Otomobil Grand Cherokee'yi test ettik!

Grand Cherokee'yi test ettik!

02.09.2011 - 11:15 | Son Güncellenme:

Arazi aracı denildiğinde ilk akla gelen marka Jeep, 1941 yılından beri bu alanda ürünler ortaya koyuyor. Dilimize arazi aracı manasına gelecek şekilde yerleşmiş ‘cip’ sözcüğü Jeep markasının köklü yapısından geliyor. İkinci Dünya Savaşı’nın başrol oyuncularından olan Jeep’ler arazi özellikleri ve sağlam yapılarıyla öne çıktılar. Jeep markası 1993 yılında piyasaya sürdüğü Grand Cherokee modeli ile lüks sınıfa adım attı. Testimize konuk olan model bu ailenin dördüncü jenerasyonundan üyesi Grand Cherokee Overland.

Grand Cherokeeyi test ettik

Tasarım

Haberin Devamı

Geleneksel Jeep ön ızgarası Grand Cherokee’de de yerini almış. Bir önceki nesline göre çok daha dinamik çizgilere kavuşan araç artık Avrupalı rakipleriyle daha iyi mücadele edeceğe benziyor. Güçlü görünümünü yandan ve arkadan bakıldığında da belli eden SUV, keskin köşeleriyle şehrin şık aksesuarlarlarından biri gibi görünüyor. Köşelere yerleştirilmiş lastikler ve kısa tampon yapısıyla Jeep genlerini arazide belli eden aracın ön tampon altındaki parça istenildiğinde sökülerek daha iyi arazi açıları elde etmenizi sağlıyor. 4822 mm uzunluğundaki Jeep Grand Cherokee, Mercedes Benz ML’den 4,1 cm uzunken BMW X5’den 3,5 cm daha kısa. Standart süspansiyon yapısı ile adı geçen rakiplerle benzer arazi açıları sunan araç, test aracımızdak gibi Quadra-Lift havalı süspansiyon sistemi ile satın alındığında 34 derece yaklaşma, 23 derece tepe ve 27 derece uzaklaşma açısı sunuyor. 51 cm’e yakın derinlikteki sudan rahatlıkla geçen Grand Cherokee, havalı süspansiyon off road 2 modundayken yerden 27 cm yüksekliğe ulaşıyor. 782 litrelik etkileyici bagaj hacmine sahip aracın çekme kapasitesi üç buçuk ton.

Haberin Devamı


İç mekan

Eski Jeep kullanıcıları Grand Cherokee’nin içerisine geçtiklerinde çok şaşıracaklar. Jeep modellerinde alışık olduğumuz sert plastikler gidip yerine kaliteli ve daha yumuşak malzemeler gelmiş. İşçilik konusunda da iddialı olan model, Amerikan araçlarının alışageldik çizgisinden çıkmayı başarmış. İlk olarak orta konsoldaki ekran dikkatimizi çekiyor. 30 GB kapasiteli bir sabit diske de sahip sistem üzerinden müzik dinlemek ve video seyretmek mümkün. Navigasyon özelliği de olsaydı hiç fena olmazdı! Klima kontrol kısmında ise ısıtmalı ve soğutmalı ön koltukların kontrol butonlarının yanında, direksiyon simidi ısıtıcısının kontrol düğmesi de bulunuyor. Anahtarsız çalıştırma sistemine sahip olan aracın direksiyonu kaliteli malzemelerle üretilmiş ve hoş bir hissiyatı var. Direksiyonun üzerindeki tuşların ergonomisi başarılı, gösterge paneli kolay okunuyor. Kol dayamanın hemen önündeki Select Terrain kontrol joysticki ile aracı spor, kar, kum- çamur, kaya ve otomatik modlarından birine geçirebiliyorsunuz. Bu kısımdan havalı süspansiyon sistemini, eğim iniş sistemini ve 4WD LOW modunu kontrol edebilirsiniz.
Açık renkli döşemeleriyle ferah bir kabine sahip Grand Cherokee’nin açılır cam tavanı ve tentesi elektronik olarak kontrol ediliyor.

Haberin Devamı

Motor
Jeep Grand Cherokee ülkemizde sadece 3.0 litrelik V6 dizel motor ile satılıyor. Markanın İtalyan ortağı Fiat’tan alınan Multijet II ünite, 4000 d/d’de 241 hp güç üretirken, 1800 d/de ürettiği 550 Nm tork kullanıcısına yeterli performansı sunuyor. Yüksek tork değeri araca arazide büyük avantaj sağlıyor. Gücünü 5 kademeli şanzımanla Quadra Drive sistemine yollayan ünite rafine çalışma karakteri ile beğeni topluyor. 2347 kg ağırlığındaki aracı 8,2 saniyede 100 km/s hıza ulaştıran motor, 202 km/s’lik maksimum hıza imkan tanıyor. Testimiz süresince 10.5 lt/100 km ortalama yakıt tüketen motorun yapısı ve hacmi düşünüldüğünde tüketimi normal karşılanabilir.

