Otomobil Sanki büyümüş de küçülmüş

Sanki büyümüş de küçülmüş

30.12.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

SÜRÜŞ İZLENİMİ : Opel Corsa 1.3 CDTi

Sanki büyümüş de küçülmüş
Levent KÖPRÜLÜ

Depoyu değil, beynimi doldurmak yani dergi almak amacıyla benzinciye girdim. Tam araçtan inerken nazik bir bayan sesiyle karşılandım...

Haberin Devamı
"Afedersiniz, ben yarın bu otomobilden alacağım kısmetse, nasıl? Çok yakıyor mu?"

"Dizel alırsanız şayet, o zaman..."

"Yoook, dizelinde otomatik bulunmuyormuş galiba Astra'nın. Ben benzinli alacağım!"

"Ama bu Astra değil ki, Corsa!"

"Yaaaa... Hehh. O zaman hayırlı olsun. Ben şey sandıydım..."

Yukarıda okuduğunuz diyalog, kafadan uydurulmuş değil, bizzat gerçek hayattan, bendenizden alınmıştır! Zira sözünü ettiğim hanımefendi gibi ben de, aracın ilk fotoğraflarını gördüğümde aynı şeyi düşünmüştüm içimden. "Yahu bu Corsa, sanki Astra doğmuş, sonradan küçülmüş!"

Tasarım açısından Opel ailesinin yeni çizgilerini taşıyan Corsa, tıpkı Astra gibi keskin hatlı bir burun yapısına sahip. Yandan bakıldığında ise, Astra ile benzerliği fazlasıyla ortaya çıkmakta. Zaten insanları en çok şaşırtan bölüm de burası. Arkaya doğru ilerlediğinizde, yine bir miktar Astra etkisi görülmekle birlikte artık stop lambalarının filan tamamen kendisine ait olduğunu görüyorsunuz. Zaten orada yazıyor "Corsa" diye...

Genel olarak eskisinde rastladığımız o yumuşak hatların yerini, "tatlı-sert" bir ifadenin aldığını söylemek olası. Zira araç, biraz daha erkeksi olmuş.

Parlak düğmeler

Aracın iç mekanı, elbette modern ancak bir o kadar da sade yapılmış. Burada da bir miktar Astra izleri bulunsa da, özellikle orta konsol, kendine has bir tasarıma sahip.

Opel'in önem verdiği modellerden biri olduğu için, bu otomobile pek çok yenilik eklenmiş. Tabii bu yeniliklerin çoğu (yani viraj farları, tamponda bulunan bisiklet askısı filan gibi) kullandığımız versiyonda bulunmamaktaydı. Ancak "parlayan düğmeler" ya da "iki bölmeli bagaj" mevcutlardandı. Parlayan düğmelerin ne olduğunu söyleyeyim. Özellikle gece sürüşlerinde konfor için hayati onem taşıyan "müzik sistemi" ve "kalorifer/klima" açma düğmeleri özellikle şeffaf ve ışıklı yapılmış. Dolayısıyla el yordamına gerek kalmadan "şıp" diye açabiliyorsunuz. Aynı şey, bir daire etrafından birarada "yaşayan" sis farları, far ayarı ve gösterge ışıklandırması düğmeleri için pek geçerli değil. Biraz alışkanlık istiyor.

Bununla birlikte aracın iç mekanı, sınıf ölçütlerine göre geniş sayılabilecek türden. Gösterge panelinin malzemeleri de kaliteli görünüyor. Müzik sistemi ise, ses kalitesi açısından oldukça başarılı. Bu arada içeride tek anlam veremediğim konu, kullandığımız araçta yolcu tarafında makyaj aynası bulunmayışıydı. Nitekim eşiniz veya kız arkadaşınız sağ koltukta ise, sizin dikiz aynanızı kullanmak zorunda kalabilir.

Haberin Devamı
Tutumlu dizel

Birlikte olduğumuz Corsa'nın kaputunun altında 1.3 CDTi dizel motor bulunuyordu. 90 HP gücündeki motor, 6 ileri manuel vites kutusuyla eşleştirilmiş.

2000 devire kadar biraz isteksiz duran motor, buradan sonra çok iyi devirleniyor. Kısa vites araları da, bu canlılığa ayak uydurduğunda, gerçekten de gücüyle bu minik otomobile keyifli bir sürüş imkanı tanıyor. 45 litrelik yakıt deposu, arada sırada performansını test etmelerimizle birlikte bize 700 km.'nin üzerinde bir menzil sağladı. 6 litre civarındaki tüketim ise, istenirse azaltılabilecek türden. Yani herşey sağ ayakta bitiyor.

İç mekandakilere sarsıntıları fazla hissettirmemeye çalışan orta sert süspansiyon, aracın virajlarda da dengeli olmasını sağlıyor. Direksiyon hassasiyeti ise, yönlendirmelerde gayet başarılı. Frenler için de aynı başarıyı söylemek mümkün. Kullandığımız araç 33 bin YTL civarındaydı.

  Neleri var?

----------

Kullandığımız Enjoy donanımında ABS, sürücü+yolcu, yan ve perde havayastıkları, deri direksiyon simidi, çift katlı bagaj, elektrikli ön camlar, otomatik klima, yükseklik ayarlı sürücü koltuğu, yükseklik ve derinlik ayarlı direksiyon simidi, elektrikli yan aynalar, sis farları, uzaktan kumandalı merkezi kilit, direksiyondan kumandalı radyo-CD-MP3 çalar mevcuttu.

  Corsa 1.3 CDTi

-----------------------

Motor Hacmi : 1248 cc. 16V

Motor Gücü : 90 HP

0-100 km/s : 12.7 sn *

Mak. Sürat : 172 km/s *

Tüketim (Ort.): 5.9 lt (100 km)*

* Fabrika verileri