımı Frankfurt Otomobil Fuarı’nda yapılacak Fiorino Trekking, 27 bin 910 TL’lik anahtar teslim satış fiyatıyla dikkat çekiyor.
Güçlendirilmiş elektronik çekiş sistemi Traction Plus ve yerden 20 mm yükseltilmiş yapısıyla kardeşlerine fark atan Fiorino Trekking, zorlu ve bozuk zeminlere sahip yol şartları biçilmiş kaftan olarak niteleniyor.

Çekişi artırıyor
Fiorino Trekking, görsel açıdan yeniliklerinin yanı sıra asıl farkını, özel takviyeli ESP sistemiyle yaratıyor.
Çamur, kar, kum gibi kaygan zeminlerde ön tekerlekler arasındaki çekişi dengeleyen gelişmiş ESP sistemi (Traction Plus), yerden 20 mm yükseltilmiş gövdeyle birlikte kullanıcısına büyük avantaj sağlıyor. Trekking’de, özel tasarım siyah renkli ön tampon, geniş yan çıtalar, ön ızgaranın altında metal karter muhafazası, özel tasarımlı paçalıklıklar ve 185/65 R15 lastikler mevcut.
Fiorino Trekking’de sadece 1.3 lt 75 HP’lik dizel motor bulunuyor. Donanımıysa bir hayli zengin tutulmuş.