Otomobil SAPANCA

SAPANCA

05.07.2006 - 15:15 | Son Güncellenme:

İstanbul’un yanıbaşındaki Sapanca gölü çevresindeki turumuzu bugün Sapanca’da noktalıyoruz. Burada bahçenin etrafına çit niyetine odun diziyorsun, seneye bir de bakıyorsun meyve vermiş…

SAPANCA

SAPANCA

TATIL KURDU / Nadir Elçi
(2004)

Uzuntarla, Eşme, Maşukiye, Kırkpınar derken bugün son durağımız Sapanca ilçesindeyiz. Burası aynı zamanda sahildeki en büyük ilçe özelliğini de taşıyor. Kırkpınar’da sahil kesiminde yoğunlaşan lüks villlar, burada arka plandaki tepelerde yer alıyor. Çoğu, hayli yoğun bitki örtüsü arasında kayboluyor. Geri plandaki köylerin bir bölümü kuşbakışı gölü görüyor. Bir bölümü ormanları seyrediyor. Yörede,"Benim manzaram en iyisidir" diyenler doğaya haksızlık etmiş oluyor. Gerçekte her açısı, her saat ayrı bir güzellik sunuyor.
Sapanca’daki yeme içme yerleri her yaşa, her zevke, her cepe hitap ediyor. Konaklama yerlerinin sayısıysa yeni yeni artıyor. Sapanca ve yakın çevresine (Kırkpınar, Maşukiye) hakkını vermek için bir gün yetmiyor. 2-3 hafta sonunu burada geçirmek gerekiyor.
Antikacısı bol
Sapanca merkezdeki antikacıların sayısı giderek artıyor. Bazı parçalar özgündür. “Aldın mıö derseniz; bende merak çok, para yoktur.
Seyyar emlakçı
Ali Özkan’ın evi İstanbuldere’ye gelmeden, hemen solda yol kenarındadır. Boşnak Ali, çiftçidir, marangozdur, inşaat ustasıdır. Şimdilerde bir işi daha vardır. Haftasonları yola çıkar, gözüne kestirdiği arabaları çevirir. "Arazi lazım mı" diye sorar. Hizmeti müşterinin ayağına getirir. Tel: 0264 582 7260
Dünyanın en ucuzu
Sepetçiler, TEM’den şehir merkezine inen yol üzerinde sıralanır. Zekeriya Balkaya, dünyanın en ucuz sepetini sattığını iddia eder.
BENİMMEKANLARIM
İstanbuldere
Sapanca’nın arkasındaki sırtlardadır. Eredemli köyü üzerinden gidilir. Merkeze 6.5 km mesafedeki İstanbuldere, sadece Sapanca’nın değil tüm göl çevresinin en iyi içkili alabalık restoranıdır. Mönüsü zengin, mutfağı temiz, aşçıları iyidir. Kademeli bahçesinde, su şırıltıları arasında oturmanın keyfi doyumsuzdur. Kapalı yeri de özgün ve keyiflidir.
Tel: 0264 582 6739
Olimpia Restoran
Sahildeki Olimpia Restoran’da yemekler iyi, servis elemanları profesyonel ve ilgilidir. Teras katının manzarası güzeldir. Son olarak yediğim kiremitte alabalığın tadı hala damağımdadır. Üç kuruşluk yiyip içen benimle, sanki tüm masalara meyve ısmarlamışım gibi ilgilenen güler yüzlü garsonları Erol Yeşilyayla ve Arif Yoldaş ile ızgaracı Hayrettin ustaya selam ederim. Aşırı ciddi müdürüne, "Biraz gevşe arkadaş" derim. Tel: 0264 582 7545
Geziyolu
İstanbul - Sapanca
İstanbul – Sapanca
000.0 km. Aracımızın kilometresini, İstanbul TEM çıkışı gişelerde sıfırlıyoruz.
016.5 km. Opet.
063.0 km. BP
068.0 km. İzmit (Batı) çıkışı.
079.0 km. İzmit-Kandıra çıkışı.
087.0 km. İzmit (Doğu) çıkışı.
090.0 km. Türk Petrol,
105.0 km. TEM Sapanca çıkışı.
Sahil yolu (Doğudan-batıya)
SAPANCA’da yeme içme ve konaklama yerleri ağırlıklı olarak göl kenarında toplanıyor. Sahile doğu ve batıda demiryolu alt geçitlerinden geçilerek iniliyor. Doğudaki geçitten geçtiğimizde karşımıza yörenin en iyisi Club Lale çıkıyor.
HEMEN yanındaki Ateşböceği disko, çevre düzenlemesi ve temizlik açısından benden geçer not alamıyor.
