Otomobil Land Rover ‘yok’ satıyor ikinci el bile bulamıyor

Land Rover ‘yok’ satıyor ikinci el bile bulamıyor

30.05.2010 - 23:57 | Son Güncellenme:

Satışların artması, Land Rover’ın hesaplarını karıştırdı. Borusan Otomotiv, satacak araç bulmakta zorlanırken, ikinci elde de araç sayısının yok denecek kadar az olduğunu belirtiyor

Land Rover ‘yok’ satıyor ikinci el bile bulamıyor

Geçen yıl ÖTV indirimleriyle birlikte yüksek satış yaphan, bu yıla ilişkin hesaplarını ise düşük adetlere göre yapan firmalar araç bsulmakta zorlanıyor. Land Rover’ın distribütörü Borusan Otomotiv de, markanın dünya genelindeki yükselişi eklenince ciddi araç sıkıntısıyla karşı karşıya kaldı.
Borusan Otomotiv Land Rover Genel Müdürü Ayhan Ölçer, ilk beş ayda 500 adetlik satış gerçekleştirdiklerini belirtti. Geçen yılın ilk dört ayında ellerinde ciddi stok bulunduğunu, 2010’a ilişkin öngörüleri yaparken daha temkinli davrandıklarını kaydeden Ölçer, “Ancak piyasa, öngörülerimizden daha yüksek seyrediyor. Yeni modellerin de etkisiyle tahminlerimizin ötesinde bir ilgiyle karşılaştık. Araç bulmakta zorlanıyoruz” dedi. Ölçer, yılın başında 1650 adetlik bir tahmin yaparken, bunu 2010 araca çıkarttıklarını hatırlatırken, “Şayet elimizde araç olsa, 5 ayda 1000 adet satabilirdik. Neredeyse sattığımız araç sayısı kadar, araç satın almak isteyen müşterimiz var” ifadesini kullandı.
Land Rover’ın yıllık üretiminin 200 bin adet civarında olduğunu hatırlatan Ölçer, “Özellikle Discovery4 ve yenilenen Range Rover nedeniyle markaya Avrupa’da da talep artmış durumda. Özellikle Almanya, İtalya ve İspanya başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinde de aynı sorunlar var” diye konuştu. Ölçer, kriz yaşayan Yunanistan’dan da araç almadıklarını belirterek “Bu ülkenin pazarı zaten küçük. Dolayısıyla oradan araç kaydırmak da söz konusu değil” diye konuştu.

Satışları patladı
Bu durumun ikinci el araçlara da yansıdığına dikkat çeken Ölçer, normal dönemde ellerinde 50-60 adet ikinci el stoğu bulunduğunu söyleyen Ölçer, “Şu anda ikinci el araç bulmakta da zorlanıyoruz. Neredeyse yok gibi. Sadece tek tük araç var” dedi.
Bu yılın ilk çeyreğinde tüm dünyada satışlarını ikiye katlayan Land Rover, İngiltere’de tarihinin en yüksek satışını yaptı. Türkiye, markanın satışlarını en çok artırdığı ülkelerin başında geliyor.

‘Discovery4’ kamera taşıyacak

Haberin Devamı

Land Rover Discovery4, ses getiren “Nefes: Vatan Sağolsun” filminin yönetmeni Levent Semerci’nin yeni projesi olan ve çekimlerine eylül ayında Eskişehir’de başlanması planlanan “Ayhan Hanım” filminde çekim aracı olarak kullanılacak. Ekim 2011’de gösterime gireceği belirtilen ve 1 Mayıs 1977’deki olayları konu alan yeni filmde kullanılacak 7 kişilik iki Discovery4, Türkiye’de özel olarak hazırlanacak. Borusan Otomotiv’in de desteğiyle sağlanan ve tavanına kameralar yerleştirilecek araçların içinde, yönetmen için monitörler de bulunacak. Yönetmen de, çekim sırasında aracın en arka koltuğunda oturacak. Hareketli sahnelerin çekilmesinde kullanılacak araçlar havalı süspansiyonlu ve bu yüzden kamerayı sarsmayacak. Araçlar, yönetmenin sonraki projelerinde de görev yapacak.