Otomobil Honda’dan Türkiye’ye Civic’le devam

Honda’dan Türkiye’ye Civic’le devam

24.10.2010 - 23:00 | Son Güncellenme:

Birkaç yıldır suskun olan ve üretimi azalan Honda Türkiye, yeni Civic Sedan’ı da üretecek. Şirket, yedek parça ihracatıyla da Japon üreticinin tedarik zincirinde daha önemli yer alacak

Honda’dan Türkiye’ye Civic’le devam

Yaklaşık son iki yıldır suskunluk içine giren, kapasite artırımı planlarını iptal eden ve üretimini azaltan Şekerpınar’da kurulu Honda Türkiye, bu sessizliğini bozmak için çalışmaya başladı. 9. nesil Civic Sedan’ın üretimine başlayacak olan Honda Türkiye, şayet bir aksilik yaşanmazsa, bunun yanında bir modeli daha bantlarına ekleyecek.
Honda’nın, küresel kriz nedeniyle aldığı tasarruf tedbirlerinden etkilenen ve bünyesindeki personel sayısının yanı sıra kapasitesini de düşüren Honda Türkiye, bu dönemde oldukça sönük bir performans sergiledi. City üretiminin sona ermesinin ardından tek modele düşen, ancak kriz nedeniyle Rusya gibi önemli bir ihracat pazarını kaybeden Honda Türkiye, özellikle son iki yılda duraklama dönemine girmişti. Hakkında kapatılacak söylentileri de çıkan Honda Türkiye’nin, yoluna, 2012’de öncelikle ABD’de piyasaya çıkacağı belirtilen 9. nesil Civic Sedan’ın üretimiyle devam edeceği belirtiliyor.

İkinci model belli değil
Edindiğimiz bilgilere göre 2012 yılının başlarında yeni nesil Civic Sedan’ı üretim bantlarından indirecek Honda Türkiye, bu araçla birlikte hem üretimini hem de ihracatını artıracak.
Halen elinde 75 bin adetlik kapasitesi bulunan, ancak bunun çok küçük bir bölümünü kullanabilen Honda Türkiye, böylelikle yıllık üretimini de 40 bin adede ulaştıracak. Honda Avrupa bünyesinde faaliyet gösteren ancak geçtiğimiz aylarda Japonya’ya bağlanan Honda Türkiye, yeni modelle birlikte ihracat pazarlarını da genişletecek. Daha önce ağırlıklı olarak Rusya’ya ihracat yapan şirketin ihracat pazarları arasına Körfez ülkeleri de dahil edilecek.
Fabrikanın hacmini artıracak bir diğer planın ise, Civic Sedan’ın yanında bir başka modelin daha üretimine başlanması. Bu konuda henüz kesin kararın verilmediği bildirilirken, üretimine başlanması düşünülen modelin kesinlikle Türkiye pazarına uygun olacağı ve Honda Türkiye’nin ihracat pazarlarına da hitap edeceği söyleniyor. Honda Avrupa, yeni CR-V’nin Türkiye’de üretileceğine ilişkin haberleri daha önce yalanlamıştı.
Honda Türkiye’nin ayağa kaldırılması konusunda yapılacak çalışmalardan biri de, burasının, Honda’nın küresel tedarik merkezleri arasına sokulması olacak. Nitekim 2009 yılında 1.9 milyon dolar gibi küçük bir tutarda parça ihracatı gerçekleştiren Honda Türkiye’nin, ileriki yıllarda bu miktarı artırması bekleniyor.

Yeni genel müdür
Tüm bunların yanında şirketin yaklaşık üç yıldır başında bulunan Genel Müdür Hajime Yamada emekliye ayrılırken, yerine Ukrayna operasyonunu yöneten Hideto Yamasaki atandı.
Görevde olduğu sürece personel yapısını neredeyse tamamen değiştiren Yamada’nın yerine gelen Yamasaki, geçtiğimiz günlerde görevine başladı. Honda Ukrayna’nın Genel Müdürü olan ve bu ülkede ödüller de alan Yamasaki, mühendis kökenli ve 48 yaşında. Yamasaki’nin, Honda Türkiye’nin yeniden ayağa kaldırılması operasyonunda büyük rol oynaması bekleniyor.
Honda Türkiye bu yılın ilk 9 ayında 15 bin 81 adet üretim gerçekleştirirken, bunun 8 bin 684 adedini ihraç etti. Honda’nın aynı dönemdeki yurt içi satışlarıysa 10 bin 282 adet oldu. Bunun yaklaşık 6 bin 800’ünü yerli Civic Sedan oluşturuyor.

Haberin Devamı

Honda’dan Türkiye’ye Civic’le devam

Hiç gözden çıkarılmadı’
Söz konusu gelişmelerle ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Honda Türkiye Pazarlama Müdürü Can Eroskay, yeni Civic üretimini doğrularken, kesin tarih vermekten kaçındı.
Eroskay, “Civic Sedan’ın yeni nesille de Türkiye’de üretilmeye devam edecek. Bir başka modelin daha eklenmesi konusunda da çalışmalar olduğu söylendi ancak kesinleşmiş karar yok” diye konuştu.
Uzun süren sessizliğin büyük ölçüde küresel krizle gelen önlemlerden kaynaklandığını söyleyen Eroskay, “Honda, krizin başlangıcıyla birlikte gerek üretim gerekse de iletişim faaliyetlerinde daha seçici davranmaya başladı. F1’den çekilme ve bazı fuarlara katılmamanın yanı sıra üretim kısıntılarına da gitti. Ancak bundan sonra daha farklı olacak” dedi.
Honda’nın Türkiye’deki tesisleri hiçbir zaman gözden çıkartmadığını da belirten Eroskay, “Aksine Rusya’ya ve Körfez ülkelerine yakınlığı nedeniyle Türkiye’ye büyük önem veriyorlar. Nitekim ihracatta sorumluluk alanımız genişledi” ifadesini kullandı.
Bu yıl 16 bin adet satış öngördüklerini, ancak yıl sonuna kadar bu sayının üzerine de çıkabileceklerini kaydeden Eroskay, 2011’de 28 bin adet olarak belirlenen üretimin, 2012’de 40 bin adede çıkarılacağı bilgisini de doğruladı.

Yazarlar