Otomobil Kış lastiği deyip geçmeyin...

Kış lastiği deyip geçmeyin...

03.10.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çoğu sürücünün önemsemediği kış lastikleri, gerek sürüş güvenliği, gerekse de çekiş açısından büyük farklar içerir...

Kış lastiği deyip geçmeyin...
Çağnur HATİPOĞLU

Araçlar da, tıpkı insanlar gibi mevsimlere göre giyinmelidir. Nasıl ki yazlık ayakkabıyla kışın sokakta yürümekte zorlanıyorsak, ıslak ve karlı yollarda otomobiliniz de yazlık lastikleriyle trafikte kolay yol alamayacaktır.

Haberin Devamı
Öncelikle yaz lastikleri, kışın da kullanıldığında ömrünü daha çabuk tamamlar ve güvenilirliği azalır. Lastik, parça koparmaya başlar ve yolu kavrama yeteneğini kaybeder. Bu, hava sıcaklıklığı +7°C'nin altına düştüğünde, yaz lastiği bileşenlerinin aşırı sertleşmesinden kaynaklanır.

Bununla birlikte yaz lastiğiyle kaza yapma riskimiz, kışın 6 kat fazladır. Zira karlı zeminde, kış lastikleriyle 50 km/s hızla giden araç 35 m'de dururken, yaz lastiğiyle bu mesafe 43 m'dir. Buzda 30 km/s ile giden ve kış lastiği takan aracın fren mesafesi 57 m'dir. Yaz lastiklerinde bu 68 m'ye uzar. Kış lastiklerinin girintilerinin derin olması, karlı ve buzlu yollarda araçların çekiş gücünü artarırken, frenlemede yukarıda saydığımız farkları yaratır.

Ve bunlara dikkat! * Kış koşullarında ani kalkış ve duruşlardan kaçının.

* Çivisiz kış lastiğiniz yeniyse, ilk 100 km'de 80 km/s hızın üzerine çıkmayın.

* Kış lastikleri, soğukların başladığı ekim-kasım ile sona erdiği mart-nisan ayları arasında kullanılır. Bu lastikler kış biter bitmez çıkarılmalı, bir sonraki sezon için karanlık ve rutubetsiz ortamda saklanmalı. Eğer balkonda saklanacaksa, siyah kalın bir naylon torbaya konulmalıdır.

* Aracın orijinal ebadından daha geniş tabanlı lastikler kullanırsanız, yağışlı ve karlı yollarda kızaklama riski artar.

* Lastiğin hava basıncı, kesinlikle lastik ve araç üreticisinin verdiği değerler olmalı. Düşük basınç, yola tutunmayı artırmayıp, aksine azaltır. Kış şartlarında lastik havalarını 0.2 bar artırmak, zemindeki karlı tabakayı yarmayı kolaylaştırıp, çekişi artırır.

* Kış ve yaz lastiklerinin sürüş kontrolü biribirinden farklıdır. Sadece çekişin olduğu tekerleklere değil, dört tekerleğe de kış lastiği takmak gerekir.

Haberin Devamı
* Kış lastikleri, diş derinliği 3 mm'nin altına düştüğünde kullanılmamalıdır.

---------------------------------------------------------------------------

Yokohama'dan 'Zeruma' teknolojisi

Yokohama'nın lastiklerinde kullandığı "Zeruma" teknolojisi, değişen hava koşullarında lastiğin esneklik ve yumuşaklığını koruyup maksimum yol tutuş sağlıyor. Yüksek performanslı araçlara yönelik "AVS Winter V901", lastik, deseni sayesinde araç hızını düşürmüyor ve sürüş keyfini kaçırmıyor. 4x4 araçlara yönelik "Geolandar I/T" ise, orjinal buz tutucu hamuru ve zig-zag bloğuyla karın dağılmasını sağlıyor. "Guardex F600" de, geniş desen temas yüzeyi ve düz kanallarıyla zorlu koşullarda güçlü kavrama sağlıyor.

****************************************************************************

Pirelli soğuğu seviyor...

Pirelli'nin "Winter Sottozero" lastiği, ekim-nisan ayları arasında hava koşulları ve kullanılan otomobil ne olursa olsun, performans ve verimliliği garantiliyor.

"Winter Snowsport" ise, spor otomobiller ve güçlü sedanlara yönelik. Taban deseni ıslak ve kuru zeminlerde konfor, güvenlik sağlarken, karlı zeminde yol tutuşu artırıyor. "Winter Snowcontrol", özellikle şehir içinde kullanılan orta ve düşük güç sınıfı araçlar için. Yeni kauçuk karışımıyla zorlu koşullar ve soğuk havalarda hem çekişi, hem de sürüş emniyetini artırırken, sessiz kullanım sağlıyor.

