Otomobil Opel, Combo açığını yeni Corsa ile kapatacak

Opel, Combo açığını yeni Corsa ile kapatacak

13.11.2011 - 23:51 | Son Güncellenme:

Avrupa operasyonlarını yeniden gözden geçirip, fabrika kapatmaya kadar bazı çözümler geliştirebileceğini açıklayan General Motors ile sendika arasında huzursuzluk sürüyor.

Opel, Combo açığını yeni Corsa ile kapatacak

Bu huzursuzlukta, elbette 22 Kasım’da seri üretime başlanması nedeniyle tören düzenlenecek olan Bursalı Combo’nun da adı geçiyor. Neden mi?
Opel’deki sendikanın başkanı Klaus Franz, GM’in Almanya, Polonya ve İspanya’daki fabrikalara daha fazla yeni model vermesini, böylelikle bu tesislerin garanti altına alınması gerektiğini savunuyor. Franz, bunu söylerken İspanya’daki zaragoza fabrikasında üretilen Combo’nun, yeni nesliyle birlikte Türkiye’de üretilmesinin bu tesisi atıl hale getirdiğini de belirtiyor. Nitekim bu tesiste yapılan Corsa üretiminin bir bölümü de yakın bir zamanda Almanya’daki Eisenach fabrikasına kaydırılmış.

Giderayak güvence
Elbette bu tartışma, sadece Combo üzerinden yürümüyor. Nitekim GM, Avrupa’da satılan popüler Chevrolet modellerinin yine Avrupa’da üretilmesi gerektiğini açıklarken, sendika da Avrupa’daki Opel tesislerinde bulunan kapasite açıklarının bu modellerle doldurulması gerektiğini savunuyor.
GM, zarar eden Avrupa operasyonları konusunda aralarında fabrika kapatma ve işçi çıkartma gibi unsurların da yer aldığı bir dizi tasarruf önlemler alabileceğini açıklarken, emekliliği açıklanan GM Avrupa Başkanı Reilly giderayak İspanya konusunda sendikanın içini rahatlatacak demeçler verdi. Reilly, 2013’te üretimine başlanacak yeni Corsa’nın, Zaragoza’da aralarında Combo’nun da bulunduğu bazı modellerden doğan açığı kapatacağını ve tesisin yeniden tam kapasiteye döneceğini söyledi.