Otomobil Kriz yaratan Flins’e Nissan Micra desteği

Kriz yaratan Flins’e Nissan Micra desteği

29.04.2013 - 00:15 | Son Güncellenme:

Yeni nesil Clio üretiminde ‘aslan payı’nı Bursa’nın almasından rahatsız olan Renault’nun Flins fabrikası, bir model daha aldı. Flins, Clio 4 ve Zoe’nin yanında Nissan Micra da üretecek

Kriz yaratan Flins’e Nissan Micra desteği

Sendikalarla giriştiği uzun müzakerelerin ardından anlaşmaya varan ve bu çerçevede Flins’te üretilecek Clio 4 miktarını da artıracağını bildiren Renault, Paris yakınlarındaki fabrikaya yeni nesil Nissan Micra’yı da getiriyor. Renault’nun yüzde 43 hissesine sahip olduğu Nissan tarafından yapılan açıklamada, güncel Micra üretiminin Hindistan’daki Chennai fabrikasında devam edeceği, ancak yeni nesil Micra’nın Flins fabrikasında bantlara çıkacağı bildirildi. Yeni nesil Micra üretimine 2016’da başlanacak ve Flins fabrikasından yılda 82 bin adetten fazla yeni Micra çıkacak.
Nissan tarafından yapılan açıklamada mevcut Micra’nın Clio ile aynı platformu paylaştığı hatırlatılırken, yeni nesil Micra’nın, Clio ile daha fazla ortak parçaya sahip olacağının altı çizildi. Micra, bu yılın ilk çeyreğinde Nissan’ın Qashqai ve Juke’tan sonra Avrupa’da en çok satan üçüncü modeli oldu. Nissan Micra’nın İngiltere’deki üretimi, güncel versiyonun çıkışıyla birlikte 2010 yılında Hindistan’a alınmış, böylelikle Sunderland’deki boşalan kapasite Juke ile doldurulmuştu.

Haberin Devamı

Kapasitesi giderek artıyor

Halen Clio 4 ve elektrikli Zoe üretiminin gerçekleştirildiği Flins fabrikası, Renault’nun geçtiğimiz haftalarda sendikalarla vardığı anlaşma sonucunda daha fazla Clio 4 üretimi almıştı.
Clio 4’ün üst donanımlı versiyonlarını üreten Flins, “sağdan direksiyonlu” versiyonları da alarak Clio 4 kapasitesini yıllık 110 bine yükseltmişti.
Flins’te Zoe için ayrılan kapasiteyse 150 bin adet. Renault, daha önce Flins’teki Clio kapasitesinin, Zoe taleplerine göre ayarlanabileceğini söylemişti.
Fransız üretici de, Micra kararıyla ilgili açıklamasında, sendikalarla ücretlerin geri çekilmesi ve çalışma saatlerinin uzatılması gibi seçenekleri de kapsayan konularda anlaşmaya varıldığı, buna karşılık şirketin de Fransa’daki tesislerinin kapasite kullanımını artıracağını söyledi.
Renault’nun Fransa’daki tesislerinin kapasitesi halen yüzde 65 seviyesinde. Bu miktarın, 2016’ya kadar yüzde 85’e çıkması öngörülüyor.