"Winter Carving", çivi takılabilen bir kış lastiği. Taban deseni kar ve buzda daha iyi tutunma sağlarken, lastik, ömrü boyunca performansını kaybetmiyor. Lüks arazi araçları içinse "Scorpion Ice & Snow" bulunuyor. *****************************************************************************

Bridgestone'da yenilikler var

Bridgestone, "LM20" ve "LM25" binek araç lastikleriyle bu kış da iddialı. LM20, yüksek performanslı araçlara kış koşullarında tam performans sunuyor. Sırt deseni bilgisayar ortamında tasarlanan LM25 ise, mutlak yol tutuş için geliştirilmiş.

Markanın yeni pazara sunduğu "Ice Cruiser" serisiyse uzun süreli ağır kış koşullarının hüküm sürdüğü bölgeler için. Kar çivisi takmaya elverişli Ice Cruiser, "LM18", "LM22" ve kar çivisi takılabilen "WT17" ile birlikte markanın binek ürün gamını tamamlıyor. Bridgestone, 4x4'ler içinse bu yıl "DM-Z3" ve "LM25"i sunuyor.

Haberin Devamı
 

***************************************************************************

Lassa'dan iki koruyucu lastik

Lassa, "Snoways 2 Plus" binek araç lastiğinde, çok sayıda ince oluklardan oluşan özel bir sırt deseni kullanmış. Bu da araçlara buzlu, karlı ve ıslak zeminlerde sessiz sürüş ve yol tutuş kabiliyeti kazandırıyor. Hafif ticarilere yönelik "Winterra" ise, kış koşullarında güvenli sürüşün yanında, dört sıra dişli sırt deseniyle ön ve arka aksta kullanım imkanı veriyor.

***************************************************************************

Fulda'yla yola daha iyi tutunun

Alman üretici Fulda'nın bu yılki yeniliği, "Kristall Montero 2". Yeni kış sırt hamur bileşimi, lastiğin, tüm hava koşullarında yola daha iyi temas etmesini sağlıyor. Bu da tüm yol yüzeylerinde daha kısa fren mesafesi ve mükemmel çekiş olanağı anlamına geliyor. Fulda'nın, 4x4 araçlara yönelik "Kristall 4x4" lastikleri de mevcut. ***********************************************************************

Dunlop'la performanstan ödün yok

Dunlop, yüksek ve ultra yüksek performanslı otomobillere yönelik yeni kış lastiği "SP Winter Sport 3D" ile çeşitliliğini artırdı. Kışın da araçlarını performansını yitirmeden kullanmak isteyenlere uygun bir ürün. Lastik, özel yapısıyla, karlı ve ıslak zeminlerdeki üstün kavrama ve fren yeteneğini, kuru zeminde de sürdürüyor. "SP Winter Sport M3" de kış mevsiminde tüm yol şartları için her anlamda geliştirilmiş. Lastiğin ıslak zeminde kaymaya karşı direnci artırılmış. **********************************************************************

Continental'le kış zor değil

Markanın "WinterContact TS 800" lastiği, tüm küçük ve orta sınıf otomobillerde kullanılabiliyor. Bal peteği tasarımlı sırt deseni, düz ve virajlı yollarda güvenli sürüş sağlıyor.

"WinterContact TS 810 Sport" ise, performanslı araçlar için. Lastik, kış şartlarında kuru yolda gidercesine frenleme ve suda kızaklama riskinden kurtulma performansı sunuyor. Ultra yüksek performanslı araçlara yönelik "WinterContact TS 790 V" de, çapraz geçmiş yivleriyle kar ve buzda güvenli kavramayı sağlıyor. Orta üst ve lüks sınıf araçlara da, "WinterContact TS 810" takılabiliyor.

Haberin Devamı
****************************************************************************

Michelin kış lastiklerini yeniledi

Michelin, iki yeni modelle kış lastik serisini genişletti. Yeni "Alpin", şehir içinde kompakt otomobiller, sedanlar ve minivanlar için tasarlanırken, "Latitude Alpin" ise 4x4 arazi araçları için geliştirilmiş. Frenleme ve çekiş konusunda performans beklentilerini fazlasıyla karşılayan iki model de, dayanıklı yapılarıyla, sonraki kış mevsimlerinde de verim alınmasını sağlıyor. *****************************************************************************

Zorlu koşullarda tes edildi

Goodyear, yüksek performans ve lüks araçlar için yeni kış lastiği "UltraGrip Performance"ı sunuyor. Bu lastik, kar, buz ve çamur üzerinde daha fazla emniyet, konfor için geliştirilmiş. Islak zeminde ve çamurda, hem daha iyi frenleme, hem de araca daha iyi kontrol etme imkanı veriyor. Testleri İsviçre ve Finlandiya'nın zorlu kış koşullarında gerçekleştirilen lastiğin sırtında, buzlu ve karlı zeminlere daha iyi tutunmasını sağlayacak daha fazla sayıda kanal bulunuyor.