Otomobil Kış lastiği nasıl seçilmeli?

Kış lastiği nasıl seçilmeli?

10.12.2013 - 10:33 | Son Güncellenme:

Değişen Karayolu Trafik Kanunu ve ilgili Karayolu Trafik Yönetmeliği gereği ile birlikte 1 aralık tarihinden itibaren kullanılması zorunlu hale gelen kış lastiği nasıl seçilmeli?

Kış lastiği nasıl seçilmeli

Ülkemizin son bir kaç günde içinde olduğu soğuk hava dalgası ve değişen kanunla birlikte gündemde ciddi yer sahibi olan kış lastiği kullanımı hakkında araç sahipleri ne kadar bilgili?

Yaz lastiği 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda sertleştiği için yol tutuşu azalır. Kış lastiğinin ise üretildiği malzemeden dolayı 7 derecenin altındaki soğuk hava şartlarında yola tutunma artar.

Araç sahipleri kar lastiği ve kış lastiğinin farklı olduğunu zannederler fakat böyle bir ayrım yoktur. Sadece tutuşu ekstra artırılmış lastik seçenekleri piyasada bulunabilir.

Kışın lastik kullanımında bilinmesi gerekenler;

Öncelikle mevsime göre lastik değişimi yaparken mutlaka 4 lastik birden değiştirilmelidir. Bazı araç sahipleri otomobillerinin çekiş şekline göre sadece iki lastiği değiştirir ve bu tercih kaza riskini artıran en önemli etkenlerdendir.

Kış lastiklerinizi yeni taktıysanız mutlaka kuru zemin üzerinde en az 100-200 km yol yapılmalıdır. Otomobiliniz ve lastiklerinizin birbirine tam uyumunu sağlamak için bu alıştırma çok önemlidir.

Bu kullanımda yüksek hızlara çıkmamak, ani fren yapmamak ve virajlara hızlı girmemek gerekir. Daha kolay bir anlatımla aracı zorlayacak hiç bir şeyin yapılmaması gerekmektedir.

Kış lastiğinizi alırken mutlaka bunlara dikkat edin!
Alacağınız lastiğin üzerinde ''Kış Lastiği'' simgesi bulunmalı. Yapılacak denetimlerde kış lastiği kullandığınızı göstermeniz içinde faydalı olacak bu tercih, ayrıca firmanın kış şartlarına özel üretim gösterdiğininde simgesidir. Bir diğer önemli hususta, lastik satın alırken alacağınız ürünün üretim tarihine bakılması ve bulunduğunuz yıla en yakın tarihli ürünün tercih edilmesi gerekir.


Önemli Not:
Aldığınız lastiğin 'kış lastiği' simgesinin etrafını beyaz bir boya ile belirgin hale getirirseniz denetimlerde daha rahat teşhis edilmesini sağlarsınız.