Otomobil Otomobil 120 yaşında

Otomobil 120 yaşında

30.06.2006 - 19:19 | Son Güncellenme:

Hayatımızın ayrılmaz parçası haline gelen otomobil, 120’nci yaşını kutluyor. Karl Benz, bundan 120 yıl önce resmen ilk otomobilin patenti için başvurmuştu

Otomobil 120 yaşında

Otomobil 120 yaşında

Sanki otomobil, dünya kurulduğundan bu yana varmış gibi geliyor bazen insana. Ancak o kadar da değil tabii! Leonardo da Vinci’nin çizimlerini filan saymazsanız, bundan 120 yıl önce, otomobil için ilk resmi patent başvurusunu Karl Benz yapmıştı.
Tarihler, 29 Ocak 1886’yı gösterdiğinde, Alman Karl Benz, icat ettiği ve ürettiği motorlu taşıtı ile Alman hükümetinin patent bürosuna başvuruda bulunmuştu. Belki o güne kadar bazı denemeler yapılmıştı, ancak kayda bile geçen ilk resmi otomobil, Benz’in üç tekerlekli, bisiklet benzeri motorlu taşıtı oldu. Hatta adı, halen “Patentli Motorlu Araba" olarak geçmekte. Dediğimiz gibi, daha önceden pek çok deneme yapılmış, hatta ünlü Leonardo da Vinci, Mona Lisa’nın yanı sıra, bir de otomobil prototipi çizmişti. Ancak bu tasarım, Benz’inki gibi gerçeğe dönüşmedi. Tabii dünyanın “ilk otomobili" olarak kayıtlara da geçemedi...
Benz, çoğu mucidin yapmaya çalıştığı gibi içten yanmalı motoru, at arabasına monte etmeye çalışmayıp, tamamen özgün bir araç geliştirmeye çalışmıştı. Mühendislik becerisini konuşturduğu, tek silindirli, dört zamanlı, benzinle çalışan, elektrikli ateşlemeye sahip, karbüratörlü, su soğutmalı bir motor yapan Benz, bunu bir direksiyon ve tüp şeklinde şasisi bulunan aracına takmış ve başarıyla yürütmüştü.
Eşi gizlice kaçırdı!
Tabii ilk önce kendisi değil! Benz, 1888’e kadar üç tane otomobil imal etti. Ancak onunla ilk trafiğe çıkan, eşi Bertha Benz oldu. Bir gün gizlice otomobili alan bayan Benz, çocuklarıyla birlikte Mannheim’dan Pforzheim’e kadar 100 kilometre araç kullandı.
Bundan sonra da araç tanınmaya başladı... Benz, 1893’te dört tekerlekli bir otomobil imal etti ve adını “Victoria" koydu. Ve bu otomobil, artık günümüzde teknolojilerini izlemekte zorlandığımız, hayatımızın vazgeçilmez unsurları arasında yerini alan modern otomobillere ışık tuttu... Sen çok yaşa otomobil!.. (2006)