Otomobil Prestijli aile otomobillerinde rekabet tüketiciye yarayacak

Prestijli aile otomobillerinde rekabet tüketiciye yarayacak

02.09.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Prestijli aile otomobili" kavramını, orta sınıfta yer alan modeller için kullandım. Prestij denilince akla genel olarak Mercedes, Audi, BMW gibi markalar gelir. Fakat benim burada kastettiğim genel üretim yapan, yani yüksek adetleri hedefleyen üreticilerin prestijli modelleri.

Prestijli aile otomobillerinde rekabet tüketiciye yarayacak

Ford’un yeni Mondeo modelinin pazara girişiyle bu sınıftaki hareketlilik hiç olmadığı kadar arttı. Bu kategoride şimdiye kadar açık ara lider durumda bulunan Volkswagen Passat, yeni Mondeo ile artık çok ciddi bir rekabet ortamıyla karşılaşacak. Passat, bugüne kadar rakiplerinin görece olarak eskimesi nedeniyle önemli satış başarısı elde etmişti. Bunun yanında Passat'ın bu kategori sınırları içinde mükemmele yakın bir otomobil olduğunu da kabul etmek gerekir.

Haberin Devamı

Ford'un bir önceki Mondeo modelinin ömrünün son dilimine girmiş olması, o dönemde Renault Laguna ile Opel Vectra'nın makyajlanma sürecinin son fazlarına girmiş olması Passat’ın işini hayli kolaylaştırmıştı.

Baştan sona yenilenen ve çok farklı bir görünüme kavuşan Ford Mondeo, çok kısa süre önce Türk tüketicisinin karşısına çıktı. Renault'nun yeni Laguna modeli de gelecek yıl Türkiye'de satışa çıkmış olacak. Renault Dünya Başkanı Carlos Ghosn, yeni Laguna'nın sınıfının en iyi üç aracından biri olacağını ilan etmişti. Bu da Renault'nun pazara çok iddialı bir araç sunacağının kanıtı olarak görülmeli.

Renault bu otomobilde geleneksel Fransız şıklık anlayışını yansıtmaya devam ederken, teknoloji ve kullanım özellikleri açısından Alman otomobillerini zorlayacak bir mühendislik çalışması yaptığını duyurmuştu. Bu otomobilin uluslararası test sürüşü, içinde bulunduğumuz günlerde Avusturya'da yapılacak.

Haberin Devamı

Yeni Laguna’nın performansını değerlendirmek için az bir zaman kaldı. Ancak Passat'ın, kısa süre önce pazara sunulan Ford Mondeo sayesinde oluşan tehdidi ciddiye alması gerekiyor. Zira Mondeo eskisine göre çok daha vurucu bir otomobil haline gelmiş. Tasarımı günümüzün, hatta geleceğin modern otomobil çizgilerini yansıtan araç, teknolojik olarak da pek çok üstünlüğü beraberinde getiriyor. Mondeo’nun 45 bin YTL civarında açıklanan liste fiyatları da pazardaki rekabetin ne kadar keskin hale geldiğini ortaya koyuyor.

Fakat bu iş, tüketiciler için bulunmaz bir fırsat yaratıyor. Mondeo'nun bu elverişli fiyatının yanında geçtiğimiz günlerde Opel de makyajlanan Vectra modeli için 40 bin YTL civarında bir fiyat açıkladı. D sınıfındaki araçların artan donanım seviyeleri ve sundukları teknolojik imkanlara karşın, makul sayılabilecek fiyatlardan, üstelik kredi imkanlarıyla satışa sunulmaları çok büyük fırsatları da beraberinde getiriyor. Vectra'nın da rüşdünü ispatlamış, başarılı bir otomobil olduğu düşünülünce, bu sınıftaki rekabetin 2008 model yılıyla daha da renkleneceğini kestirmek güç değil.

Haberin Devamı

Bu sınıfın güçlü ve karizmatik modellerinden Peugeot 407’nin 1.6 lt'lik dizel versiyonunun da çok cazip koşullar sunduğunu unutmamak gerek. Belli bir süre içinde yeni Honda Accord, Citroen C5 ve Toyota Avensis'in de devreye gireceği düşünülürse, tüketiciler için gerçekten seçim yapması güç, ancak çok avantajlı bir sürece girmiş olacağız.