Otomobil GÖLYAZI

GÖLYAZI

05.07.2006 - 21:37 | Son Güncellenme:

Ulubat Gölü kıyısındaki Gölyazı’nın güzelliğini anlatmak için gazete sayfası az gelir. Kitabını yazsak o da bize yük getirir. En iyisi gidip görmek gerekir…

GÖLYAZI

GÖLYAZI

TATIL KURDU / Nadir Elçi
(2004)

Bursa veya Bandırma üzerinden Marmara’nın batısına ve Ege’ye yaptığım yolculukların tümünde, Ulubat Gölü’nün yanından geçerim. Ancak, gidişte yetişme telaşından; dönüşte zamanın darlığından olacak, bu güzelim gölün kıyısındaki Gölyazı’ya yılda bir uğrarsam ne ala...
Bu defa kafaya koyuyorum, kesin uğrayacağım. Bursa-İzmir Karayolu’nun 32. kilometresinde tabelaları görüp, sinyalimi verip, arkamdan ve karşıdan araba gelmediğine emin olduktan sonra direksiyonu sola kırıyorum. Biraz ilerleyince gölün enfes panoramik manzarasını ve Gölyazı’yı görüyorum.
Kerevit hediyesi
Gölün iklimi çok iyi. Çevresi boydan boya bağ bahçe ve meyvelik. İçi dersen balık kaynıyor. 21 çeşit balık yaşadığı söyleniyor. Kerevit de yanında hediyesi oluyor. Göçmen kuşlar, ağzının tadını biliyor. Burada soluklanıp karınlarını bir güzel doyurmadan yollarına devam etmiyor.
Kuş beyinli diye dalga geçtiğimiz kuşlar bile burayı keşfeder de, onca medeniyeti kuran insanoğlu durur mu? Nitekim eski Yunan, Roma, Bizans hep burada yurtlanmış. Göçebeler gibi çadırda yaşayacak halleri yok ya, arkalarında hayli eser bırakmışlar. Anlaşılan Apollon da benim gibiymiş. Buraları pek sevmiş. Koruyucu tanrılığını üstlenmiş. O zamanki "ey ahali" de altta kalmamak için kentin adını "Apollonia" koymuş, kuzeyindeki Kız Adası’na da tapınağını dikmiş.
Apollo’nun göz yaşları
Ancak, kenti koruyan Apollon, kendi tapınağını koruyamamış. Taş bloklarının Dolmabahçe Sarayı ve Haydarpaşa Garı’nın temellerinde kullanılmasına öylece bakakalmış. Ben olsaydım, taşıma elini süreni cin çarpmıştan beter ederdim…
Gölyazı’ya ben gibi siz de bir geçişinizde uğrayıverin derim. Hangi mevsimde giderdeniz gidin, doğasının güzelliğine doyamayacaksınız. Burada konaklama yeri olmadığı için programınızı günübirlik yapmanız gerekiyor. Tek içkili restoranı (Tel: 0536 211 8881), ana yolla Gölyazı arasında yer alıyor. Mönüsünün baş köşesinde, balıklar oturuyor.
Evleri nostaljik
Burada sokakların hemen tümü doğrudan denize iniyor. Görülmeye değer güzellikteki eski evleri yanaşık düzende sıralanıyor.
Ağlama be güzelim
Hemen girişteki Ağlayan Çınar’ın görüntüsü müthiş ihtişamlı. 750. yaş gününe şunun şurasında ne kalmış çınarın, altı kahve ve restoran. Biraz ilerdeki meydandaki çınarlar da sırlık. Büyükler gölgesindeki kahvede çaylarını yudumlarken, küçükler devasa dallarında oturmayı tercih ediyor.
Meyveler bahçeden
Burada meyve bol. Ben gittiğimde, simitçi tezgahında dalından yeni kopmuş enfes şeftaliler satılıyordu. Kendimi kaptırıp oracıkta ayaküstü 2 kilo yemişim. Demek ki ne biçim açmışım.

GÖLYAZI

Başkalaşım geçirmişler
Gölyazı’daki kuşlar anlaşılan başkalaşım geçirmiş. Martılar, yeni sürülmüş tarlalarda solucanla karın doyuruyor. Leylekler sahilde balık avlıyor.
Doğası yeşil
Gölyazı, Ulubat Gölü’ndeki bir yarımada üzerinde kurulu. Çevresinde irili ufaklı 8 kadar ada bulunuyor. Geçmiş medeniyetlerin izlerine sadece ana yerleşim yerinde değil, adalarda da rastlanıyor.
Mezatı neşeli
Bensiz mezat mı olurmuş. Nitekim önceden haber saldım, başlamak için beni beklediler. Burada balıkları artırmaya tane veya tavayla değil, çuval veya leğenle çıkarıyorlar. Bir kamyon balık, bir kasa deniz balığı fiyatına gidiyor. Gölde bolca sazan, turna ve arada da olsa yayın çıkıyor.
GÖLYAZI

Geziyolu
İstanbul - Ocaklar
İstanbul-Yalova
000.0 km. Aracımızın kilometresini TEM gişelerde sıfırlıyoruz...
040.0 km. Araba vapurunda çayımızı içiyoruz. Topçular'a kadar yolculuk 45 dakika sürüyor.
055.0 km. Şimdi Yalova'dayız.
Yalova – Bursa
000.0 km. Aracımızın kilometresini Yalova çıkışı Shell’in önünde sıfırlıyoruz.
019.0 km. Orhangazi.
034.0 km. Gemlik.
062.0 km. Sağa Ankara, İzmir sapağı.
Bursa - Bandırma
000.0 km. Kilometreyi Bursa-İzmir sapağında sıfırladık.
001.8 km. Botanik Parkı.
005.3 km. Kafkas’ın önündeyiz.
032.0 km. Gölyazı, Ağlayançınar sapağı.
İstanbul-Gölyazı
Eskihisar-Topçular arası feribotla 165 km.
Yenikapı-Pendik-Yalova hızlı feribotla 110 km.
Yenikapı-Bandırma arası hızlı feribotla 75 km.
ASİSTANLAR ARIYORUM...
Türkiye’nin her yerinde, yetiştirmek üzere yöresel asistan adayları arıyorum. Adaylarda aradığım değişmez şart Atatürkçü ve hür fikirli olmalarıdır. İlaveten doğa ve gezi tutkunu olanların maillerini acilen bekliyorum.