GÖZDE çay bahçesi ve piknik yerinin konumu, göle sıfır olduğu için hayli iyi. Ancak temizlik ve çevre düzenlemesi evlere şenlik. Kimseye önermiyorum.
GÖLE sıfır son tesis Özkum, tüm gölün en büyüğü. Çocuklara bile bir restoran büyüklüğünde mekan ayrılmış. Bahçesi son derece bakımlı ve güzel. Yeme içme yerinin bir bölümü gemi gibi göle uzanıyor.
ARACIMIZI park ediyoruz. Özkum’un yanındaki dar yaya yolundan sahile iniyoruz. Zeytinbar, hemen sol köşemizde kalıyor. Mekan sevimli ama bence masası sandalyesi değişmeli.
HEMEN yanında Huzur pide lahmacun salonu bulunuyor. Göl ve deniz kenarlarında lahmacuncu gördüm mü, tüylerim diken diken oluyor.
KÖŞEDEKİ Huzur Restoran’a dışardan bakıldığında tesis fena durmuyor.
GÜLİZAR, Huzur’un yan tarafındaki meydana bakıyor. Restoran ve kafe olarak hizmet veriyor. Bana adı da binası da hayli şirin geliyor.
TEKRAR sahile iniyoruz. Sağlı sollu çay bahçelerinin, hediyelik eşya satış tezgahlarının arasından geçip batıya devam ediyoruz. Yeni bir restoran inşaatını geçip, Olimpia restorana geliyoruz.
SAHİLDEKİ son mekan olan Kumbaz çay bahçesinin yanından sola sapıyoruz. Biraz ilerde tüm ihtişamıyla tarihi çınar ağacını görüyoruz. Soldan devam ediyoruz Çınar kafeye ve hemen yanındaki Limon kafe bara ulaşıyoruz. Asırlık çınarı buradan daha da güzel görüyoruz.
TEKRAR sahile doğru yöneliyoruz. Sol köşedeki Çınar Restoran’ın bahçesine vurgunumdur. Akşamüstü için yerimizi ayırtıp yolumuza devam ediyoruz.
OGÜN otel ve Çardak kafe, Çınar’ın hemen yanında yer alıyor. Ancak, buraları kimseye tavsiye edemiyorum.
YOLUN sonuna geliyoruz. Koru Bar karşı köşede, Depremde yıkılan Vakıf Otel’in yerine yapılmakta olan Richmond sağımızda kalıyor. Koru’da soluklanıp geri dönüyoruz. Geri dönmeyip yukarı doğru çıkanlar, batıdaki demiryolu geçidine ulaşıyor.
Bunlar insan değil:
TÜRKİYE’deki tüm parklarda ve gezi yerlerinde olduğu gibi burası da çekirdek kabuğu tepeciklerinden, pet şişeden, teneke kutudan geçilmiyor. Bana göre yediğinin içtiğinin çöpünü sokağa atanlar, insan sınıfına girmiyor. Ve alayına tasma takmak gerekiyor.
Diğer mekanlar
Sapanca sahilindeki yeme içme yerleri elbette bununla sınırlı kalmıyor. 2 kilometre doğusundaki Uzunkum’da ve Kırkpınar’a sahilden giden yol üzerinde de mekanlar bulunuyor. Ancak çoğu dökülüyor. Hemen arkadaki orman köylerindeki yeme içme yerleri de, bir iki istisna dışında iyi değil. Erdemli köyündeki Özde Restoran, durumu kılpayı kurtarıyor. Biraz ilerdeki İstanbuldere ise göl çevresindeki tüm benzerlerine fark atıyor.

NEREDEKALINIR?
Club Lale
Göle sıfır Club Lale, tüm Sapanca çevresindeki tek turizm belgeli konaklama tesisidir. Bahçesi son derece keyiflidir. Kahvaltı edenler, yemek yiyenler, güneşlenenler, yerdeki minderlere uzananlar… Burası günün her saati cıvıl cıvıldır. Her tür su sporu yapılır. Paintball oynanabilir. Tel: 0264 582 8930
Sapanca Aqua
İç kesimdeki otel, apart tarzındadır. Odaları, açık-kapalı yüzme havuzları, bahçe düzenlemesi, restoran bölümü hayli güzeldir. Bakarsan, bu butik tesiste her şey profesyonelce düzenlenmiştir. Ancak işletmesi çok amatörcedir. Garip ama içki servisi de yapılmamaktadır. Tel: 0264 582 5237
Richmond
Sahilde, Vakıf Otel’in yerine yapılmakta olan Richmond’un bu yıl eylül ekim aylarında açılması bekleniyor. 5 yıldızlı butik otelin 118 odası bulunacak.