Otomobil Sınır kapılarına araç dezenfeksiyon sistemi çalışmaları

Sınır kapılarına araç dezenfeksiyon sistemi çalışmaları

10.10.2014 - 14:43 | Son Güncellenme:

ETSO Başkanı Zıpkınkurt: "Bu sistemi Türkiye önlem amaçlı uygulayacaktır, Bulgaristan'a misilleme olarak düşünülmemeli"

Sınır kapılarına araç dezenfeksiyon sistemi çalışmaları

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Recep Zıpkınkurt, Kapıkule, Pazarkule, İpsala ve Hamzabeyli sınır kapılarına dezenfeksiyon sistemi kurma çalışmalarının Bulgaristan'a karşı bir "misilleme" olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirtti.

Zıpkınkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'in açıklamalarıyla Edirne'den Avrupa'ya açılan sınır kapılarına araç dezenfeksiyon sistemi kurulacağının duyurulduğunu anımsattı. Türk tarafındaki dezenfeksiyon sisteminin gerçek anlamda hayvan hastalığına karşı alınan önlemler kapsamında hayata geçirileceğini ifade eden Zıpkınkurt, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Bulgaristan Kapıkule'den çıkan araçlara uyguladığı dezenfeksiyon sistemini kar amacıyla yapıyor. Bunun kaldırılması için Bulgar makamlarına pek çok girişimde bulunduk, bir ara kaldırdılar yeniden uygulamaya geçirdiler. Şimdi bizim kapılarımızda da başlayacak ama bizimki tamamen mavi dil hastalığına karşı önlem amaçlı.

Oradan elde edilecek para da yasada açıkça belli, sadece dezenfeksiyon için kullanılacak. Bu sistemi Türkiye önlem amaçlı uygulayacaktır, Bulgaristan'a misilleme olarak düşünülmemeli."

Vali Şahin, geçen hafta yaptığı açıklamada, Kapıkule, Pazarkule, İpsala ve Hamzabeyli sınır kapılarına dezenfeksiyon sistemi kurma çalışmalarının iki hafta içinde tamamlanacağını belirtmişti.


Bulgaristan'daki sistem

Bulgaristan'da dezenfeksiyon sistemi, Bulgaristan Gıda Güvenliği Ajansı'nın kararıyla Kapıkule'den geçen otomobiller için 2011 yılında şap hastalığına karşı kurulmuştu.

Bulgaristan hazinesini maddi açıdan rahatlattığı için "altın göl" olarak bilinen ve özel şirketin yürüttüğü uygulama, 2013 yılında "yolsuzluk" yapıldığı gerekçesiyle kaldırılıp, bu yılın mayıs ayında yeniden uygulamaya sokulmuştu.

Komşu ülkedeki uygulama, Türkiye'den geçiş yapan araçların, sensörlü çalışan ve ilaçlı su sıkan fıskiyeler tarafından kısa süreliğine yıkanması şeklinde çalışıyor. Bulgaristan, dezenfekte karşılığı 3 avro ücret talep ediyor.