Haberin Devamı

Konfor ve yol tutuş
Konfor kavramı bu sınıf için çok önemli bir kriter haline geldi. Bu tarz araçlar artık neredeyse hiç araziye girmiyor ve ömürlerini asfalt üzerinde geçiriyorlar. Hal böyle olunca üreticiler konfora yönelik önemli iyileştirmeler yaptılar. Jeep Grand Cherokee yumuşak süspansiyon yapısı ile bunu başarmaya çalışıyor. Konfor donanımlarının yanında sert olmayan sürüş karakteri ve sessiz iç mekan yolculukları keyifli hale getiriyor. Süratli otoyol kullanımlarında bile içeriye çok ses almayan aracın yalıtımı üzerinde çalışıldığı dikkat çekiyor.

Yola çıkıldığında ilk olarak daha iyi hale getirilimiş direksiyon sistemi dikkat çekiyor ama yine de direksiyon için hassas denilemez. Araç gövdesi normal sürüş yüksekliğinde iken (20,5 cm) yana yatma eğiliminde. Aero moduna alındığında ise araç 15 mm alçalıyor ve sürüş dinamikleri bir miktar daha artıyor. ESP, Grand Cherokee için mutlak bir kurtarıcı.

Araziye girdiğimizde ise bu Jeep’in hala bir arazi aracı olduğunu görüyoruz. Grand Cherokee’nin arazi açıları gayet başarılı, Quadra Drive 4x4 sistemi etkin bir şekilde çalışıyor ve en önemlisi araç narin yapılı görünmüyor.

Haberin Devamı

Güvenlik
Yeni Jeep Grand Cherokee’nin EuroNcap çarpışma testine bir katılımı bulunmuyor. Araçta sürücü, yolcu, yan, perde ve diz hava yastığı standart olarak sunuluyor.

Yorum -Selim ERKEK
Grand Cherokee artık Avrupalı rakipleriyle rekabet edebilecek seviyeye ulaştı. Özellikle iç mekanı bu sınıf araç düşünen müşterilerin beklentisini karşılayacak duruma gelmiş. Hala Mercedes ML’e yaklaşan bir konfora sahip değil ama eskisinden çok daha iyi noktada olduğu bir gerçek. Bence konforundan en çok çalan unsur, süspansiyon sisteminin derin çukurlarda çok ses çıkarması. Bu durum süspansiyon yüksekliğini arttırdıkça iyice göze çarpmaya başlıyor. Benim fark ettiğim diğer sorun ise frenlerdeydi. Birkaç kez ardı ardına fren yaptığınızda fren pedalı sertleşerek insanı tedirgin ediyor. Tabi bu sorun test aracına özgü de olabilir. Arazi özelliklerini ise aracın üzerinde gelen asfalt lastikleri sebebiyle pek test edemedik. Test edemedik dediğim çamura, balçığa girmedik! Grand Cherokee kuru zeminlerde atalarının gurur duyacağı bir model olduğunu bize kanıtladı. İyi bir lastik takımı ile arazide bir canavara dönüşebileceğini hissettirdi. Fiyat avantajı göz önünde bulundurulduğunda Grand Cherokee hiç olmadığı kadar iddialı bir konumda.


Yorum-Tulu DARICAN
Dördüncü nesil Grand Cherokee bugüne kadar üretilmiş en başarılı Grand Cherokee modeli. Bu sanırım sadece benim değil bu aracı bayilerde kullanacakların da ortak görüşü olacak. İlerleyen zamanlarda otomobilin satış adetlerinin de beni doğrulayacağını düşünüyorum. Peki, neden mi en iyisi? Üçüncü nesil de başarılı bir araçtı. Fakat Jeep markası Amerika pazarını daha fazla düşünerek iç mekanda beklenmeyecek kadar düşük kalitede malzemeler kullanmıştı. Bu da aracın Avrupa pazarlarında satılma şansını düşürmüştü. Yeni modeldeyse geçmişten ders alınmışa benziyor. İç mekan malzeme kalitesi Avrupalı rakipleriyle rahatlıkla boy ölçüşebilecek düzeyde. Aracın Land Rover’ın Terrain Response sistemini andıran yeni Selec-Terrain teknolojisi sürücünün arazideki işini kolaylaştırıyor. İlerlenecek zemini seçmek ve çekişin otomatik olarak sistem tarafından ayarlanması çok başarılı. Test aracımızda asfalt lastiği bulunmasından ötürü çamur gibi kaygan zeminlerde performansını deneyemedik. Ancak özellikle kuru zeminde otomobili yolundan alıkoyabilecek çok az engel olduğunu düşünüyorum.

Teknik Özellikler
Motor: 3,0 CRD
Motor Hacmi: 2987 cc
Silindir Adedi: 4
Maksimum Güç: 241 hp 4000 d/d
Maksimum Tork: 550 Nm 1800 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma 8,2 s
Maksimum Hız: 202 km/s
Frenler
Ön: Disk
Arka: Disk
Yakıt Türü Dizel
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi: 10,3 lt
Şehir Dışı: 7,2 lt
Karma: 8,3 lt
Test: 10,5 lt
Boyutlar
Uzunluk: 4822 mm
Genişlik: 1943 mm
Yükseklik: 1456 mm
Dingil Mesafesi: 1764 mm
Bagaj Hacmi: 782/1554 lt
Yakıt Depo Kapasitesi: 93,5 lt
Boş Ağırlık: 2347 kg
Lastik Boyutu: 265/50 R20

En güncel sıfır km JEEP Grand Cherokee fiyatlarını burada bulabilirsiniz...

En son ikinciel JEEP Grand Cherokee ilanlarını burada bulabilirsiniz...