Otomobil Hibrit yollara nasıl geliyor?

Hibrit yollara nasıl geliyor?

23.02.2016 - 14:24 | Son Güncellenme:

Gelişmiş araç sistemleri ve motor gücü günümüz teknolojisinde öyle bir noktaya geldi ki, elektrik sistemiyle çalışan otomobiller artık yollarda yerini almaya başladı.

Hibrit yollara nasıl geliyor

Hibrit teknolojisinin ortaya çıktığı 19. yy'ın sonları 20. yy'ın başlarında oldukça revaçtaydı. içten yanmalı motor teknolojisinin gelişimi ve hibrit motorların diğer motorlara nazaran daha pahalı olması hibrit teknolojisinin gelişimine gem vurdu. Ancak son yıllarda petrol tüketiminin hızla artması ve doğaya salınan zararlı gaz oranlarının giderek yükselmesi Hibrit teknolojisini tekrar gündeme getirdi. Günümüzde hibrit gelişmiş araç sistemlerinin en sağlam dayanağını oluşturmakla beraber Otomobil markalarının bu alanda ki çalışmalarına hız kazandırmasına sebep oluyor. Otomobil dünyasında proje halindeyken akla son derece uçuk gelen Hibrit otomobiller artık otomotiv firmaları tarafından en somut halleriyle karşımızda.

Haberin Devamı

HİBRİT MOTOR NEDİR?

Hibrit (melez) otomobillerin amacı benzin sarfiyatını azaltmaktır. Bunu sağlamak için sıkışık trafikte, düşük hızlarda benzin motoru yerine elektrik motorunu kullanmakta ve bu sayede kısmen 0 emisyon salınımı sağlamaktadırlar. Elektrik motorunun çalışması için gerekli enerji, benzin motoru çalıştırıldığı zamanlarda ya da frenleme sırasında akülere şarj edilmektedir. Dolayısıyla bu araçların elektriğe bağlanarak şarj edilmesi gibi bir gereksinim yoktur.

HİBRİT MOTOR'UN İLK KEZ ORTAYA ÇIKIŞI

İstenildiğinde benzinli istenildiğinde elektrik motoruyla ilerleyebilen ilk aracı 27 yaşındayken Ferdinand Porsche yapmıştır. 1902 yılında “Mixte-Wagen” adını verdiği aracı tanıtmıştır. Viyanalı bir fayton üreticisi olan Ludwig Lohner ile birlikte çalışan Porsche 4 silindirli bir Daimler motoruna aküler, bir jeneratör ve elektrik motorları eklemiştir. Bu haliyle Mixte benzinli motor stop edildiğinde bile akülerin çalıştırdığı elektrikli motorla ilerlemeye devam edebilmekteydi.

Haberin Devamı

Elektrikli otomobiller 19. yüzyılın sonlarında ve 20.yy’ın başlarında oldukça revaçtaydı, fakat içten yanmalı motor teknolojisindeki ilerlemeler ve petrol kullanan araçların ucuz olarak toplu üretimi elektrikli araçların sonunu getirdi. 1970 ve 1980’lerdeki enerji krizleri elektrikli otomobillere kısa süreli bir ilgi oluşturdu, fakat günümüzdeki gibi büyük kitlesel bir pazara ulaşılamamıştı. 2000’li yılların ortalarından beri batarya ve güç yönetimi teknolojilerindeki ilerlemeler, değişken petrol sebep olduğu endişeler ve sera gazı azaltma gereksinimi elektrikli otomobilleri yeniden gündeme getirdi.

HİBRİT MOTORLARIN FAYDALARI

Elektrikli otomobiller içten yanmalı motorlu araçlarla karşılaştırıldığında bazı avantajlara sahiptir; bunlar yerel hava kirliliğini azaltır, petrol ve petrol ithali yapılan ülkelere bağımlılığı azaltır. Ayrıca birçok gelişmekte olan ülke için ve özellikle Afrika’daki fakir ülkeler için yüksek petrol fiyatları ülkelerin ödemeler dengeleri üzerine ters bir etkiye sahiptir; onların ekonomik gelişmelerini engellemektedir.

Haberin Devamı

HİBRİT MOTORLARIN GÜCÜ

Hybrid motorlar yakıt tüketimi ve çevreci özelliklerinin yanı sıra, yüksek performansları ile de dikkat çekiyor. 1.6 litrelik Hybrid bir motorun kullanıldığı araçdan sağlanan performans, 1.7 litrelik benzinli bir motora yakın seviyelerde.

HİBRİT OTOMOBİL FİYATLARI

Elektrikli otomobillerin satın alma fiyatları sıradan içten yanmalı motorlu otomobillerin fiyatlarından oldukça pahalıdır, hatta çeşitli ülkelerdeki elektrikli otomobil için devlet teşviklerine rağmen durum değişmemektedir. Yüksek fiyatın temel sebebi bataryalardır.