Otomobil Motosikletinizi 'uykuya’ hazırlayın

Motosikletinizi 'uykuya’ hazırlayın

30.06.2006 - 19:05 | Son Güncellenme:

Malum, havalar soğuyor. Bu yüzden kışın motosikletini kullanmayıp, “kış uykusuna" yatıracak olanlara bazı önerilerde bulunacağım...

Motosikletinizi uykuya’ hazırlayın

MOTOSİKLET DÜNYASI / Kemal Merkit

Motosikletinizi uykuya’ hazırlayın

Yaz geldiğinde, motosikletinizi uykudan uyandırmak üzere başına gittiğinizde “çalışmama" ya da başka bir sorunla karşılaşmak istemiyorsanız, “Öncelikle, benzin deponuzu full olarak bırakın" derim. Çünkü boş bir depodaki hava boşluğu, kış boyunca buğulanma yaratır ve oluşan su, deponun dibine yerleşir. Benzin, suyun asidik özelliğini de artırır. Deponun içi pas tutmaya başlar ki, bu, hem depoyu bozar, hem de ilk çalıştırmada karbüratörlere veya enjektörlere kirli benzin gitmesine neden olur.
Başka bir koruma metodu da, kışa girmeden yağını değiştirmek. Yağ kullanıldıkça kirlenir ve bazı asit özellikli maddeler biriktirir. Bunlar, kışın yatan motosiklette motora zarar verebilir. Bu yüzden motosikleti yatırmadan önce, motoru ısıtacak kadar kısa bir tur atın. Isınan yağı boşaltın (soğuk yağ yeterince akışkan olmayacağından, tam anlamıyla boşalmayabilir) ve filtreyle birlikte yağı değiştirerek, yeni yağ koyun. Hatta, gerekirse sezon gelip de, tekrar kullanmaya başladığınızda yağı yeniden değiştirin. Yüksek maliyet yüzünden bunu yapmak istemezsiniz, kış için koyacağınız yağı en ucuzundan seçebilirsiniz.
Antifrizin durumunu, radyatörü boşaltıp kontrol edin. Hatta yeni antifriz koyun. Çok küçük bir harcamayla daha sonra oluşabilecek büyük sorunları engellemiş olursunuz.
Zincirinizi sanki yola çıkacakmış gibi zincir yağı ile güzelce yağlayın. Kış boyunca oluşabilecek pası önleyecektir.
Motosikletinizi temiz bırakmak da çok önemli. İnsan “Ne alakası var?" diye düşünüyor, ama yoldan topladığımız ziftten, böcek ölülerine kadar tüm maddeler asidik özellikler içerebilir. Bunlar da kış boyunca boyaya işleyip, özelliğini bozar. Güzel bir temizlikten sonra pasta cila uygulamak da faydalıdır. Sezonu geldiğinde, üzerinden bir su geçirip, tozunu alınca yaydığı parıltıdan büyük keyif alacaksınız.

Kapalı garajda bile motosikletin üzerine bir örtü örtmeniz faydalı olur. Örtü nefes alabilen kumaştan olursa, hem motosiklet üzerinde nem oluşmasını engeller, hem de paslanmadan korur.
Akü başlarını ayırmıyorsanız, bir akü şarj cihazı kullanmanızı öneririm. Yoksa her sezon başı motosikletinize takviye yapabilecek bir araç ve kablo aramanız kaçınılmaz olacaktır.
Motosikletinize kış için kapalı garaj bulmalısınız. Kapalı garajda dahi gerekli önlemleri almazsanız problem yaratabilecek dış etkenler, açık ortamda daha fazla hasar verir.
Son olarak, lastiklerinizi korumak bakımından, mümkünse yerden kesecek şekilde bir krikoya alırsanız, lastiklerin noktasal eskimesini önlemiş olursunuz.