Otomobil OGS ve HGS arasındaki farklar nelerdir?

OGS ve HGS arasındaki farklar nelerdir?

29.01.2013 - 14:04 | Son Güncellenme:

Köprü geçiş sistemleri olan OGS kullanılmaya devam ederken KGS artık kullanılmayacak. Yerine getirilen HGS sistemi ise 1 Şubat tarihinden itibaren zorunlu olacak. KGS gişeleri kaldırılacak. Peki, OGS ve HGS arasındaki farklar nelerdir?

OGS ve HGS arasındaki farklar nelerdir

OGS’nin açılımı Otomatik Geçiş Sistemi’dir ve araç içine yerleştirilen elektronik bir cihaz sayesinde köprü ve otoyollardan duraksamadan geçmeyi sağlar.

OGS’ye Vakıfbank, İş Bankası, Denizbank, Garanti Bankası ve Ziraat Bankası yetkili şubelerinden veya internet şubelerinden başvurulabiliyor.

OGS alırken 40-60 TL arasında cihaz bedeli ödeniyor. Her bankanın cihaz garanti süresi değişiyor. 3-5 yıl arasında değişen bu sürenin bitiminde yeniden cihaz almak gerekiyor.

OGS cihazında, geçiş ücreti karşılığı kadar kredi bulunması zorunlu olduğundan otomatik ödeme talimatıyla kredi kartına bağlanıyor.

HGS, açılımı Hızlı Geçiş Sistemi olan yeni sistemdir. KGS’nin yerini alması planlanan HGS karayollarında nakit para tahsilatını sonlandıracaktır. KGS sistemindeki kontör bitmesi, gişelerde dur-kalk yapılması sorunu çözülecek ve trafik yoğunluğu da azalacaktır.

HGS cihazının ücreti OGS’ye göre daha uygundur. İki çeşit HGS bulunuyor. Pul şeklinde olan 5 TL, kart şeklinde olan ise 15 TL. HGS cihazının ömrü ise 8 yıl.

HGS’ler PTT şubelerinden veya bankalardan temin edilebiliyor. Dolum işlemleri ise PTT merkez, şubeleri ve otoyol üzerindeki PTT iş yerleri ile PTTMatik’lerden yapılabilecek. PTT müşterilerine HGS ücretsiz olarak dağıtılacak.

HGS sistemi ile güvenliğin de artması planlanıyor. Yazılımı büyük ölçüde ülkemizde gerçekleştirilen HGs ile kaçak veya suça karışmış araçların kolayca takip edilebileceği bildiriliyor.